CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  

Alma Redlinger - „Vitralii dintr-un castel princiar”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis, cu câteva zile în urmă, circumscriindu-se amplului program de manifestări cu genericul „Paştele în Bucovina” (program care vizează multietnicitatea şi multiculturalitatea spaţiului bucovinean), expoziţia de pictură şi grafică a artistei plastice Alma Redlinger. 
  
Sinteza unui stil inconfundabil cu care artista s-a impus în arta plastică românească 
  
Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1951, Alma Redlinger, care l-a avut ca profesor pe M.H. Maxy, expune în premieră la Suceava o selecţie din lucrările prezentate în această primăvară la Sala Dalles din capitală, înregistrându-şi astfel în palmares cea de-a 23-a expoziţie personală din cariera artistică. Ampla desfăşurare vizuală, care etalează un număr de 56 de lucrări de pictură şi 22 de grafică (se cuvine să precizăm faptul că dacă artista a avut o expoziţie de grafică la Iaşi, cu pictură este prezentă pentru prima dată în arealul moldav), lucrări executate în ultimii zece ani, constituie sinteza unui stil inconfundabil cu care artista s-a impus în arta plastică românească.  
  
„Culoare şi dinamism” 
  
Expoziţia Almei Redlinger de la Muzeul Bucovinei este, aşa cum a spus la vernisaj prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, cea de-a treia contribuţie din domeniul artelor vizuale a etnicilor evrei, succedând expoziţiilor cu lucrări semnate de Victor Brauner şi Iosif Iser.  
  
O expoziţie care aduce pe simeze „foarte multă culoare şi dinamism”, aşa cum a remarcat directorul general adjunct al muzeului sucevean, dr. Ion Mareş, o desfăşurare cromatică vitalizantă, cu lucrări „care ne dau forţă şi vigoare”, cum a accentuat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, tablouri care „ne însufleţesc să mergem înainte cu mai multă speranţă”. 
  
„Un exemplu că lucrurile mari şi de forţă se exprimă simplu” 
  
Arta Almei Redlinger, care poartă amprenta avangardei, poate constitui, după cum a spus cu reverenţă criticul de artă Valentin Ciucă, „un exemplu că lucrurile mari şi de forţă se exprimă simplu”. În lucrările cu o riguroasă construcţie „sesizăm ritmuri în geometrii variabile”, care „ne provoacă să intrăm în dialog”. Sunt lucrări „ferme, cu o construcţie virilă”, cu o laborioasă „orchestraţie a formelor şi volumelor”, cu un „desen elegant şi convingător”. Dar dacă, aşa cum a subliniat Valentin Ciucă, „desenul se poate învăţa, culoarea vine din profunzime”, din interiorul artistului, din labirintul afectiv al fiinţei.  
  
Lucrări realizate în singurătatea roditoare a atelierului 
  
Tablourile Almei Redlinger, realizate cu o sinceritate senină, secvenţe de atelier, naturi statice, portrete ale membrilor familiei sau ale prietenilor, personaje în diverse ipostaze, lucrări realizate în singurătatea roditoare a atelierului, recompun minuţios atmosfera unor cadre în care obiectele, mici repere ale cotidianului, configurează adevărate poeme vizuale. Obiectele din sticlă, aşa cum observă Valentin Ciucă, „permit luminii să amplifice armonia întregului ansamblu”, iar culorile, aşezate în forme bine gândite, sunt ca nişte „vitralii dintr-un castel princiar”. 
  
„Să trăiţi, că trebuiţi!” 
  
Criticul de artă ieşean a apreciat-o pe artista octogenară, „care-şi transcende vârsta prin capacitate spirituală”, prin pofta şi energia cu care lucrează, ca fiind una dintre „marele doamne ale artei contemporane româneşti” şi i-a adresat urarea, specifică Moldovei, „Să trăiţi, că trebuiţi!”. Alma Redlinger, care a venit împreună cu soţul şi cu cele două fiice ale lor, a mulţumit tuturor pentru participare şi cu seninătatea dezarmantă care o caracterizează i-a spus exegetului care i-a conturat cu exactitate portretul interior: „M-aţi ghicit!”. 
  
Darului vizual cu coregrafii cromatice rafinate oferit de Alma Redlinger îi putem contrapune doar cadoul sincer şi fragil al admiraţiei noastre. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Alma Redlinger - „Vitralii dintr-un castel princiar” / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 111, Anul I, 21 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!