CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

Al.Florin Ţene- mirajul cuvintelor, articol de Raveca Vlaşin
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Raveca Vlaşin 
  
AL. Florin Ţene – Mirajul cuvintelor 
  
Scriitorul Al. Florin Ţene, cunoscut cu o activitate susţinută de jurnalist, poet, eseist, romancier şi promotor de cultură, atrage prin disponibilitatea şi sensibilitatea spiritului său, ca şi prin puterea de dăruire ca slujitor pe tărâmul artei cuvântului. Prin răbdare şi dăruire, adună în jurul său iubitori de cultură dornici să se manifeste, sau să guste din mirajul real-imaginativ al metaforelor decantate din trăiri, atitudini, sentimente, acţiuni sau frânturi de istorie ale lumii în care trăim.  
  
În fulguraţia preocupărilor tematice pendulează tangenţial de la gânditorii antici la scriitorii şi filozofii contemporani. În scurte popasuri de rememorare modelează uneori cu pana lucidă a ziaristului, metafora poetică în analize critice, aducându-ne în atenţie manifestările egoului creator. Creionează din experienţa vieţii în asociere cu metamorfozele universului imaginativ parcursul existenţei umane, conştient fiind că lumea şi creaţia nu au început şi nu se vor încheia cu trăitorii şi observatorii de astăzi ai zonelor de lumină şi umbră, interioare şi exterioare, pentru cunoaşterea de sine, ori pentru înţelegerea şi cunoaşterea celorlalţi.  
  
Bogata sa activitate scriitoricească cuprinde şaizeci şi şapte de apariţii editoriale şi aproximativ cinci mii şapte sute de articole pe diverse teme: critică literară, cronică de carte, semnalări şi dezbateri pe acţiuni economice şi mai cu seamă social culturale. Între cele şaizeci şi şapte de titluri se numără şi apariţia celor şase romane: Chipul din oglindă 1997, Insula viscolului 2000, Orbul din muzeul satului 2002, Geamănul din oglindă 2011, Inelul de iarbă 2013 şi Un ocean de deşert 2013 precum şi colaborări la aproximativ cincizeci de antologii. 
  
Temele dezbătute în cele şase romane ale domniei sale, cuprind aspecte de viaţă reale, posibil reale sau imaginare, în care autorul însuşi poate fi protagonistul acţiunilor sau doar martorul pasiv al unor istorii şi întâmplări povestite cu iscusinţa şi farmecul specifice. Ciclul de romanele se constituie într-un fragment de istorie sau o saga cu accente autobiografice identificabile în desfăşurarea acţiunii.  
  
Construieşte personaje pitoreşti, interesante ale căror destine captează atenţia cititorului, care se lasă astfel acaparat pe de o parte de realismul celor istorisite, iar pe de altă parte, de farmecul surprinderii clipei cognitive chiar la naşterea ţesăturii epice. Cuprins de mirajul cuvintelor, de seducţia naraţiunii fantezia alunecă câteodată navigând pe oceanul nisipurilor mişcătoare, capabile să antreneze vârtejul de bumerang al semnelor de întrebare şi al neliniştilor omeneşti. Din acest motiv, scriitorul s-a văzut nevoit să plătească un obol neaşteptat vocaţiei şi pasiunii care i-au dat sens vieţii. Preţ reconvertit până la urmă în dobânda veridicităţii, dacă e să-l credem pe Terentius: „Sunt om, şi nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este străin”.  
  
Cititorul va descoperi o lume mai mult sau mai puţin cunoscută în atitudinile şi faptele personajelor, va crede sau nu cele istorisite, va învăţa sau nu din cele citite, dar, va putea recunoaşte aspecte din viaţa cotidiană sau din vechi istorisiri găsind în desfăşurarea narativă aspecte şi întâmplări inedite care se vor releva în parcurgerea naraţiunii. Urmărind povestea din poveste, va înţelege că oglinzile ar putea fi la fel de fascinante, de numeroase ca şi vieţile ce se oglindesc în ele.  
  
Al. Florin Ţene acţionând în spiritul scriitorului total, nu îşi propune să exorcizeze viaţa de tentaţiile, de riscurile şi capcanele ei, ci, doar să o reflecte prin mijloacele de care dispune cu încrederea că misiunea scriitorului este să înfăţişeze cititorului oglinzile manifestărilor universului omenesc, să recreeze povestea din urmele întâmplărilor, sentimentelor, trăirilor şi năzuinţelor omeneşti. Istorii ale faptelor săvârşite şi culese de pe scena lumii noastre.  
  
Ca promotor de cultură, după cum spuneam, şi vocaţia de lider, devine preşedinte la Ligii Scriitorilor Români cu treizeci şi trei de filiale în ţară şi chiar peste hotare, manifestând deschidere şi preocupare pentru descoperirea, încurajarea şi promovarea creatorilor devotaţi cuvântului.  
  
Activitatea sa greu de cuprins în câteva rânduri, a fost răsplătită deseori cu medalii, premii, diplome şi titluri onorifice atât în ţară cât şi-n afara ţării. (Cei interesaţi pot consulta CV publicat pe internet.) 
  
Al. Florin Ţene este căsătorit cu sensibila şi talentata poetă Titina Nica –Ţene şi au împreună doi copii: Florin şi Ionuţ, care la rândul lor au de asemeni preocupări în domenii artistice. 
  
Despre scriitorul şi omul Al. Florin Ţene, se va mai scrie şi vorbi desigur, având în vedere activitatea susţinută pe care o desfăşoară în folosul cititorilor, dar şi al creatorilor de frumos din arealul cuvântului.  
  
Raveca Vlaşin 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Ţene- mirajul cuvintelor, articol de Raveca Vlaşin / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1119, Anul IV, 23 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!