CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 569 din 22 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - TAINA SCRISULUI (3): TELEGRAMĂ LUI CEAUŞESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
.  
 
Era în 1988, prin noiembrie. Într-o zi, dl. inginer Jianu de la ferma din satul nostru m-a anunţat să merg neapărat până la „Domnul Bărbosu” din Turnu Severin, fiindcă are nevoie de mine. Îl cunoşteam pe acest om. Avea o funcţie foarte importantă, era scriitor de elită al judeţului, membru în tot felul de societăţi şi asociaţii. Eu îi citisem doar o carte, dar nu-mi plăcuse şi de atunci evitasem să mai cumpăr alta de acest autor. Mă cunoştea şi el, dar mă privea întotdeauna de sus şi abia schiţa câte un răspuns la salutul meu. Totuşi, m-a surprins chemarea. M-am dus.  
 
Avea un apartament la un bloc turn în centrul oraşului, la un etaj destul de înalt. Mi-a spus: „Amice, uite de ce te-am chemat. Fac parte din juriul editurii X, unde ai depus un manuscris. Cum am auzit că participi la concurs, cum mi-am zis că vreau să te ajut, fiindcă eşti din judeţul meu. Mă voi lupta ca un leu pentru dumneata. Pentru asta am însă nevoie de whisky, ţigări Kent şi cafea naturală. Poţi să mai adaugi ceva bomboane, ciocolate şi ce mai crezi! Asta până mâine seară, că eu mă duc poimâine la Craiova să atac!”  
 
Într-adevăr, depusesem un manuscris cu povestiri la acea editură, unde mai aveam manuscrise cu lucrări din domeniul istoriei. Câştigarea unui premiu la un concurs de debut organizat de o editură, îţi dădea dreptul să publici cărţi de autor la editurile de stat, ceea ce era extraordonar şi însemna... consacrarea. Ceea ce-mi propunea „Domnul Bărbosu” nu era treabă cinstită, dar era o posibilitate aproape unică de a cuceri reduta debutului. Dacă aş fi refuzat colaborarea, l-aş fi jignit şi, cu siguranţă, m-ar fi eliminat. Ei aveau pâinea şi cuţitul. Am acceptat compromisul. Am făcut rost cu greutate de cele cerute, fiindcă erau mărfuri din import. M-a costat două mii cinci sute lei, atât cât aveam eu salariul pe o lună.  
 
A doua zi, seara, i-am bătut la uşă. Duceam sacoşa cu peşcheşul. Mi-a luat în primire cele ce-i adusesem. La urmă mi-a spus că nu e destul. Dacă ar fi încă atâtea, ar avea curajul să „atace”. „Dau în ăla cu cafea, dau în ăsta cu băutură, dau în celălalt cu ţigări, arunc nişte ciocolate la secretară şi le spun, ajutaţi-mă, fraţilor, să-mi ajut şi eu un conjudeţean să reuşească. Eu îl cunosc şi trebuie să-l promovăm!”. L-am ascultat, apoi am stat în cumpănă şi apoi i-am spus:  
 
- „Domnule Bărbosu”, eu atâta pot să dau! E salariul meu pe o lună. Vine Crăciunul şi trebuie să-mi îmbrac copiii. Dacă nu se poate, nu se poate, eu îmi retrag manuscrisul!  
- Amice, în faza asta este imposibil. Acum ori câştigi, ori pierzi, nu mai poţi să te retragi!  
- „Domnule Bărbosu”, eu mă duc acum la poştă şi dau o telegramă „Tovarăşului Ceauşescu” pentru a mi se elibera manuscrisul înainte de concurs!  
- Ce faci, mă?!  
- Ce-aţi auzit!  
- Şi ce scrii în telegramă?  
- Îl rog să dea dispoziţie să mi se elibereze manuscrisul înainte de concurs, fiindcă n-am posibilitatea să dau peşcheşurile care mi se cer. Prefer să mă retrag cu demnitate, decât să pierd concursul!  
În momentul acela, leul „Bărbosu” s-a transformat iepure... ca pe scena unui teatru. A devenit de nerecunoscut. A căzut în genunchi, a pus mâinile la piept şi mi-a spus:  
- Amice, te rog din sufletul meu, nu mă nenoroci! Sunt un om terminat. Zilele îmi sunt numărate. Plămânii mei sunt două coji uscate ... !  
Şi-a întrerupt discursul începând să tuşească în spasme, cum n-auzisem pe nimeni tuşind vreodată. A tuşit câteva minute. Îmi venea să fug de acolo. Când s-a liniştit, a continuat:  
- Am obţinut de la mitropolitul Nestor aprobare să-mi fac mormântul în curtea mânăstirii Topolniţa, am angajat deja nişte oameni să-mi facă un cavou. Zilele mele îmi sunt numărate. Nu mă nenoroci, că mă vei avea pe conştiinţă toată viaţa!  
A început iar să tuşească, apoi a zis:  
- Îţi fac o propunere şi te rog să o accepţi: nu mă cunoşti şi nu te cunosc. Nu vorbeşti de mine, nu vorbesc de dumneata. Îţi dau nota pe care o meriţi pe manuscris. Îţi iei acasă tot ce mi-ai adus. E bine aşa?  
Am acceptat şi am plecat de acolo cu un gust amar. Concursul s-a ţinut. Preşedintele juriului era regretatul Marin Sorescu. Am fost admis. Din manuscrisul meu au fost selectate două povestiri, „Zidina” şi „Vărarul”, şi au fost publicate, împreună cu altele ale altor premiaţi, în volumul colectiv de debut, intitulat „Reliefuri”.  
Mai târziu m-am întâlnit cu domnul Miu Florea, redactorul de carte. M-a întrebat ce mai ştiu de „Domnul Bărbosu”. Ştia că e bolnav, fiindcă nu fusese nici la comisia de juriu a concursului, nu luase nici un manuscris să-l citească şi să-i facă referat ... Aşadar, totul fusese o înscenare!  
 
Adevărul este că „Domnul Bărbosu” a mai trăit mulţi ani după întâmplarea aceea, a intrat în politică şi nu a mai vorbit nici el, nici alţii, de boala sa. Nu ne-am mai întâlnit de atunci şi... nu am vorbit despre el până astăzi. Dumnezeu să-l ierte!  
 
Pr. Al. STĂNCIULESCU-BÂRDA  
21 iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - TAINA SCRISULUI (3): TELEGRAMĂ LUI CEAUŞESCU / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 569, Anul II, 22 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!