CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 707 din 07 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - MINISTERUL CIMITIRELOR (2)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În prima parte a acestui eseu vorbeam de înfiinţarea unui nou departament în structura adminsitrativă a Bisericii noastre. Cel mai greu le va fi ierarhilor. În fiecare eparhie există familii bune, care au câte un băieţel, nepoţel, cumnăţel, cunoştinţă, oricum, un băiat bun, cuminte, deştept, serios, dar foarte sensibil, care nu poate merge la ţară, fiindcă îl pasc acolo multe pericole şi ar vrea un locşor la un birou, în oraş, fie chiar şi la cimitir. Pentru asta vor face presiuni asupra ierarhilor, ca să le angajeze odrasla! Dacă e nevoie, vor face şi donaţii pentru catedrale sau biserici aflate în construcţie, ce mai, nimic nu e prea mult pentru un astfel de ideal.  
 
Ideea cu departamentul cimitirelor ar trebui să dea de gândit şi administraţiei de stat. Şi acolo s-ar putea înfiinţa un astfel de minister. Gânduţi-vă că sub glie sunt zeci şi zeci de milioane de cetăţeni. Toţi se odihnesc acolo sau dorm. Şi asta de zeci şi sute de ani! Citiţi pe cruci şi veţi vedea doar: „Aici odihneşte ... .” sau „Aici îşi doarme somnul ... ” Nu vezi nicăieri scris că „Aici îşi desfăşoară activitatea ... ” sau „Aici trăieşte şi munceşte ... ” Altfel spus, cei de sub pământ se odihnesc, cei de pe pământ nu mai muncesc! Cum să mai ieşim din criză?!  
 
Dacă ar exista un minister al cimitirelor, şi-ar angaja o armată de oameni buni de gură şi cu putere de convingere, care ar putea să ţină discursuri mobilizatoare şi să-i determine pe cei din cimitire să iasă şi să se apuce de muncă. La asta ar putea contribui şi o parte din populaţie. După o cuvântare a unui angajat al ministerului, ar putea striga o fiică, o nepoată sau o strănepoată a vreunei răposate: „Scoală-te, mumăăă, du-te cu vitele, că începe acum la televizor Suleyman !” Un urmaş ar putea striga şi el cu convingere: „Scoală-te, tată, şi vino de munceşte locul, că atât m-am boierit, de-am rămas cu fundul gol!” Alte asemenea mesaje mobilizatoare ar putea fi transmise şi, cu siguranţă, i-ar convinge pe cei plecaţi să se întoarcă. Majoritatea celor de sub glie au muncit din greu în viaţă. Au învăţat carte, au învăţat meserii de toate felurile, s-au chinuit din greu, uneori luându-şi pâinea de la gură, ca să construiască ceva, să facă ceva pentru copii, pentru nepoţei. N-ar trebui să-i neglijăm nici azi! Ne-ar ajuta să ieşim din criză! Păi, nu?  
 
Pr. Dr. Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA  
decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - MINISTERUL CIMITIRELOR (2) / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 707, Anul II, 07 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!