CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 692 din 22 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - MINISTERUL CIMITIRELOR (1)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am fost informaţi recent că patriarhia a înfiinţat un nou departament, acela al cimitirelor. Asta înseamnă că la nivelul patriarhiei, apoi al mitropoliilor, arhiepiscopiilor, episcopiilor, poate chiar şi al protoieriilor se vor înfiinţa structuri corespunzătoare, cu consilieri, inspectori, directori, secretari etc. Nu cunoaştem temeiurile oficiale, care au stat la baza acestei decizii, dar, probabil, ele au fost destul de solide, dacă s-a ajuns la înfiinţarea acestei structuri.  
 
Cele de mai jos nu sunt decât opiniile unui muritor de rând, unui om aflat sub vremi şi, nu în ultimul rând, între ciocan şi nicovală. De când se cunosc primele date privind organizarea Bisericii, cimitirele au fost în grija sectorului administrativ. Poate chiar de pe vremea lui Duca Vodă! Faptul că acum s-a simţit nevoia să se înfiinţeze un sector special pentru cimitire în administraţia bisericească e, probabil, concluzia sectorului pentru cercetare şi dezvoltare. Motive ar fi numeroase. Vom cita câteva, care ni se par mai „puternice”:  
 
• Apariţiile de fantome şi strigoi din ultimele decenii au pus probleme serioase autorităţilor. Vă amintiţi că imediat după Revoluţie apăruseră fantome la Devesel în Mehedinţi. Ziarul local de atunci, „Dimineaţa”, apărea în câteva ediţii în fiecare zi şi abia putea să facă faţă curiozităţii publicului. De fapt fantomele, moroii şi strigoii au făcut întotdeauna bani buni, au fost o temă proaspătă şi savuroasă pentru presă. Vă amintiţi, de asemenea, cât s-a vorbit în presă despre strigoii dintr-un sat din judeţul Constanţa şi cu câtă grijă era prezentat de televiziune fiecare detaliu al problemei;  
 
• Evadările din mai multe cimitire din ultima vreme au fost pe larg analizate în presă şi mai ales de televiziuni. Că murea un om pe stradă de foame sau alungat din spital nu era nimic! Că se desfiinţau zeci de spitale, că în unele şcoli cădeau tavanele pe copii, că mortalitatea de cancer, TBC, SIDA au atins cote nemaiîntâlnite, că otrăvurile de tot felul ne-au invadat alimentele, băuturile şi aerul prea puţin interesa. Pentru evadările din cimitire şi pentru ce zicea cutare sau cutare analfabet ajuns în etajele de sus ale piramidei sociale era întotdeauna loc suficient;  
 
• Construcţiile impunătoare ce s-au făcut în cimitire în ultimii ani sunt o problemă. În special ai lui Ciordel şi ai Cioromelei şi-au construit cavouri la suprafaţă, cu turnuri şi turnuleţe, cu tâmplărie termopan, cu covoare persane, cu televizoare cu plasmă, cu telefon, internet şi încălzire centrală. Ei bine, nu avem o evidenţă clară a acestor construcţii, a crucilor de piatră, de mozaic, de marmură şi de lemn. Nici nu ştim ce scrie pe toate crucile!  
 
• Apariţiile unor morţi în viaţa publică în ultima vreme constituie o problemă. Se ştie că mulţi care au murit în urmă cu ani şi ani se mai înghesuie şi astăzi pe listele electorale, refuză să renunţe la pensiile, pe care le luau în viaţă şi continuă să le ridice şi azi, participă la viaţa publică, atunci când e vorba de ajutoare şi drepturi etc. Nevoia unei structuri oficiale, unor cadre specializate, care să le ţină evidenţa, care să le dea adeverinţe că n-au murit de tot sau cam aşa ceva e mai mult decât evidentă!  
 
Se zvoneşte în ultima vreme, pe toate canalele de televiziune, că în curând va fi sfârşitul lumii! Conform învăţăturii noastre creştine, la sfârşitul lumii vor învia toţi morţii din toate timpurile şi din toate locurile şi trupurile înviate se vor reuni cu sufletele lor şi oamenii vor fi iarăşi întregi, aşa cum au fost în viaţă pe pământ. Ce ar fi dacă acest zvon ar fi adevărat? Ne-ar surprinde complet descoperiţi, fără structurile administrative corespunzătoare, fără personalul specializat pentru înregistrări, evidenţe, repartiţii etc.  
 
Acestea sunt câteva consideraţii, care ar fi putut sta la baza înfiinţării sectorului cimitirelor. Ideea în sine însă este ex-cep-ţi-o-na-lă, ge-ni-a-lă, super-pro-duc-ti-vă! Oricum, chiar dacă acum nu e clar cu ce se vor ocupa oamenii angajaţi să reprezinte acel sector, în câţiva ani, până se vor clarifica lucrurile, respectivii funcţionari - şi nu vor fi puţini - ar putea să se conducă după principiul: „dacă nu faci nimic, nu te poate acuza cineva că ai făcut ceva!” Păi, nu? Râdem noi, râdem, dar purceaua-i moartă-n cocină! Din păcate!  
 
(va urma)  
 
Pr. Dr. Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA  
noiembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - MINISTERUL CIMITIRELOR (1) / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 692, Anul II, 22 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!