CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 429 din 04 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - MĂMĂLIGĂ CU ŢUICĂ (PROZĂ SCURTĂ)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Era prin 1946. Fuseseră închise târgurile, se dăduse o lege sau o hotărâre de guvern, prin care se interzicea comerţul cu animale, cât şi sacrificarea animalelor, mai ales a vitelor mari. Statul avea nevoie de un şeptel cât mai mare pentru a plăti datoriile de război şi multe alte obligaţii. Era într-o seară de toamnă. Pe dealul Colibaşului, pe la Pârvăneşti, urcau bunicii mei Ghigă şi Gheorghiţa cu o vacă, pe care o cumpăraseră de prin părţile Broştenilor. Din faţă le-au apărut doi funcţionari de la primărie. A fost imposibil să ajungă la o înţelegere. Cei doi voiau cu orice preţ să confişte vaca şi să facă dosar penal bunicilor mei. Fiindcă burniţa, au tras la casa cea mai apropiată, ca să scrie cele de cuviinţă. Au nimerit la Dănilă Dunăreancu. Acesta tocmai venise din război, avea cinci copii şi o mulţime de nevoi. Totuşi, i-a primit cu bunăvoinţă şi în câteva clipe a înţeles despre ce e vorba. I-a poftit pe toţi în casă. Când a găsit momentul potrivit, i-a şoptit bunicului meu, pe care-l cunoştea din tinereţe: „Lasă, nea Ghigă, că ne descurcăm noi! Am scăpat cu viaţă din război, nu ne dăm acum învinşi ... !” 
  
Dănilă Dunăreancu era vestit în Colibaşi, cât şi în satele din jur pentru băutura de care dispunea. Avea vie altoită, avea pruni şi alţi pomi. Făcea mult vin bun şi ţuică tare şi oricând era gata să bea un pahar cu cine-i trecea pe la poartă. Era un bun gospodar şi nu i se uscau niciodată butoaiele în beci. 
  
De îndată ce noii veniţi s-au aşezat pe pat, Dănilă Dunăreancu s-a grăbit să le spună: 
  
-Dom'preceptor, am nişte ţuică de prună de dinainte de a pleca la război şi nişte vin de altoi. Cu care începem să clătim gurile? 
  
- Bă, Dănilă, adu şi de aia şi de aia şi alegem noi! 
  
A adus gospodarul câte o cană mărişoară. Cei doi au gustat şi au dat sentinţa:  
  
- Dănilă, până bem noi un pahar de vin, ne faci o mămăligă cu ţuică şi ne frigi ceva, că ne e foame!  
  
- Cum, adică, mămăligă cu ţuică? a întrebat Dănilă Dunăreancu nedumerit.  
  
- În loc de apă, pui ţuică de asta, de prună! 
  
Omul n-a comentat. O poruncă scurtă a dat soţiei, Lena, şi aceasta a dus imediat la împlinire „proiectul”, deşi nu mai făcuse în viaţa ei aşa ceva.  
  
Până a fost gata mămăliga, cei doi conţopişti ai primăriei goliseră carafa de vin. Bunicii mei nu au băut nimic. Şedeau ca pe ghimpi, fiindcă ştiau că legea e foarte aspră. Lena Dunăreancu a trântit mămăliga aburindă pe masă şi din tigaie a pus într-un castron de lut nişte afumătură şi câteva ouă, pe care le fripsese.  
  
Cei doi puseseră nişte registre pe masă şi voiau să redacteze actele pentru Ghigă. Dănilă Dunăreancu le tot distrăgea atenţia cu tot felul de discuţii, ca să tragă de timp. Cei doi au început să mănânce. N-au terminat frigăruile din castron, că s-au făcut criţă. Rachiul din mămăligă şi-a făcut efectul în mai puţin de o jumătate de oră. Unul s-a trântit pe pat, altul a căzut lângă masă. Dănilă Dunăreancu i-a spus bunicului meu: 
  
- Nea Ghigă, luaţi vaca şi daţi-i drumul! Mă ocup eu de ăştia, de n-o să-şi mai aducă aminte nici cum îi cheamă!  
  
A doua zi pe la prânz au plecat cei doi de la Dănilă Dunăreancu, clătinându-se, balansându-se, menţinându-şi cu greu echilibrul.  
  
Peste două zile, bunicul Ghigă trimitea pe fiul său cel mare să ducă lui Dănilă Dunăreancu un gâtar, pe care îl împrumutase în seara aceea de pomină şi să-i mulţumească totodată. Cu acel prilej, Nicolae a cunoscut pe fiica cea mare a lui Dănilă Dunăreancu. Au „vorbit” trei ani şi în 1949 s-au căsătorit. Dânşii au fost părinţii mei. De multe ori povesteau cele ce se petrecuseră în seara aceea a toamnei lui 1946! 
  
Pr. Al. STĂNCIULESCU-BÂRDA 
  
Scrisoare Pastorală Nr. 224 
  
5 martie 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - MĂMĂLIGĂ CU ŢUICĂ (PROZĂ SCURTĂ) / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 429, Anul II, 04 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!