CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 536 din 19 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - ARTIST RATAT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mi-a plăcut întotdeauna să vizionez sau să audiez piese de teatru. Am citit multe cărţi cu piese de teatru. Ascult cu bucurie actorii mari vorbind şi destăinuindu-se. Îi socotesc nişte intelectuali de elită ai ţării, care au multe de spus. Mi-ar fi plăcut să fiu actor, dar nu mi-a dat Dumnezeu un astfel de talent şi bine a făcut.  
 
Prima încercare de a face pe actorul am exersat-o pe la 4-5 ani. Aveam casa în lucru. Părinţii nu aveau serviciu. Lucrau cu ziua pe la fermă şi pe unde apucau. Cheltuieli erau mari şi sărăcia pe măsură. Într-o zi eram împreună cu părinţii în casă. S-a uitat tăticu pe geam şi i-a văzut urcând pe uliţă, spre noi, pe Giurcău şi pe Niţu Paicu. Erau perceptori la primărie. Noi nu ne plătisem impozitele. Tăticu a căutat o soluţie urgentă ca să scape şi de data aceea. M-a învăţat pe mine să ies pe scară când aveau să strige cei doi la poartă şi să le spun că părinţii îmi sunt la câmp, la prăşit de fasole. Mi-a repetat de mai multe ori în cele câteva minute pe care le aveam la dispoziţie. Eu am încuviinţat că mi-am învăţat perfect rolul.  
 
Când au bătut cei doi la poarta noastră, eu m-am repezit la uşă, am deschis repede şi „păsărica” mi-a zburat din gură: „Tata-i la fasui!” În timp ce am spus aceste cuvinte am întors faţa şi m-am uitat peste umăr, pe deschizătura uşii, în cameră, unde-mi erau părinţii. Voiam neapărat să văd ce zic de felul cum mi-am interpretat rolul. L-am observat pe tăticu făcându-mi disperat cu mâna să mă uit la poartă.  
 
Perceptorii erau negustori de oameni. Imediat au priceput cum stau lucrurile. Unul dintre ei m-a întrebat: „Unde zici, mă, că este tată-tău?” Uitându-mă iarăşi cu un ochi la poartă şi cu altul peste umăr la părinţi, ba chiar zâmbindu-le, am răspuns la fel de grăbit replica ce-mi fusese dată de „regizor” mai înainte: „Tata-i la fasui!”. Giurcău, fiind convins că e vorba de o înscenare, mi-a zis: „Spune-le, mă, să iasă afară, că dacă nu, intrăm noi peste ei!” Aici am amuţit, fiindcă nu mi se spusese mai dinainte ce trebuie să răspund într-o astfel de situaţie. M-am întors bine cu spatele spre poartă şi cu faţa spre odaie, ca să înţeleg ce vrea tăticu să-mi spună.  
 
Dacă au văzut aşa, părinţii mei au ieşit, i-au chemat pe cei doi în casă, le-au pus masă şi le-au mai dat ceva din impozitele pe care le datorau. Ce mai! N-am avut talent de actor şi pace!  
 
Pr. Al. STĂNCIULESCU-BÂRDA  
Scrisoare Pastorală Nr. 230  
14 iunie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - ARTIST RATAT / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 536, Anul II, 19 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!