CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 673 din 03 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - AMINTIRI DESPRE TITANI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu deosebit respect vă facem cunoscut că adunăm texte cuprinzând amintiri despre regretaţii mitropoliţi ANTONIE PLĂMĂDEALĂ, BARTOLOMEU (VALERIU) ANANIA şi NESTOR VORNICESCU în vederea publicării unui volum.  
 
Aceşti înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au impus în peisajul eclesiastic şi cultural românesc cu competenţă, cu demnitate şi cu mult tact pastoral. Au cunoscut şi au fost cunoscuţi de foarte mulţi oameni din ţară şi străinătate. Ştiau să cultive prietenii durabile nu numai cu cei de nivelul lor, ci şi cu oamenii cei mai simpli. Găseau timp să citească şi să scrie sute de scrisori, răspândeau idei, încurajau, dădeau speranţe, erau nelipsiţi în paginile publicaţiilor bisericeşti şi nu numai, erau autorii unor volume magistrale, care îngemănau documentaţia exhaustivă cu stilul captivant, inconfundabil. Dădeau la lumină cărţi, care vorbeau de trecutul românesc, care zugrăveau sufletul omului în cele mai diverse momente ale vieţii. Prin studiile docte, prin romanele, poeziile, piesele de teatru, prin predicile şi meditaţiile lor, prin conferinţele şi comunicările de la reuniunile bisericeşti şi ştiinţifice din ţară şi din străinătate, prin puzderia de biserici şi mânăstiri care s-au construit, s-au renovat în vremea păstoririi lor, aceşti înalţi ierarhi şi-au pus amprenta pe hronicul neamului românesc, au reuşit să constituie un reazim al speranţei de mai bine.  
 
Au plecat dintre noi, dar o parte din sufletul lor a rămas risipit în paginile scrise, în înregistrările audio şi video, în zidirile care ne desfată privirile, în sufletele celor ce i-au cunoscut şi în multe-multe alte urme, pe care le-au lăsat în trecerea lor prin această lume.  
 
În tot timpul păstoririi lor am fost un simplu preot de ţară. Întotdeauna oamenii aceştia mi-au lăsat însă sentimentul că le sunt nu numai ucenic, ci şi prieten. N-am fost un profitor al acestei prietenii, nu le-am cerut protecţie, favoruri, parohii bogate, dar am fost fericit cu prietenia lor, fiindcă greul nu a mai fost destul de greu, când am ştiut că am de la cine să primesc un sfat, o îndrumare competentă. Au ştiut să mă încurajeze în ceasuri de cumpănă, să-mi usuce lacrimile, să-mi redea speranţa. Astăzi îi pomenesc alături de părinţii mei şi de câte ori am prilejul încerc să le reîmprospătez memoria.  
 
În spiritul prieteniei ce m-a legat de-a lungul câtorva decenii de aceşti corifei, încerc să realizez unul sau mai multe volume de amintiri culese de la cei ce i-au cunoscut, socotind că în felul acesta îmi fac o datorie de conştiinţă faţă de cei comemoraţi, dar şi faţă de cultura românească.  
 
Apelez şi la Domniile-Voastre, rugându-vă ca în cazul în care aţi cunoscut aceşti ierarhi şi socotiţi că vă leagă nişte amintiri, care să le zugrăvească personalitatea, trăsăturile sufleteşti şi intelectuale, rafinamentul comportamentului în variate împrejurări şi tot ceea ce socotiţi Dumneavoastră că ar putea ajuta la reconstituirea portretului lor, să mi le trimiteţi pentru a le include în volumul/volumele pe care sper că le voi realiza. Poate cunoaşteţi şi pe alţii care le-au fost apropiaţi şi ar putea să scrie astfel de material. Vă rog să-mi indicaţi adresa dumnealor, pentru a-i putea contacta.  
 
Cu cât trece vremea, amintirile se şubrezesc şi tocmai de aceea ele trebuie notate cât mai curând posibil, fiindcă documentul memorialistic este unic şi de neînlocuit.  
 
În speranţa că apelul meu nu v-a deranjat, ci dimpotrivă, vă mulţumesc pentru lectura lui şi sper că el nu va rămâne fără ecou în conştiinţa Dumneavoastră.  
 
Sănătate, pace şi bucurii să vă dea Dumnezeu!  
 
Pr. Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA  
Parohia Malovăţ  
Malovăţ-Mehedinţi  
E-mail: stanciulescubarda@gmail.com  
Telefon: 0724.99.80.86  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - AMINTIRI DESPRE TITANI / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 673, Anul II, 03 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!