CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 775 din 13 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - MICA UNIRE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În ultimii ani tot mai mulţi şi-au însuşit o gogoriţă cu tâlc, introdusă nu întâmplător în cărţile de istorie, ba chiar şi în manualele şcolare. Potrivit acesteia, Unirea de la 24 Ianuarie 1859 nu ar mai fi decât „mica unire”, în timp ce la 1 Decembrie 1918 a fost „Marea Unire”. Această manipulare a adevărului se înscrie pe linia unor manevre oculte exercitate asupra istoriei naţionale. Măreţia voievozilor noştri şi a realizărilor lor este prezentată sumar în câteva rânduri, totul este împachetat în ambalajul lucios al europenismului, încât bietul cititor şi sărmanul elev cu greu pot face distincţie între ce e românesc şi ce e străin. Altădată istoria era ca o poveste frumoasă şi captivantă, în care se înlănţuiau evenimentele în apariţia şi dezvoltarea lor firească, cronologică şi elevul înţelegea legătura dintre cauză şi efecte; astăzi este cu totul schimbat. Nici examenele la istorie nu se mai bazează pe relatarea evenimentelor, ci pe teste, pe alegerea şi bifarea unor răspunsuri.  
 
Unirea de la 1859 a devenit „unirea mică”, pentru ca să inducă în eroare şi să se creadă că a fost un eveniment fără prea multă importanţă, o „întâmplare istorică” oarecare. Cu cât sunt mai multe astfel de evenimente „mici”, nesemnificative, cu atât se creează impresia că Istoria României este clădită pe temelii improvizate şi că are pereţii de chirpici. Ca arate, mai bine admirăm istoria altora, care este plină de eroi şi fapte măreţe, pline de strălucire, fiindcă la noi nu avem ce vedea şi ce învăţa.  
 
Nimic mai fals! Unirea de la 24 Ianuarie 1859 nu a fost „unirea mică”. A fost Unirea Mare de la 1859, aşa cum Unirea pe care a realizat-o Mihai Viteazul la 1600 a fost Unirea Mare de la 1600, alături de Unirea Mare de la 1 Decembrie 1918. Fiecare din aceste trei Mari Uniri ale provinciilor istorice româneşti au fost nişte etape, nişte momente, în care strămoşii noştri, prin lupte armate şi diplomatice, profitând şi de un context politic internaţional prielnic, au realizat parţial sau în întregime visul de veacuri al Neamului: Unitatea. Nu a fost vreuna dintre cele trei Uniri mai mică decât celelalte, ci toate au fost la fel de mari şi importante pentru vremea lor. Atât s-a putut realiza la 1600, atât la 1859, atât la 1918. A face ierarhizări, măsurători, cântăriri în acest domeniu, este o eroare sau o rea intenţie. Ar însemna să profanăm memoria celor care şi-au dedicat viaţa acestui sfânt ideal al neamului.  
 
Datoria noastră, a celor de astăzi, este să păstrăm ceea ce au realizat înaintaşii noştri, să reparăm, acolo unde s-a deteriorat, edificiul Unităţii Naţionale şi să clădim în sufletul copiilor şi concetăţenilor noştri bucuria de a fi români, de a fi urmaşii celor ce au ştiut să găsească cele mai potrivite mijloace pentru a clădi o Istorie a Neamului Românesc, celor ce au ştiut să străbată prin veacuri ca popor, în ciuda marilor oprelişti.  
 
Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA  
24 ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA - MICA UNIRE / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 775, Anul III, 13 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!