CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  
Autor: Alexandru Crăciun         Ediţia nr. 1298 din 21 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Shēngcún - continuare -
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Tabloul II

(Scena acum întruchipează interiorul unei peşteri. La margine se vede o poartă strejuită de cele patru furii: Gorgona, Minotaurul, Nesus şi Hidra. Deasupra arcadei stă sculptat un grifon care ţine între ghiare ochiul divin al lui Ra, aripile sale înconjurând şi alimentând razele soarelui. Pe tot cuprinsul Porţii de oricalc albastru sunt sculptate motive mitologice precum: Muncile lui Hercule, Uciderea Himerei, uciderea lui Attis de către Anotimpuri cât şi Isis cea ce procrează în timp ce ţine deasupra cadavrului lui Osiris un spic de grâu abia cules. Apoi în stânga la şase coţi de Furii şi trei de altar stau adunaţi Cei Şapte Şlefuiţi după cum urmează: Socrate şi Pavel, Cele două Sofia, Yohshua alături de fratele său Iacob şi Separator. Vittorio se apropie de altar discutând aprins cu Dante călăuza sa)

VITTORIO:

Mai spune-mi odată Dante...de ce omul este osândit la nefericire?

DANTE(râzând)

Omul nu este condamnat la nefericire...Vezi tu, dintotdeauna omul este făurit în aşa măsură încât să-şi dorească să obţină: Iubure, Fericire, Credinţă, pentru că îşi doreşte să afle cu ce scop există.

VITTORIO:

Deci, vrei să spui, că omul suferă din nevoia de a cunoaşte. Pentru că aşa mi se pare moral ca omul să depună efort înainte să obţină Iubire sau Fericire ori Credinţă.

DANTE:

Întocmai. Omul nu poate crede înainte de a cunoaşte! Iar din câte mi-a arătat viaţa omul poate cunoaşte totul numai prin Intelect.

(VTITTORIO din colţurile ochilor îi răsar lacrimi):

Bătrâne Florentin de-ar fi şi Epoca mea la fel de luminată precum a fost a dumneata...

DANTE:

Fiecare epocă ale lumina ei. Bucură-te, căci faci parte dintre ei. În epoca ta adevărul este liber pe când a mea a fost bântuită de prostie. Oameni luminaţi au pierit în chinuri inimaginabile fiindcă propovăduiau adevărul bisericesc sub un alt idol:Raţiunea. Nu-ţi respinge epoca! Dimpotrivă...lasă-te curtat de ea! Gustă-i mierea!(suspină) Altfel rişti să fi damnat la Uitare.

VITTORIO:

Totuşi, cunoaşterea aduce libertate!

DANTE:

Nicidecum tânărul meu ucenic! Nicidecum! Cunoaşterea aduce trăinicie simţurilor. Le întăreşte. Însă doar Loialitatea faţă originile proprii te te poate mulţumi. De aceea caută înainte propriile răspunsuri la întrebările ce-au măcinat Umanitatea apoi compară-le cu ale altora pentru a privi în ansamblu. Doar aşa şi numai aşa poţi cunoaşte fericirea. Ţine minte! Nimeni nu poate răspunde chemării mai bine decât persoana-i însăşi. Căci doar tu îţi poţi cunoaşte limitele propriilor vise şi cum să te ghidezi ca să le poţi atinge.

(Scena se întunecă preţ de câteva secunde. Dante face loc celor două Sofie: prima o înfăţişează pe Maria Magdalena iar cea de a doua pe Mama lui Yohshua. Ambele poartă cu ele obiecte de iniţiere.

(MARIA MAGDALENA adresându-se lui Dante):

Acesta este neofitul ce se va uni cu Io Aleph?

DANTE (arătând spre el): După cum vezi Magna Mater...

(Vittorio încearcă să-şi ascundă tulburarea însă picuri de sudoare ce încep să curgă de pe şira spinării şi ceafă îl dau de gol. Suportă cu greu privirea intensă a Primului dintre Apostoli.)

APOSTOLUL APOSTOLILOR (adresându-i-se):

Dacă eşti tu cel ales să intri în Templul Domnului atunci ştii cine suntem noi? (face un arc de cerc în aer de la Fecioara Maria până la dânsa)

VITTORIO (dintr-o suflare):

Identitatea pământească vă este cunoscută de toată lumea. Sunteţi regina Israelului, la fel cum cea de a doua este Mama ce la crescut în pântece pe Yohshua Fiul Omului, Mântuitorul. Ceea ce le este ascuns lor voi spune eu. Din taina Haosului şi a Nopţii născute aţi fost odată cu Phanes Arhitectul Universului. Împreună cu El, Lumina, Adevărul şi Viaţa aţi înfăptuit Creaţia;voi sunteţi Înţelepciunea. (Pleacă capul cu umilinţă)

Primul dintre Apostoli (se adresează Fecioarei cu încântare vie în glas):

Să-i preţuim aceste vorbe înţelepte Soro, căci deşi tânăr, vede dincolo de Lege. Îmbracă-l! Du-l către altar căci Phanes e nerăbdător!

( Maria Fecioara îl ajută să ia o robă albă din in apoi se îndepărtează)

MAGDALENA:

Poftim!(Îi înmânează un suport de argint încrustat cu un rubin la bază, în care ard lumânări) Fie ca Lumina să-ţi ghideze paşi în viaţă de acum şi să păstrezi neîntinată armonia ce-şi face loc în sufletul tău. Amen. (Dispare şi ea)

(Vittorio se îndreaptă cu smerenie spre altar. Un cub acoperit c-o pânză albă ca laptele. Din stânga către dreapta se desfăşoară un rând de chei, o nivelă, un fir de plumb şi o roată întreţesută cu fire. Tăcut îngenunchează pe pielea de căprioară întinsă pe pământ de Fecioară şi se închină la crucea lui Anh, după care începe şi se roagă fierbinte.)

SEPARATORUL:

Ridică-te tu, Calfă, păşind pe drumul Celor Drepţi!

( Auzind chemarea Vittorio se ridică. Picioarele îl poartă înaintea Celor Şlefuiţi)

YOHSHUA:

Bine ai revenit drag prieten. Nu ne-am văzut de mult. Cândva ai fost un rege preţuit în Egipt, care a traversat Râul Morţii în barca Tatălui Ceresc spre tărâmul Celor Veşnic Fericiţi, aşa cum am făcut şi eu pentru creştini. Nu o să uit ultimele tale cuvinte înainte de a reveni printre cei vii cât voi trăi: Cu toţii murim, ai spus, însă puţini ştim să o savurăm cum se cuvine.

VITTORIO:

Cel despre care spui a fost Regele Unofer Lumină-ochilor-lui-isis. Eu sunt Vittorio. Un nobil ce trăieşte înconjurat de vis.

PAVEL:(intervenind):

Cel despre care spui a murit şi el. Vittorio este numele acelui Eu al tău ce-a dispărut acoperit de humă. Tu cel nou de acum te vei numi Arcana Magnus. Să nu uiţi!

Ai convins Înţelepciunea. Pentru a trece prin poartă mai trebuie să ne convingi pe noi că meriţi!

ARCANA MAGNUS (şoptind) Ce trebuie să fac pentru a vă câştiga încrederea înţelepţilor.

IACOB CEL DREPT:

Răspunde la întrebarea pe care ţi-o va adresa Socrate. Dar ia aminte, dacă răspunsul tău nu este pe placul fie şi a unuia dintre noi vei fi devorat de Furii la fel cum a păţit Dionis cu Titani. Doar că, spre deosebire de Bachus tu nu vei reînvia, ci vei fi chinuit etern de aceste fiare cum a păţit şi Prometeu, lipit fiind de o stâncă în timp ce un vultur îi mesteca în fiecare zi ficatul. Aşa că răspunde cu grijă.

ARCANA MAGNUS (uitându-se la Socrate):

Care este întrebarea? Ce doreşti să afli de la mine?

SOCRATE ( dregându-şi glasul):

Doar un singur lucru: Ce este credinţa?

(Calm, Arcana Magnus închise ochii. Se gândea la timpul petrecut cu Maestrul. Îi deschide. Inspiră adânc gata să răspundă, corul Furiilor însă îl astupă)

FURIILE:

Trimiteţi-l la la noi...Nu va răspunde...E doar un om...Trimiteţi-l la noi şi-i vom purta de grijă!(se repetă de trei ori cu glas strident)

SEPARATORUL (cu puterea unui uragan): TĂCERE; FĂPTURI HAINE SAU VOI VEŢI FI IZGONITE!(apoi liniştit către Arcana Magnus): Nu te grăbi. Doar dă răspunsul pe care îl crezi de cuviinţă!

(Arcana Magnus se întoarce şi surâde către Dante apoi inspiră adânc şi zice):

Credinţa este disciplină. Nu o alegem. E cu neputinţă. Ne naştem şi suntem educaţi în spiritul Legii de către părinţi. Iar mai apoi fiind oameni suntem educaţi de şcolii pentru a urma drumul cunoaşterii. Dar şi gnoza este neputincioasă dacă nu se umple pe parcurs dacă nu dintru începutul fiinţării noastre cu Loialitatea faţă de originea poporului în care te-ai născut. Aşadar Credinţa este speranţa, convingerea că dincolo de Toate erorile noastre se află ascuns Arche. Căci Izvorul vieţii Veşnice curge prin noi aşa cum spune Salmoxe, Cavalerul Trac şi Lupul Alb al Traciei. Astfel că simţământul credinţei este Templul Trainic din interiorul fiecăruia. Şi orice s-ar spune despre acesta, Templul are ca piatră de temelie Nemurirea şi siguranţa că toţi suntem de fapt şi de drept simboluri rătăcite ale Acelui Unu din care toate purced înainte şi în timp ce sunt create!

(O tăcere mortuară se lăsă. Separatorul şi Iacob păşesc odată cu Yohshua înainte. În tăcere sacramentală restul iau fiecare câte un obiect de pe masă. Trinitatea îl îmbrăţişează, apoi îl sărută pe obraji, numindu-l frate. Furiile se retrag de la poartă. Fecioara îi aşează pe corp o tunică din viţă de vie pe care se află ici colo flori orientate în aşa fel încât să dea în ansamblu forma zvastici. Se alcătuieşte o procesiune din cei prezenţi).

MAGDALENA( legându-l cu un şnur):

Îţi ofer acest şnur ca simbol al trăiniciei pentru a te putea reîntoarce printre cei vi după ce ţi-ai încheiat călătoria.( Îl sărută pe buze)

MARIA:

Eu îţi înmânez tyr-sul încununat cu castan simbol al virtuţii, (îl sărută pe frunte)

SOCRATE:

Eu îţi dăruiesc nuvela simbol al vigori pentru aţi aminti că munca asiduă va fi întotdeauna încununată cu lauri păcii. (îl îmbrăţişează călduros)

IACOB CEL DREPT:

Darul meu pentru tine tinere este firul de plumb pentru aţi aminti mereu calea cea dreaptă de urmat pentru aţi îndeplini scopul şi pentru a nu călca dincolo de lege.

YOHSHUA:

Eu, prietene, îţi dau Cheile Cunoaşterii pentru aţi putea aminti faptele nescrise ale acelor eroi ce se pierd în Furtuna Timpului şi mai ales pentru a-mi arăta preţuirea pentru neamul tău.( Îi strânge mâna şi-l îmbrăţişează entuziast) Fie ca tu, Frate, să le aminteşti celor de la suprafaţă despre mine şi să îi îndrepţi spre cele sfinte! (pe Arcana Magnus îl podidesc lacrimile de emoţie)

PAVEL:

Eu sunt cel din urmă dintre Înţelepţi. Pierdut am fost asemeni ţie în viaţa pământească dar mi-am găsit credinţa după Moarte. De aceea îţi dau şi ţie ce mi s=a oferit acum şi mie. Iată cercul întreţesut cu raze să ai odihnă veşnică În Marea Trecere Divină.

Procesiunea (strigă de câte trei ori într-un glas):

Domnul a Dat! Domnul a luat! Domnul să fie în veci lăudat!....

( Arcana Magnus se înclină înaintea ultimului Străjer al Porţii Raiului. Apoi cu mână tremurândă baga cheia de aur în broască şi o deschide. O lumină intensă îl învăluie)  

Referinţă Bibliografică:
Shēngcún - continuare - / Alexandru Crăciun : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1298, Anul IV, 21 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Alexandru Crăciun : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Crăciun
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!