CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Ion C. Hiru         Ediţia nr. 312 din 08 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

ALBUM DE SUFLET
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UN DAR DE PREŢ: „Domneşti, perla Râului Doamnei”  
  
– Petre Podea-Titus 
  
Prof. Ion C. HIRU 
  
Reputatul economist, om de cultură, împătimit al satului de pe marea moşie a Basarabilor, oferă cuibului natal Domneşti, ca răspuns al chemării istoriei, a moşilor şi strămoşilor noştri, un impresionant album color cu imagini de ieri şi de azi ce sta-vor mărturie contemporanilor şi celor ce vor veni, că aici, aproape de izvoarele Râului Doamnei, unde se profilează în zare culmile încununate de nea ale Iezerului şi Făgăraşului, s-au născut şi au trăit oameni „care nu sunt ca în alte sate mai uşurei”, cum menţiona un „arhimandrit ot Argeş” într-un document de pe la 1785. 
  
Pe omul cu dragoste de pământul unde pentru prima dată a deschis ochii, privind din poala mamei icoana Preacuvioasei, sub care luminiţa candelei ardea necontenit, înconjurată de sfinţenia busuiocului şi agheazma Bobotezei, îl cheamă Titus Podea, fiul comerciantului Petre Podea, om gospodar, isteţ la minte, cu un statut social de calitate printre locuitorii Domneştiului.  
  
Şi iată că, după ce ani la rândul a putut aduce o rază de lumină unor copii nevoiaşi, prin daruri de Sărbători, astăzi Titus Podea oferă o carte deosebită, un album color cu 287 de fotografii, după o concepţie grafică a unui alt domnişan, şuviţă din marea familie a Stăncioilor, Laurenţiu Ciolănescu, şi a domnului Gelu Cazan, amândoi prelucrând fotografiile, ba mai mult, artistul Gelu Cazan a creionat cu exactitate casa părintească a lui Titus Podea, dărâmată astăzi, unde pe vremuri a fost cârciuma tatălui său, de unde parcă răzbate şi acum damful vinului adevărat de Orleşti şi al pastramei de noaten, de-ţi lasă gura apă. „Păcat că nu am găsit nicio fotografie cu casa părintească, s-a demolat aşa... o istorie a unui neam... păcat”, mi-a spus domnul Podea. Nu vă necăjiţi, domnule Podea, maestrul Cazan s-a întrecut pe sine, realizând cu multă precizie locul unde v-aţi născut, de unde aţi zburat la şcoli, şi de acolo prin lumea întreagă.  
  
Ce am putea spune unui astfel de om, unor astfel de oameni ale căror inimi bat, armonizându-se cu o istorie, cu visul mai multor generaţii, cu inimile unor oameni ce-au fost şi ce sunt, meşterind cu migală, punând unde şi cum trebuie lemnul prelucrat cu gust al pădurilor, piatra din cremenea munţilor, nisipul spălat de apele Râului Doamnei şi calcarul ars al Mateiaşului. Aici, în curba drumului spre Meşterul Manole, iscusitul clăditor de istorie şi făuritorul unei bijuterii arhitecturale, a fost o casă cum multe nu-s în Domneşti, o casă tradiţională argeşeană, a unor oameni înstăriţi, străjuită de turlele Bisericii din Sus lângă care, se ştie, este un lăcaş sfânt, de pe la 1828, declarat monument istoric. Aici, în această casă, s-a născut Titus, în miezul verii anului 1932, în zodia Leului, norocind familia Petre Podea, pentru că mai târziu, muncind cu perseverenţă, a ajuns cineva. Şi, dacă este să luăm în serios cuvintele marelui domnişan Petre Ionescu – Muscel, care spunea că „eşti important atâta timp cât faci ceva pentru satul tău”, economistul Titus Podea a făcut ceva pentru satul său, a ajutat oameni, copii nevoiaşi şi iată-l acum cu o carte, un valoros album color, cu imagini fotografice ce constituie „mărturie vie de trecut şi prezent”.  
  
„N-o să mă opresc aici, dacă bunul Dumnezeu ne va da ajutor, un al doilea volum va cuprinde oameni, îndeletniciri, portul naţional al domnişanilor mei. Sunt bucuros şi mândru totodată că am lângă sufletul meu, lângă ideile mele, pe tânărul vlăstar al familiei Stăncioiu, Laurenţiu Ciolănescu, şi pe amicul meu, arhitectul Gelu Cazan”, mi-a mai spus domnul Titus Podea. Ar mai fi ceva de adăugat, că economistul domnişan Titus Petre Podea are o viaţă fericită alături de buna sa soţie, profesoară de matematici, pensionară acum, fostă directoare a Liceului „Nicolae Tonitza” între anii 1981 – 1990. Un ritm perfect de existenţă, cu împliniri şi multă, multă linişte sufletească. Doar dorul de satul unde s-a născut şi unde a copilărit a făcut, din când în când, ca ochii rigurosului economist să arunce o lacrimă nostalgică asupra clipelor pe care le-a trăit aici, mângâind unda Râului Doamnei, alergând prin zăvoiul cu sălcii, topile şi ciripit de păsărele, învăţând primele buchii cu dascălul Elisei Avram, sau ducându-se la horele domnişanilor, fie ascultând simfonia vocilor de corişti, conduşi înspre nemurire de marele dirijor Alfons Popescu. Pentru că Titus Podea este un adevărat fiu al brazdei cu miros de os domnesc. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ALBUM DE SUFLET / Ion C. Hiru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 312, Anul I, 08 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ion C. Hiru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Hiru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!