CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 626 din 17 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

AL TREILEA CERC..P2 FRAGMENT.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Mă ţineam după el ca mielul după oaie făr’a zice ceva când a dat cotul la vecinul Caranea.Nimic el, nimic eu, mergeam unul după altul şi s-a oprit în dreptul şurii:  

-Intră!  

Intru cu sufletul în gură şi dau de tata întins pe o cergă, mi-o amintesc că a adus-o de pe front din Rusia .Mă opresc la câţiva paşi de el şi continui să mă holbez, să nu pricep nimic din toată situaţia:  

-Stai jos copile! Stai jos!  

Întind fundul pe buturoaga din dreapta şi aştept cuminte să-mi spună ceva, orice.Ochii îi ard privind în tavan iar vorbele –i sunt stinse parcă :  

-Ce ai învăţat tu la şcoală copile ? Spune-mi ! Nu te sfii !!  

-Să fiu drept, să-mi iubesc familia, regele şi ţara tată..  

-Bun.Te-au învăţat bine.Ai profesori buni.Eşti un copil bun dar prea firav, ori am nevoie de un om care să facă lucruri grele.Foarte grele copile...  

-Fac orice tată! Orice!  

Clatină uşor din cap a deznădejde apoi zice la fel de încet:  

-Eşti aşa mic într-o lume aşa mare!.Atâtea vâltori se arată la răscruci şi prea mulţi lupi rânjesc..Prea mulţi!...  

-Voi face orice! Orice tată!  

-Va fi nevoie copile, va fi nevoie deoarece voi muri curând..Foarte curănd.Tu rămâi cap de familie aici, tu!  

-Dar..  

-Nici un dar! Mai ţii minte ce ţi-am spus când am plecat la războiu?  

-Da.N-am uitat..N-am uitat şi ştiu fiecare cuvânt care mi l-ai spus, ştiu!  

Se întoarce spre mine din nou zicând mai tare:  

-Ori ce s-ar întâmpla, orice ce vei auzi sau păţi, să ştii că te voi veghea de undeva.Orice ! Trebuie să fii tare! Trebuie să fii bărbat!  

-Vreau să merg cu voi în deal! Să lupt tată!  

-Nu! Tinereţea ta e mâncată de o serie de decizii pe care tocmai le iau acum, lupta noastră nu duce la nimic bun, numa’la pieire ori vreau ca vlăstarul meu să lupte altfel! Să supravieţuiască!  

Vroiam să merg cu ei până la capăt dar nu se putea.Nu înţelegeam atunci că lupta se poate duce pe alte fronturi că ..  

-O să pricepi mult mai târziu copile! Ce faci, ce fac eu dacă te puşcă securitatea în munţi ? Ce fac cu mamă-ta, cu Alexandra ? Ce fac cu ei ? Cum îi las, cui ? Tu, trebuie să fii stâlpul ! Tu ! Amu du-te ! Avem treabă !  

Bunicul a intrat în şură şi i-am auzit vorbind :  

-Dacă se strică treaba mi-l duci la Tănase la Bucureşti tată! Acolo mai are un viitor cât de plăpând..Te rog!  

-Cum rezolv cu trebile noastre, viu şi io copile! Am servit în 1916, am luptat la Mărăşti şi Oituz ca să stau acilea?.Las’că de-oi muri numa bine!  

Ce era de făcut Mirciulică?.La poartă când am ieşit , fugeau copii care unde.Nu aveau voie să vorbească cu noi ăştia şi totul a culminat cu moartea unuia dintre partizani.  

IONEL FLORESCU..  

Referinţă Bibliografică:
AL TREILEA CERC..P2 FRAGMENT. / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 626, Anul II, 17 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!