CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 625 din 16 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

AL TREILEA CERC..P1 FRAGMENT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

AL TREILEA CERC..  

Plouă, e prima ploaie pe care o întrezăresc dupăun calvar fierbinte în iulie, august.Tata n-a mai venit acasăde 3 zile iar mama se uitălung la cărarea ce duce spre deal.Din când în când oftează, îşi frânge mâinile atât de tare încât simt durerea din oase.Am 15 ani, o vârstăfrumoasăşi o grămadăde vise ce aşteaptăsăfie coborâte din ochii minţii şi trăite.  

Mircea, du-te cu caii la deal! Zice mama.Urci culmea şi aştepţi acolo pânăprimeşti semnul ! Sănu te mişti auzi ? Sănu te mişti pân’nu primeşti semnu !  

Nu are rost săcomentez prea mult, mădoare cănu ştiu nimic de tata, de Iliuţă, fratele mai mare...Unde-or fi ?  

-Am plecat mamă..  

-Stai ! Nu fi bolund să pleci aşa! Uite desaga cu de ale gurii, nu mânci nimic de acolo auzi?  

Îmi face semn cu ochiul şi mă împinge încet pe uşă afară.Parcă nici nu plouă atât de tare..  

Tocmai când gândeam aşa s-a auzit o bubuitură, un lătrat de mitralieră şi apoi încă o bubuitură.Maşina miliţiei a trecut deja de 2 ori în jos dar acum încetineşte.Trece curba la Vasile apoi iasă de pe drum oprindu-se în salca aia mare în care m-am căţărat toată vara..De ce nu coboară nime’?  

-Mă copile? Mă? Vino încoa! Iute!  

Fug la uşa din spate şi mă chinui s-o deschid dar nu pot.Bătăile se înteţesc în tabla de culoarea neagră iar pe uşa din faţă cade un miliţian..E lovit! Aha! Cineva i-a lovit bine! Şoferul e mort? Stă cu capul pe volan şi cheile lucesc la brâu, norocul meu!  

-Iute copile! Iute descuie!  

Mă ard degetele de la atâta nerăbdare dar reuşesc, înăuntru e Lina lu’ Vasile, săraca cu hainele rupte, are sânge pe faţă, Mihai doctorul, lovit la cap.Amândoi se reped afară iar Mihai mă prinde de umeri:  

-Fugi la Ocol! Spune-le că securitatea e pe ei! Fugi copile că-i bai mare!  

Niciodată n-am fugit atât de tare în viaţa mea.Niciodată! Am uitat şi de cai şi de biciul mamei cu care mă liniştea de multe ori..Vedeam cărarea cum urcă pe sub ochii mei, plâmânii vroiau aer! Aer!.Atât de mult aer încât la ocol, după grădina lui Vuţanu am căzut cu faţa în iarba udă:  

-Secu..vine..  

Cel aflat în bârlog a fluierat scurt şi m-am trezit tras înăuntru.Iliuţă s-a uitat la mine  

-Dacă spui muceo cuiva că te-am adus aici te tai cu brişca! Te tau auzi?  

-Jur pe viaţa mea că nu spui nimănui mă ! Vine securitatea auzi ?  

Râde, îmi arată puşca cu lunetă şi apoi zice :  

-Nu dejeaba făcut-am io frontu mă proste! Nu dejeaba!  

-Tata, unde-i tata? Nu l-ai văzut pe tătuca?  

-Vine deseară după schimburi.Ce ai în desagă? Dă-mi!  

Desfac desaga şi-i dau tot ce am acolo apoi mă împinge:  

-Pleacă! Nu trebuie să fii văzut cu mine! Pleacă!  

Drumul înapoi îl fac prin mărăciniş, ocolesc grădina casei noastre şi stau câteva minute la cotitura drumului.Linişte! E atâta linişte încât pot simţi forţa picurilor de ploaie ce se duc direct în crăpăturile pământene.Dacă mă duc acasă acum o să mă bată mama, dacă stau aici va fi vai de mine..Mai bine o bătaie de la mama decât răceala de toamna trecută.....  

Mama nu este de găsit nici ea.Când întunericul coboară încet la vale ca o pătură rece , intră pe uşă şi-mi face semn să nu las pe nimeni..Ce i-o fi venit? Ea nu făcea aşa!  

-Să nu intre Marius, Mariana în camera mică auzi?..Mă auzi?  

-Aud mamă! Da’tata une-i?  

-Vine la noapte.Amu’du-te şi dă la vite !  

Faţa-i e plină de lovituri iar baticul aruncat pe frunte şi părul închâlcit.Ar spune ceva dar nu poate, se teme.De ce oare ? Unde-i tata ? Prea multe întrebări pe care le pun minţii mele în timp ce dau de mâncare la cele două vaci pe care le avem..  

Am terminat în 50 de minute, calul Iambor la urmă mai ales că de fiecare dată aveam un morcov sau un măr pentru el...S-au stins lămpile în casă, de ce ? Gândeşte-te Mircea ! Gândeşte-te !  

Speriat la culme am intrat în cameră.La masă stătea un bărbat , lângă el încă unul apoi pe laviţă mama.Cine erau acei oameni ?  

Stiam din propria experienţă că tata nu mi-ar fi permis să pun întrebări fără urme de bici pe spinare aşa că am ales direct patul.Cred că am adormit, o mână caldă s-a lipit de fruntea mea şi s-a plimbat prin păr o vreme.Mirosul acela de busuioc, mirosul combinat cu tutunul m-a trezit oarecum :  

-Dormi, dormi copile ! Sunt prea multe pentru tine ! Dormi!  

Cum puteam? Simţeam lacrimile scurgându-se printre pleoapele închise în lacăte fierbinţi şi după ce a plecat am plâns.Nu era nici un bai, aveam să plâng mult mai mult în viaţă..  

Dimineaţa când m-am ridicat din pat mama nu era.Sora cea mai mare Alexandra dădea la purceii de o lună de mâncare iar Tiberiu, cel mai mic dintre noi se juca cu Iambor.Ştiam ce am de făcut, ce treabă am dar mă rodea gândul că tata nu-l găseam ziua iar mama venea când venea foarte abătută..Pe când stăteam eu aşa pierdut în zeci de vise , iaca apare bunicul Tudor.Om înalt, credeam că ajunge la stele cât era de înalt , a intrat pe poartă şi m-a prins de umeri:  

-Mă muceo! Mă! Vino cu mine mă!  

IONEL FLORESCU..  

Referinţă Bibliografică:
AL TREILEA CERC..P1 FRAGMENT / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 625, Anul II, 16 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!