CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Al Florin ŢENE - POEZIA CA REZONANŢĂ A METAFOREI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poetă, promotor cultural ce promovează literatura română pe meridianele lumii, fondatoarea revistei internaţionale STARPRESS, Ligya Diaconescu vine în faţa cititorilor săi pentru care nu-şi precupeţeşte eforturile de a le aduce în casele lor talentele reprezentative ale literaturii române contemporane, şi nu numai, volumul de poezie „Drum“. Încă din titlu poeta îşi pune în gardă cititorul că este vorba de o cale ce străbate panoplia policoloră a vieţii sale, cu bune şi rele, cu amintiri despre părinţi şi apropiaţi, oameni cu dragoste şi afectivitate ce au contribuit la formarea personalităţii sale: „Când am venit aici, am stat puţin/ Că nu ştiam de lume şi dureri./ Dar le-am simţit din mac, cu sânge plin/ Şi mi-am urat drum bun şi multe veri//” (Calea mea).  
 
În acelaşi context, pentru a nu rătăci drumul pe care a intrat „pe una dintre porţi” poeta cere ajutorul divin, dar nu înainte de aş face un proces de conştiinţă: „Să mă întorci din drumul greu,/ Am înţeles târziu, mereu/ Păcătuiam fără să ştiu/ Că drumul vieţii-mi e pustiu” (Arată-mi calea, Doamne!). Citind această carte mi-am adus aminte de aforismul lui Alexandru Macedonski, care spunea: „Viaţa este o ciudată comedie care amestecă împreună şi dureri şi bucurii, punând lacrimi lângă zâmbet, punând zâmbet lângă plâns”.  
 
Cartea structurată în trei cicluri: „Drum”, „Călătorie în amintiri” şi „În cântul mării”, formează o panoplie a rezonanţelor eului exprimat prin metafore surprinzătoare. Poeta este sedusă de poezia clasică, de alchimia ei, fiind o cunoscătoare excelentă a acesteia (şi a literaturii în general), preferând experienţa predecesorilor, vizibilă nu atât în suvbstanţa viziunii, cât în prozodia incantatorie, cizelată, aproape narcisiacă. O voluptate irepresibilă a rostirii şi o dicţie impecabilă împing poezia Ligyei Diaconescu către discursul muzical în care par a se fi strâns cele mai incitante ritmuri: „Când aveam aripi de lumină/ şi flori de busuioc în păr/ Eram o stea, o zi senină/ Eram târziu, în noapte, dor//”. (Tinereţe). Clasicismul prozodic al versurilor au în chinga lor vibraţia surprinzătoare a metaforei care ca un voal străveziu lasă să se vadă, precum mantaua lui Gogol, îmblânzirea convulsiilor lăuntrice, domoale, toate fiind, parcă un act de exorcism: „Albă domniţă, ţi-ai prins viscolu-n păr/ Şi ochii tăi adânci cern din priviri// Fulgi albi de nea ce jucăuşi aprind/ Lumini care se pierd în străluciri”. (Iarna).  
 
Fizionomia autentică a aceste poezii nu bate totuşi la ochi. Actul ei de naştere ne aminteşte, doar, de registrul liricii lui Radu Stanca. Melancolia, imageria ambiguă, ne dezvăluie un romantism fantast cu rădăcini pivotante în solul realităţii. Această poezie este un amestec de optimism care glisează spre tragicul vieţii, provenit din presimţirea degradării lumii şi decăderea ei în incertitudinea metafizicii: „Când îmi îndrept spre tine privirea mea bolnavă/ Ca muribundul ochi spre cel ce drag i-am fost,/ Mi-e inima un crater şi sângele o lavă” (Efemer). Viaţa fiind o clipă trecătoare faţă de „ceasul” universului. Expresia barocă în ciclul al doilea în care dorinţele scot degetul afară, precum firavul ghiocel ce străbate scoarţa îngheţată, pentru a testa amintirea anotimpului din anul trecut, ascunde o sensibilitate maladivă: „Aş vrea să fiu copil din nou, mi-e dor/ S-alerg prin iarba crudă, la izvor” (Bunica Silvia). În acest ciclu poeta reconstruieşte ca un puzzle de amintiri un univers apus de mult, încercare ce înduioşează până şi tablourile metaforice din poeme. Excepţionala capacitate de a da carnaţie obsesiilor, din ciclul al treilea, unde marea este un personaj: „Ce-mi poartă-n amintiri ... privirea” (Marea). Capacitate de a da carnaţie obsesiilor şi amintirilor, de a le închide prin descătuşare în versuri rafinate şi eclatante se consumă în exerciţii de virtuozitate, precum sunetele unui cântec dintr-o cutie muzicală.  
 
Ligya Diaconescu este o poetă autentică ce trage poezia spre experienţa intimă, descoperindu-ne un suflet admirabil în acest volum, ce-mi aminteşte de zicerea lui Friedrich-Wilhelm Nietzsche: „Viaţa înseamnă o transformare constantă - în lumină şi flacără tot ceea ce suntem şi tot ce întâlnim!”  
 
Al Florin ŢENE  
Membru corespondent al Academiei Româno-Americane  
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români  
7 aprilie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Al Florin ŢENE - POEZIA CA REZONANŢĂ A METAFOREI / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 828, Anul III, 07 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!