CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Al. Florin Ţene: Floarea Cărbune-
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Al.Florin Ţene: Floarea Cărbune – “Ancestralele chemări “

31 10 2012  

O poetă sensibilă trăind în tensiunea dintre concept şi imagine aflăm în volumul de poeme ”Ancestrale chemări “, apărut la Editura ”Lidana “, Suceava, 2010, semnat de Floarea Cărbune, dobrogeancă care trăieşte o tensiune adâncă între spirit şi trup.  

Această carte mi-a fost dăruită de autoare (membră a Ligi Scriitorilor Români ) la Mangalia cu ocazia manifestărilor cultural-artistice organizate de scriitoarea Ligya Diaconescu şi revista internaţională STARPRESS.  

Încă din titlu poeta face trimitere la strămoşi, la înaintaşi care parcă o cheamă spre locurile natale.  

Volumul, apărut în condiţii grafice deosebite, ( copertă şi grafică semnate de Mihai Cătruna şi tehnoredactarea Simina Silvia Şcladan- scriitoare dedicată literaturii pentru copii), este structurat în cinci cicluri: Petale de iubire, Ancestrale chemări, Thalassa! Thalassa!,Licoare magică, Iubirea,Nelinişti metafizice, şi se încheie cu Reflecţii la “Ancestralele chemări “, semnate de poeta Georgeta Olteanu şi Postfaţa doamnei prof.ing. Simina Silvias Şclatan, cicluri a căror temă se interferează, evidenţiind visceralul ce resimte cerebralitatea ca presiune asupra memoriei care face să vibreze trăirea:”Când norii se adună pe Cer/ Şi vântul, praful lumii îl poartă. Între Cer şi Pământ se deschide o Poartă/ Prin care ploaia, viu argint,/ Picură viaţă pe bătrânul Pământ. “( Grădina bunicii). În acest décor ancestral se desfăşoară aventura eului, unde sevele trecutului şi ale fiinţelor sunt căutate, prin plasma organicităţii pure nealterate de canonul prezentului existent.  

Poeta trăieşte trecutul prin rememorare, creionând o scenografie adecvată mitologiei spiritului şi proiectat în orizontul emoţiilor: “Mă plec,/ Încovoiată/ De povara dorului./Mamă Câmpie,/ Pe umerii tăi/Pădurea a înfrunzit,“( Mamă Câmpie).Autenticismul profesat de Floarea Cărbune suprimă orgoliile intelectualismului, exaltat de lirica modernă, căutând miezul prin desfolieri succesive ale imaginilor, pentru a evidenţia, în numele cititorului, propriile ei trăiri. Floarea Cărbune, autoare a mai multor volume, primind diferite premii, este un suflet luminos şi blând, cum subliniază şi Anne Marie Bejliu, fiind îngândurată, visând pe malurile mării şi trăind melancoliile plajelor:” O, mare, mare acoperită de ceţuri,/ Ai făcut din mine, poetul tău!“ ( Poetul mării).Întreg volumul este un autoportret liric ce îl aflăm în poeme încărcate de cutremurări delicate şi de gesture premonitorii. Amestecul de jubilaţie candidă şi de înfrigurare străbate, de altfel, aproape întreg volumul. >>>>>>>>>>>>  

Referinţă Bibliografică:
Al. Florin Ţene: Floarea Cărbune- Ancestrale chemări / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 706, Anul II, 06 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!