CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  





Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur C. Isărescu-la 65 ani, articol de Profesor Emil Istocescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Profesor EMIL ISTOCESCU  
 
Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur C. Isărescu - la 65 de ani  
 
Biografie  
 
La 1 august 2014, Academicianul Mugur Isărescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie şi Guvernator al BNR, a împlinit 65 de ani. Născut la Drăgăşani-judeţul Vîlcea a urmat cursurile şcoliigenerale şi gimnaziale (1959-1963) la şcoala „N. Bălcescu“, iar pe cele secundare la liceul teoretic din localitatea natală, denumit astăzi „Colegiul Naţional Gib Mihăescu“(între 1963-1967) şi Facultatea de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, absolvită în 1971.  
 
După absolvirea facultăţii, a lucrat ca Cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială din Bucureşti, până în 1989, când a obţinut titlul de Doctor în economie, cu teza „Politici ale ratelor de schimb“  
 
Din acelaşi an, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României. din SUA, iar din septembrie 1990 a fost numit Guvernatorul BNR, moment critic în care toată rezerva valutară a BNR se consumase pe importuri, iar inflaţia luase proporţii îgrijorătoare.  
 
În 1993 devine membru al Clubului de la Roma, apoi ales Preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma, iar din 1999, reales în această funcţie.  
 
În 1998 a fost ales Vicepreşedinte al Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din Balcani, Marea Neagră şi Asia Centrală, iar în anul 2002, preşedinte al acestui club.  
 
Din 16 decembrie 1999, până în noiembrie 2000, a fost Prim-Ministru al României. Guvernul condus de Domnia sa a elaborat strategia economică de aderare la UE.  
 
La alegerile din 26 noiembrie 2000 a fost candidatul independent la Preşedinţia României, fiind susţinut de CDR-2000.  
 
După această dată a revenit la la BNR , în aceeaşi calitate de Guvernator şi Preşedinte al Consiliului de Administratie, pentru următoarele mandate, fiind reconfirmat de curând pentru un nou mandat de 5 ani.  
 
Mugur Isărescu este autorul unui plan economic liberal, care a condus la redresarea României printr-o politică monetară extrem de inteligentă. La 1 septembrie 2005 a introdus leul nou, după liberalizarea contului de capital. A dus o politică activă în privinţa dobânzilor acordate la credite, a siguraţei banilor.  
 
În 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind membru titular al acestui prestigios for ştiinţific al României, în anul 2006. În prezent este şi Preşedintele Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române.  
 
Distincţii  
 
De-a lungul îndelungatei activităţi de guvernator al BNR, Mugur Isărescu a primit distincţii şi titluri, printre care: Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova (oct. 2003), din Piteşti (dec. 2006), al Universităţii „G. Bacovia“ din Bacău (august 2007), al Universităţii „Babaş-Bolyai“, din Cluj-Napoca ( 26 februarie, 2009)  
 
Pe 19 noiembrie 2007 a devenit membru corespondent al Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare din Spania, iar pe 25 noiembrie 2009 a devenit membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania  
 
Din iunie 2007, este Cetăţean de onoare al municipiului Sibiu.  
 
La data de 2 februarie 2007, Preşedintele Rmâniei, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial“, în grad de Mare Ofiţer, pentru „cea mai spectaculoasă perioadă de creştere de după cel de al Doilea Război Mondial, cu această ocazie fiind decorat întregul Consilliu de Administraţie al BNR.  
 
La data de 26 ianuarie 2010, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit cea mai înaltă distincţie a statului român, Steaua României, în grad de Colan, pentru efortul deosebit depus în vederea elaborării şi implementării politicilor care au asigurat stabilitatea financiară a României  
 
Lucrări publicate  
 
Numai în perioada anilor 1977-1999 au apărut un număr de 26 studii semnate de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, începând cu cel intitulat „Datoria externă a României” din 1977, şi până la cel intitulat „Menagmentul crizelor în economia globală” din 1999  
 
Sediul BNR  
 
Mărturii evocator-sentimentale  
 
Când prin anii 1962-66 Mugur Isărescu era elevul nostru la Liceul teoretic drăgăşanean, fiindu-i profesor de limba şi literatura română, dar şi diriginte, nu aveam să intuim devenirea sa spectaculoasă în timp, reţinând în schimb figura-i blajină, calmă şi prietenoasă cu privire iscoditoare şi siguranţa cu care îşi etala cunoştinţele.  
 
Probabil că recomandarea noastră de a face, alături de ceilalţi colegi, efortul să scrie caligrafic a reţinut-o ca pe o toană ciudată a noastră, fapt care l-a determinat să ne scrie pe o carte postală ilustrată expediată din San Francisco-SUA, prin 1976 următoarele rânduri:  
 
„ Îmi amintesc că acum ... 12 ani în urmă,  
 
mă învăţaţi să scriu frumos! Nu ştiu dacă am reuşit!  
 
Primiţi sincere salutări şi urari de bine „tov. diriginte”  
 
1 31 OCT. 1976 San Francisco  
 
Ne dădea de înţeles, indirect că pretenţia noastră pentru scrierea frumoasă- pe care a respectat-o totuşi, nu l-a împiedecat, ci l-a ajutat în ascesnsiunea profesională.  
 
***  
 
Mugur Isărescu a sprijinit financiar, în mod consistent, urbea natală, prin 2001, cu ocazia amenajării unui nou sediu al Primăriei. Drept recunoştiinţă, edilii locali, reprezentaţi de primarul Gh. Iordache, la parterul clădirii a fost amenajată sală de expoziţii şi manifestări multiple cultural-sociale, care îi poartă numele.  
 
În ziua de 10 mai 1997, în Drăgăşani, s-a desfăşurat o ceremonie memorabilă cu prilejul dezvelirii bustului lui Gib Mihăescu, prozatorul modern, fiu al acestei urbe, cheltuiala căruia a fost asigurată tot un gest de bunăvoinţă şi patriotism local al guvernatorului BNR.  
 
Din neţărmurita dragoste pentru vaşnicii săi parinţi, care îşi află locul de veşnică odihnă în cimitirul oraşului natal- Drăgăşani, a asigurat amenajarea aleilor cimitirului, unde se află şi obeliscul închinat eteriştilor greci, care au căzut în confruntarea cu turcii, precum şi monumentul eroilor locali, căzuţi în Războiul de Independenţă şi cele două războaie mondiale, precum si o capelă dedicată ceremoniilor religioase de înhumare a celor decedaţi din acest oraş.  
 
***  
 
În Cartea de Onoare a Primăriei a rămas imortalizat un text de suflet al Guvernatorului Mugur Isărescu, cu prilejul inaugurării noului sediu, text pe care îl reproducem mai jos:  
 
29 iunie 2001  
 
Drăgăşani  
 
Doi drăgăşăneni adevăraţi, născuţi, crescuţi în urbea Drăgăşanilor între dealurile cu vie şi vin- doresc din tot sufletul ca ziua de astăzi, luminată de Sfinţii apostoli Petru şi Pavel să marcheze renaşterea oraşului nostru.  
 
Dragăşaniul să ajungă repede, la fel de frumos ca această clădire nouă a Primăriei, aşezată nu departe de cea dărâmată cu păcat în anii din urmă !  
 
Drăgăşaniul să-şi regăsească valorile adevărate în tradiţiile sale seculare, surprinse în hrisovul domnesc de naştere adresat pârcălabului Fârtat, iar locuitorii acestor ţinuturi, proprietari de vinuri şi hărnicie să devină prosperi, aşa cum ne aminteam noi din copilăria noastră. Dumnezeu să ne ajute!  
 
Ileana şi Mugur Isărescu, cu părinţii, fraţii şi  
 
neamurile lor, toţi din Drăgăşani  
 
Mugur Isărescu-  
 
taie pamblica la inaugurarea noului sediu  
 
al Primăriei, alături de primarul Gh. Iordache, de delegatul guvernului şi de prefectul judeţului  
 
(29 iunie 2001-Drăgăşani)  
 
Profesor Emil Istocescu  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur C. Isărescu-la 65 ani, articol de Profesor Emil Istocescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1304, Anul IV, 27 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!