CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Cărţile copilăriei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de prof.Antonia Bodea 
  
Cărţile copilăriei: 
  
„Intimplări hazlii cu o nepoţică povestite de bunică” de Titina Nica Ţene 
  
Literatura pentru copii este o zonă de creaţie mai dificil de abordat întrucât din perspectiva adultului intervine tendinţa educativă, chiar moralizatoare, ceea ce poate înăbuşi spontaneitatea, naturaleţea, firescul. Abordarea universului infantil presupune cunoaşterea psihologiei copilului, cu disponibilitatea spre informare, adptare, crearea unui mediu adecvat propriilor interese. 
  
Toate aceste aspecte iau la copil forma activităţii ca joc, fie de imitaţie fie uneori de concepţie. Din perspectiva jocului, imposibilul devine posibil, imaginarul devine realitate şi astfel se explică entuziasmul cu care copilul participă la lumea fantasticului. Pe de altă parte emoţia întâlnirii cu miraculosul poate fi inhibitivă şi de aceea acesta trebuie să adopte atributele realului. 
  
Sub raportul creerii literaturii pentru copii, conţinutul acesteia este determinat şi de alti factori implicaţi în creaţii precum universul abordat, raportul dintre naratiune şi narator dar şi statutul receptorului. 
  
În aceste specii mesajul nu e atât informativ sau educativ cât mai ales afectiv trădând nostalgia copilăriei cu bucuria de viaţă pur şi simplu cu receptivitatea şi setea de a trăi intens, cu asumarea realităţii ca sens al existenţei. 
  
Un asemenea mesaj se desprinde din cărticica „Întîmplări hazlii cu o nepoţică povestite de bunică “ a sciitoarei Titina Nica Ţene, apărută la editura “Ecou Transilvan “ 2014.  
  
Intr-o prezentare grafică excelentă, cu imagini sugestive, cu fotografii reprezentative din existenţa reală a eroinelor, cărticica încântă prin notaţia surprinzătoare, prin fineţea receptării faptului, prin sensul inedit desprins din gesturi, replici, atitudini. Un aer de tandră afecţiune şi înţelegere ocrotitoare învăluie cele câteva scene simple dar pline de farmec ce vin să dezvăluie misterul fascinaţiei cu care inocenţa deschide ochii asupra universului. Modul frust în care puiul de om încearcă să cucerească preajma, curiozitatea şi încântarea cu care participă la tot ce îl provoacă, forţa cu care vrea să-şi asume totul, umple de încântare ochiul contemplativ al maturităţii. 
  
Dacă în cărţile de poezii pentru copii, scriitoarea Titina Nica Ţene se plasează în ipostaza de observator, narator şi interpret al faptelor de viaţă surprinse şi răstălmăcite din perspectiva unor veritabile lecţii de viaţă, în volumul de faţă, autoarea este în acelaşi timp naratoare, precum şi personaj prins în ţesătura mereu surprinzătoare a situaţiilor prin care eroinele, în inocenţa lor le provoacă ori le cercetează. 
  
Autoarea este bunică şi din această miraculoasă postură înţelege că mai traversează o lecţie de viaţă, aceea de a avea şansa să descifreze pe planul conştiinţei misterul vârstei copilăriei. Intîlnirea cu cele două nepoţele aflate la vârste mici, Catinca şi Anastasia, îi imobilizează raţionamentele, într-un cuvânt, îi antrenează întreaga fiinţă în efortul iniţiatic de redescoperire a lumii prin ochii inocenţei. Pătrunde astfel firesc în meandrele psihicului copilăriei, descoperă paşii mici, nesiguri şi totuşi temerari în bătălia cu necunoscutul, în edificiul cunoaşterii imediate cu saltul în cunoaşterea mediată. 
  
Povestitoarea care este şi martoră şi eroină ajunge să descopere cele mai autentice căi de comunicare, de relaţionare a copilului cu sine, cu ceilalţi şi cu universul. Astfel “Intâmplările“ pline de farmec, hazlii şi totodată simple specifice vieţii de fiecare zi, devin împrejurări ce includ ştiinţa învăţării, a educaţiei şi a iubirii aproapelui. 
  
Câtă afecţiune conţine fiecare gest, câtă nevoie de manifestare a individului şi de  
  
interrelaţionare se desprind din aceste simple scene de viaţă , ar trebui să ne atenţioneze asupra efectelor neaşteptate pe care atitudinea noastră , a celor mari, le pot declanşa în efortul de modelare a personalităţilor. 
  
Autoarea observă cu fineţe diferenţele de temperament ale eroinelor, intuieşte strategia pe care trebuie să o adopte pentru abordarea cu efecte optime a tacticii educării şi formării caracterelor în condiţii de viaţă fireşti. Astfel, Catinca, mai mare ca vârstă manifestă şi o înclinaţie spre implicare, responsabilitate şi autoritate. Anastasia, fire foarte deschisă, afectoasă şi voluntară, creează situaţii mereu imprevizibile pe care are iniţiativa de a le soluţiona independent, cu hotărâre, de parcă nimic nu e imposibil. De aceea, prezenţa ei vioaie şi antrenantă face din fiecare întâmplare o mică scenetă cu final imprevizibil, iar modul personal în care răstălmăceşte unele informaţii naşte înţelesuri pline de haz. 
  
Titlurile sub care se derulează întâmplările, intriga neaşteptată şi deznodământul, de-adreptul surprinzătoare, cu concluzii ferme trase de micuţa dar fireasca Anastasia, fac din lecturi mici scenarii demne de pus în regie. 
  
Antonia Bodea 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cărţile copilăriei Întâmplări hazli cu o nepoţică povestite de bunică / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1262, Anul IV, 15 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!