CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

Scriitori clujeni pe meleaguri bistriţene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sub egida Ligi Scriitorilor 
  
Scriitori clujeni pe meleaguri bistriţene 
  
În dimineaţa zilei de vineri, 25 aprilie, un grup de scriitori clujeni s-au îndreptat spre Bistriţa pentru a participa la lansarea volumelor 57 şi 58 a enciclopediei”Personalităţi române şi faptele lor 1950-2014 “ de Constantin Toni Dârţu. Manifestarea fiind organizată de Centrul Cultural “George Coşbuc “ şi Liga Scriitorilor Români. 
  
Timpul scurs în autoturismul ce înfăşura distanţele pe roţi până la oraşul cu cele 54 de monumente de arhitectură de interes internaţional, cuprinzând şi renumita Biserică Evanghelică din centrul localităţii “oppidum Nosa”, nume dat de colonişti aşezării întemeiate pe malul râului Bistriţa, aşa cum se specifică în Codicele mănăstirii Echtemach, a tracut mai uşor, fiindcă cei trei scriitori Titina Nica Ţene, Ioan Cărăşel şi Al.Florin Ţene, în discuţiile lor au abordat momente istorice şi literare despre localităţile prin care mergeau. Trecând prin Apahida, unde s-au ridicat zeci de blocuri, şi-au amintit că pe această localitate latinii o numeau Pons Abbatin. Aici fiind descoperit cimitirul celtic din secolele III-II î.c. şi două tezaure în 1889, şi cel de-al doilea în 1968. 
  
Cu razele soarelui ce mângâiau parbrizul, trecând prin Gherla pe care latinii au botezat-o Novum Castrum, numit şi oraşul baroc, sau armenesc, ne-am adus aminte că aici locuieşte scriitorul Iulian Dămăcuş. Nu după mult timp ajungând în Dej, aflat la confluenţa dintre Someşul Mare şi Someşul Mic, şi care se numea între anii 1061-1214, Dees. Am discutat despre lucrările literare ale membrilor Cenaclului “Radu Săplăcan “, cum ar fi: Ion Mărginean, Raveca Vlaşin, Elena Mereuţă, Gheorghe Luchian D`Agnie, Ştefan Mihuţ, Vica Zeifler, sau Luigi Bambulea, o parte din ei fiind mambri Ligi Scriitorilor Români. 
  
Timpul a trecut mai uşor, şi după un popas la intrare în Beclean, localitate atestată documentar la 1235, şi unde se află importanta Biserică Reformată-Calvină, construită în secolul XV, ne-am adus aminte că în această localitate s-au născut personalităţi bine cunoscute, cum ar fi: Grigore Silaşi, Liviu Maior sau Radu Afim, trăind aici şi scriind Aurel Podaru. 
  
Municipiul Bistriţa ne-a primit cu binecunoscuta aglomeraţie în trafic, dar cu ajutorul scriitorului şi jurnalistului Menuţ Maximinian, redactorul şef al cotidianului „Răsunetul “ am reuşit să fim cazaţi la hotel. 
  
După amiază la ora 17 a avut loc la Galeriile “Casa cu Lei”, unde am fost primiţi de domnul Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural “George Coşbuc “ din Bistriţa, 
  
manifestarea cuturală, la care a participat un numerous public, format din membri LSR, USR şi iubitori de cultură din Baia Marie, Năsăud şi Bistriţa.Această lansare de carte a fost deschisă cu un concert de muzică clasică susţinut de Florin Blad, vioară şi Astene Sava, pian, după care doamna Elena M.Câmpan, preşedinta Societăţii Scriitorilor bistriţeni, ce după un expozeu despre importanţa marii Enciclopedii ”Personalităţi Române şi faptele lor “, a dat cuvântul domnului Dorel Cosma care a invitat pe autorul acesteia să prezinte personalităţile din cele două volume. Constantin Toni Dârţu a făcut un periplu în istoria evoluţiei enciclopedei, prezentând, spre final, personalităţile cuprinse în cele două volume, 57-58. În continuare doamna Elena M. Câmpan l-a prezentat pe scriitorul Al.Florin Ţene, preşedintele Ligi Scriitorilor Români, rugându-l să facă o prezentare a asociaţiei pe care o conduce şi să vorbească despre această mare enciclopedie. În cuvântul său, Al.Florin Ţene a subliniat că Liga Scriitorilor, înfiinţată în urmă cu 8 ani, are 33 de filiale, 17 reviste şi o activitate bogată a filialelor din ţară şi străinătate în folosul culturii române. După care a înmânat “Diplome” scriitorilor Menuţ Maximinian, Victoria Fătu Nalati iar domnului Dorel Cosma medalia “Virtutea literară “, semn de recunoştiinţă pentru întreaga lor activitate în promovarea culturi române în ţară şi străinătate. În continuare a mai vorbit dr.Mihai Ganea, Ioan Mititean, Gheorghe Mîzgan, Nicolea Vrăşmaş etc. 
  
Manifestarea s-a încheiat cu un impresionant recital poetic susţinut de poetul Al.Florin Ţene care a fost viu aplaudat. 
  
Întorş a doua zi la Cluj-Napoca, oraşul nostru ne-a întâmpinat cu mângâierile soarelui, semn de bun venit. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Scriitori clujeni pe meleaguri bistriţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1212, Anul IV, 26 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!