CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Epigrama clujană la ceas aniversar
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Epigrama clujană la ceas aniversar 
  
În urmă cu 35 de ani, la iniţiativa unor entuziaşti epigramişti din Cluj, iubitori ai versului clasic frisonat de ironia fină, printre care îi enumerăm pe; Vasile Langa, Pavel Bellu, Vasile Preda, Teohar Mihadaş, Negoiţă Irimie şi alţii, oameni cu diferite profesii, cum ar fi: artişti, scriitori, jurnalişti, profesori, ingineri etc., au pus bazele unei adevărate şcoli de epigramă, (această specie a poeziei lirice, de proporţii reduse, de regulă un catren, care satirizează elementele negative ale unui om, sau a unei situaţii şi care se termină printr-o inteligentă poantă ironică), înfiinţând Cenaclul “Satiricon “. 
  
În literatura universală s-au evidenţiat epigramişti ca Simonide, în Grecia, Voltaire, în Franţa, Lessing în Germania, Puşkin în Rusia, iar în România s-au afirmat în domeniul epigramistic George Ranetti, George Topârceanu, Cincinat Pavelescu, Radu D.Rosetti, Alexandru O Teodoreanu, cunoscut sub pseudonimul Păstorel, Tudor Arghezi, Nichifor Crainic, Alexandru Clenciu şi mulţi alţii. Iar înaintea acestora John Donne (1572 -1632 ), londonez de religie catolică cu studii la Oxford, Cambridge şi Londra, scria epigrame ( “Epigrams “), mult mai târziu a fost tipărită cartea, la 1633. 
  
Cuvântul epigramă venind din francezul epigramme şi latinescul epigramma, iniţial înseamnă epi-deasupra şi gramma inscripţie, cuvânt care în final a luat sensul unei epici scurte cu o poantă la sfârşit. Această specie, (chiar dacă vine din Epoca Luminilor sau Epoca Raţiunii, fiind o mişcare ideologică şi culturală când şi prin epigrame se încerca, folosind abilităţile cognitive, de a scăpa de tutela auto-indusă atunci când cauza sa nu rezidă în absenţa raţiunii), în secolul XX şi la începutul secolului XXI a luat o amploare deosebită.Despre această caracteristică Immanuel Kant spunea:”Aveţi curajul de a lua hotărâri fără instrucţiuni de la o altă persoană.“ „Construcţia” unei epigrame, aşa cum s-a dezvoltat de-alungul secolelor cuprinde două părţi: una pregăteşte iritând aşteptarea cititorului, subliniind în nuanţe vii subiectul, iar a doua parte, printr-un vers surpriză dă soluţia sau caracteristica hiperbolizată şi ironică a problemei. Mai pe înţelesul tuturor, Gigel Barbu o definea ca: o floare cu trei petale şi un spin. Iar Ion Bratu “epigrama “la epigramă:  
  
“E o cobră care muşcă, 
  
Dar şi arma ce răneşte, 
  
În trei versuri te ocheşte 
  
Şi-n al patrulea te-mpuşcă.” 
  
. 
  
“Epigrama este o formă fixă de poezie, în mod preponderent catren, aparţinând genului liric, cu un conţinut satiric, umoristic, aforistic sau poetic, ce ţine de ascuţime şi de arta ingeniozităţii, având o structură binară ce-i conferă simetrie şi opoziţie între argument şi contrargument, structură care naşte o tensiune numită Ťepigramaticăť (mecanism epigramatic), descărcându-se printr-o Ťscânteieť – surpriză ce poartă numele de poantă. 
  
Dar epigramă nu înseamnă doar catren, prozodie perfectă şi poantă. Dacă poanta nu e motivată,pregătită ingenios de primele două-trei versuri, lipseşte acea aşteptare care intensifică surpriza din final,” scria Elis Râpeanu, doctor în epigramă. 
  
Subliniem afirmaţiile unor istorici literari care stipulează în lucrări de anvergură, apărute în presa europeană, faptul că în România fenomenul epigramistic este cunoscut pe mapamond ca o mişcare de primă mărime. 
  
După această scurtă incursiune în istoria epigramei, am ajuns la concluzia că, nu oricine poate fi epigramist. În primul rând epigramistul cunoaşte tehnica versificaţiei, are o inteligenţă sclipitoare, cunoaşte psihologia umană, şi bineîţeles istoria literaturii. El este un creator, precum poetul, prozatorul, dramaturgul etc. 
  
Spuneam la început că epigramiştii clujeni, constituiţi în Cenaclul „Satiricom “, au dus mai departe ”flacara” acestei arte până în zilele noastre, prin Eugen Albu, Marian Popescu, Ion Bindea, Valentin Vişinescu, Silvia Popescu, Alexandru Stănescu, Mihai Teognoste, Gavril Moisa, Ioan-Petre Gârda ş.a, organizând , inclusiv cu cel din anul acesta, 25 de Festivaluri Naţionale “Eterna Epigramă “, care s-au bucurat de aprecieri unanime din partea participanţilor, nu puţini la număr. 
  
Un evantai policrom epigramistic descoperim în cele 23 de culegeri ( antologii) care, cu siguranţă, au intrat în istoria epigramei româneşti, inclusiv în Istoria Literaturii Române. Iar paginile de epigrame publicate periodic în paginile de cultură ale cotidianului “Făclia“, prin gentileţea ziaristei Michaela Bocu sunt apreciate de cititorii clujeni, şi nu numai.Cu toate că unii critici ( Irina Petraş ) consideră a fi minoră această specie literară. Uitând că Şerban Cioculescu spunea:”Epigrama este jocul în care inteligenţa musteşte ca şampania.“ În sprijinul combaterii celor care privesc cu superioritate epigramiştii vine şi antologia “Epigrama- floarea parfumată a literaturii – o antologie a epigramei româneşti (1900-1938 ) “ alcătuită de Nicolae Nic Petrescu, care cuprinde epigrame scrise de cei mai mari scriitori români, aceasta fiind sarea şi piperul literaturii noastre. Se cunoaşte faptul că mâncarea fără aceaste ingrediente nu are gust. Chiar acei critici vor ca literature noastă să nu fie “gustată “de cititori? Cine are teamă de inteligenţa epigramiştilor? Epigrama este fizionomia spiritului, este retorica literaturii.De aceea, epigrama nu trebuie subestimată nici în literatură, nici în istoria acesteia. 
  
Cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la înfiinţarea Cenaclului “Satiricon “, care a devenit o adevărată şcoală de epigramă, doresc membrilor acestuia viaţă lungă, luminoasă, iar “ţepii “ epigramelor lor să brăzdeze şi să “însămânţeze ogorul nedesţelenit”al unora cu sămânţa moralei, eticii, civilizaţiei, etc. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română 
  
Preşedintele Ligi Scriitorilor Români 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Epigrama clujană la ceas aniversar / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1198, Anul IV, 12 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!