CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Revista EMINESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Revista EMINESCU “oglindă” pentru Simbolul Naţiunii Române 
  
De câţiva ani buni primesc de la prietenul Nicolae Danciu Petniceanu,( scriitor ce şi-a dedicat o parte din viaţă Geniului Literaturii Române, membru al Ligi Scriitorilor Români), revista “EMINESCU- Luceafărul Românilor de Pretutindeni”, nr.3-4/ Decembrie 2013, ce apare sub egida Societăţii Literar-Artistice”Sorin Titel “ din Banat, şi pe care o editează cu pasiune, profesionalism, alături de prof.univ.dr.Ion Iliescu, prof.univ.dr.Iulian Negrilă, ing.Neculai Iosub(Botoşani), prof.Maria Toma-Damşa (Deva), Gabriela Şerban (Bocşa ) Vasile Barbu ( Serbia) şi Al.Florin Ţene, membru corespondent al Academiei Americană Română şi preşedintele Ligii Scriitorilor Români. 
  
Revista se deschide cu poezia “Rugăciune “ de Mihai Eminescu, Împăratul sărac al Poeziei române, cum îl numeşte Nicolae Danciu Petniceanu, într-o mică povestioară cu tâlc. Mihai Costin, preşedintele Grupării Colecţionarilor de Medalii şi Insigne “Mihai Eminescu “a Societăţii de Numismatică din România, publică un interesant articol despre expoziţiile numismatice dedicate Poetului Naţional. Profesoara Maria Toma-Damşa dezbate problema poetului ca erou literar în romanele lui Cezar Petrescu, “Rapsozii “( 1911) de V.Eftimiu, “ Caragiale în vremea lui“(1957 ) de Camil Petrescu şi “Eminescu “ de Mircea Ştefănescu. Începând cu anul 1864 în casa lui Titu Maiorescu, cum subliniază Nicolae Iosub în articolul “Mihai Eminescu şi Junimea- 150 de ani de la înfiinţarea Junimii “, se adunau intelectuali cu studii în Germania, printre care, mai târziu, şi Eminescu, dezbătând diferite probleme literare şi citind creaţii literare. Simion Dănică publică un scurt articol despre antroponimul din numele Eminovici, sufixul ovici-evici, ce se regăseşte în numele de familie bănăţene, ardelene şi bucovinene. 
  
În interesanta revistă descoperim semnăturile Veronicăi Porumbacu, Ştefan Georgescu, Titina Nica Ţene,(”Chieia bătrânei “), G. Zarafu, Constantin Noica, Virgil Birou,(care semnează articolul “ Goga-poetul pătimirilor, profetul împlinirilor.“), Bianca Negrilă, Al.Florin Ţene,( “Erosul ca artă în secolul al XVIII-lea românesc “), Corneliu Coposu (Ideea „Unirii„, geneza şi drumul ei ), D.I.Suchianu, care relatează”Întâmplări cu Caragiale “, articol scris în 1970 etc. 
  
Cele 32 de pagini ale revistei cu imaginea pe copertă a poetului la 19 ani se constituie într-o adevărată oglindă ce recompune, precum un puzzle, chipul spiritual eminescian prin strădania scriitorului Nicolae Danciu Petniceanu şi a colaboratorilor săi.Citind această revistă mi-am adus aminte de cuvintele lui George Călinescu şi de adevărul exprimat în fraza: “Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate şi câte o stea se va veşteji pe cer, în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în “ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale.“ 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Revista EMINESCU / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1186, Anul IV, 31 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!