CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

ĂI din stele, de Ioan MUŢIU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ăi din stele 
  
În zarea Rucărului dinspre miazănoapte, muntele Păpuşa îşi domneşte piscul de 2380 metri, proptit în coastele munţilor Găinaţul, Boteanu, Cascoe şi Dracsinului.  
  
Pe cerul unei nopţi de vară, dintr-un număr, fără număr, de stele, una se desprinde din ţintă şi cade prin spatele Păpuşii, sclipind o clipă şi un pic ...  
  
- Văz-t-ai steaua aia care s-a prăvălit peste depărtări, în văzduhul cu neterminare ? 
  
- Văzut ! 
  
- Da' unde-o hi căz-t şi ce stricăciuni o hi nălucit ? 
  
- E-aşa departe, că se face pulbere pe drum. 
  
- Da' cătea alea o hi fost pă ea şi ce s-o hi ales de ele ?!... 
  
- Praful ! Dar numai Dumnezeu ştie ! Omul crede ce-aude la alţii şi ce-i trece prin cap. 
  
- Eu am pân cap doar grijile zilei de mâine ...  
  
- Dar, tale-ai auzit de extratereştri ? 
  
- Zi-mi ş mie, mai pe limba noastră, că văzui extra, doar pe punga dă mălai ...  
  
- Se zice, că în cosmos, în afara pământului, prin stele, trăiesc pitic verzi, cu capul mare şi isteţi foc ...  
  
- Zice, zice, da'cine zice, ăla nu-i citov la minte. Dac-ar hi, pân stele, cu ce să vie, dân lumina aia dă foc ?... Şi-apoi, eu zic că n-ar veni ei la noi, să ne ia sărăcia !... 
  
- Nu-i foc peste tot, nene ! Când sunt prea bătrâne, stele cad ...  
  
- O hi, cum zici, nepoate, dar cine-a văzut pitici şi zburătuceli ?... 
  
- Savanţii şi alţii, din întâmplare ...  
  
- Eşti om cu şcoală !... Şi crezi că toţi sânt isteţi şi niciunu dobitoc ?... 
  
- Se pare că-s toţi deştepţi ...  
  
- Dacă-s deştepţi, ce cată ei la oameni nevoiaşi ? Că noi n-avem nevoie de deşteptăciunea lor ...  
  
- Au căutat şi-ai noştri-n lună, de li s-au înfundat bocanci-n praf, dar n-au găsit viaţă ... În lumea noastră, se vorbeşte, că s-au văzut şi fotografiat, maşini zburătoare, pe cer, mânate de arătări, cu capul mare ...  
  
- Sânt destui care n-au de lucru şi iau banii pe scorneli. Când îi e foame, ori e beat, omului i se năzare câte ceva, pân cap, din tulbureală de rachiu. Şi eu, la hierbinţeală, am vedenii ...  
  
- Unii se jură c-au văzut pe cer, nişte avioane, ca farfuriile, ce apăreau şi dispăreau fără nici o noimă ... Alţii le-au fotografiat şi le zic obiecte zburătoare neidentificate, adică nedesluşite. Mai pe scurt, OZN, o-ze-ne ! N-ai auzit de ozene ? 
  
- Un-s-auz, că eu sânt în pădure ori în casă. Şi-auz numai chiote şi ghiorăit dă maţe goale ... N-am timp de scociorât pân stele ... Dac-am auzit de-al-de-astea ?!... D-âle de fug ca o părere ?! Da ! Dă-i din stele, ba ! Dă stârpituri verzi, ba !...Dă oarzăne, da ! Dă zâne, da ! Dă ozeneu, ba !... Şi dac-auz şi nu văz, tot nu crez !... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ĂI din stele, de Ioan MUŢIU / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 275, Anul I, 02 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!