CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  

Adriana Ausch:
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Mariana Cristescu 
  
Lumea Euterpei 
  
ADRIANA AUSCH: „Ceea ce mă satisface artistic este vagabondajul printre genuri, perioade, limbi ... ” 
  
„ Luciri şi taine – Femei, locuri, timpuri”. Sub acest generic a avut loc recitalul susţinut, săptămâna trecută, în Sala Mică a Palatului Culturii, de soprana ADRIANA AUSCH, un colaj policrom, inspirat de o expoziţie cu acelaşi titlu, de la Chicago, arc peste... Istoria Muzicii, dedicat mozaicatei personalităţi feminine.  
  
Un regal cameral, de fapt, dezvăluindu-ne un artist matur, abia mai amintind copilul cuminte şi subţirel, înalt cât chitara din spate, cu glas de izvor, reînviindu-ne dragostea pentru Eminescu, Nichita, calul albastru ori mistreţul cu colţi de argint... Cunoaşteţi, desigur, faptul că, la rându-i, Adriana Ausch este o sensibilă poetă: „Camera mea ţi-e străină, prietenii mei nu îţi plac,/ Până să-ţi ating obrazul o să mai apun-un veac,/ Şi-o să am în loc de oase doar petale de cais,/ Tu şi-atuncea vei fi tânăr, eu voi fi şi-atunci un vis...” („Poate mâine”) 
  
O echipă de calibru - Adiţa nostalgiilor noastre fiind secondată de două pianiste care nu mai au nevoie de nicio prezentare: prof. Szönyi Mártha şi fosta sa elevă (sic!), Dr. Carmen Mihăescu – a relevat publicului prezent la recital - care a umplut sala până la refuz, în ciuda caniculei dezarmante de afară! - în ciclul „The Outsiders”, prezentat în premieră la Târgu-Mureş anul trecut şi cu care artista cucereşte auditoriul pretutindeni, un adevărat show, incluzând, cu rafinament, mici bijuterii muzicale despre... iubita inaccesibilă, femeia vampă, rusalka jelindu-şi iubirea, femeia androgină, mireasa, fameia-bandit...  
  
„Ceea ce mă satisface artistic este vagabondajul printre genuri, perioade, limbi ... ” – declara presei Adriana Ausch, iar recitalul ei târgumureşean de săptămâna trecută a dovedit cu prisosinţă acest fapt, cântând piesele în original, în limbile germană, franceză, rusă, cehă, engleză, surmontând cu lejeritate dificultăţile impuse de epocă, stil sau impostaţie vocală. 
  
Folkistă a primei generaţii din România, cantautoare, s-a născut în Târgu-Mureş şi a studiat pianul la Liceul de Artă de aici cu talentatul muzician Sárosi Endre. Arhitectă, Adriana Ausch a părăsit ţara în anul 1988. Este lector la colegiul Longy din Cambridge, Boston, predă Solfegiu, Eurhythmics şi Cabaret, după metoda Dalcroze. Cu precădere după 2007, a revenit anual în România, susţinând acasă, şi în alte oraşe, recitaluri de succes şi înregistrând piese în studiouri de radio şi TV. 
  
- Ce au schimbat civilizaţia şi stilul de viaţă american în artista Adriana Ausch? – o întreba, anul trecut, jurnalista Dona Săsărman, de la Radio Cluj. - Schimbarea a fost radicală după anii carierei de arhitect în Germania – a răspuns Adiţa. În primul rând, m-a trimis înapoi la şcoală... M-am reînscris la Conservator şi am studiat Eurhythmics, am obţinut un Masterat, un certificat şi o licenţă să predau Eurhythmics la facultate..., ceea ce am şi făcut în ultimii 8 ani. Anul acesta m-am reînscris pentru un Masterat în Canto ... Colegii mei sunt si studenţii mei ... . Apoi am învăţat să fiu mai practică, mai pragmatică, şi să simplific bagajul întortocheat de neclarităţi lirice şi să fiu mai sinceră în ceea ce fac. Am invatat să echilibrez utilul cu inutilul ... Şi multe altele ... profesionalism, punctualitate, aprecierea şi recunoştinţa pentru atenţia şi munca tuturor celor din jur ...  
  
- Mai susţineţi concerte şi în Statele Unite, unde abordaţi instrumente de expresie specifice mai multor genuri muzicale. De care dintre aceste genuri v-aţi ataşat cel mai mult? Care vă ajută să vă exprimaţi cel mai bine? 
  
- Spre marea mea surpriza, cabaretul german al anilor '30, cu sarcasmul şi cinismul scrâşnit şi spuma cabaretului francez au devenit, în ultimii ani, genul spre care am fost atrasă cel mai mult. Am găsit multe similitudini ale acestui gen cu muzica folk a anilor '70: texte directe, stilul improvizat, ideea că „ai ceva de spus”, locurile intime în care muzica folk a anilor '70 şi cabaretul de odinioară se întâmplau. Spun surpriză fiindcă, într-o vreme, am fost atrasă de muzica experimentală, atonală, minimalistă. Am descoperit că ceea ce mă satisface artistic este vagabondajul printre genuri, perioade, limbi ... colajul muzical mi s-a părut cel mai potirivit pentru a mă exprima.  
  
Adriana Ausch va reveni în toamnă cu un nou recital. O aşteptăm cu drag şi cu aceeaşi vie curiozitate. 
  
MARIANA CRISTESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Adriana Ausch: Ceea ce mă satisface artistic este vagabondajul printre genuri, perioade, limbi..., / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 535, Anul II, 18 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!