CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1110 din 14 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Adrian Cioroianu. Libertatea biografiei fără fixitate ştiinţifică
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cine ştie dacă-i necesar sau nu, a fi istoric, pentru a scrie despre autorul operelor istorice Adrian Cioroianu, trăitor şi parte activă a unor răspântii istorice, pe lângă aceasta. Fiind o personalitate complexă, orice creionare lasă liberă posibilitatea adăogirii sub pagini, a adnotărilor identificabile cu una dintre trăsăturile de gândire sau de proporţie a faptelor istoricului Adrian Cioroianu, conferenţiarului universitar, politicianului, diplomatului, jurnalistului Adrian Cioroianu…  

Atâta timp cât nu se ajunge la o închidere stricto sensu într-o biografie colţuroasă, cu rigori şi fixitate ştiinţifică, diversele şi grelele preocupări culturale, politice, mediatice ale lui Adrian Cioroianu pot fi oglindite pe un plan unde există numai oameni de valoare, în modul cu putinţă descriptivă a fiecăruia, dar, pentru niciun moment, în exterioritatea multului bun simţ, eleganţei, sincerităţii, culturii, fineţei, pe măsura deplină a apariţiilor în spaţiul public, al lui Adrian Cioroianu.  

Indiciile comportamentale de ţinută ale sale sunt proiective cu determinare de echivalenţă din partea partenerilor de conversaţie, dezbatere sau acţiune. În măsura în care eleganţa e eleganţă, potenţialităţile eleganţei sunt maxime. De altfel, cu Adrian Cioroianu nici nu pot fi abordate relaţii de dificultate, de tipul obscurum per obscurius, deoarece, pentru Adrian Cioroianu, cuvintele şi gesturile au alura eleganţei aristocratice (chiar dacă, involuntar, ne amintim prea mult de nefericitul incident de protocol şi etichetă faţă de Majestatea Sa Regele Spaniei, Juan Carlos). Într-o vreme atât de îndepărtată şi parcă antagonică eleganţei şi culturii, în ce îl priveşte pe Adrian Cioroianu, eleganţa aristocratică nu e căzută în uitare! Oricât de rare sunt manierele azi, Adrian Cioroianu le deţine şi le manifestă, eminamente în logica de care e lipsit în mare parte, mai cu seamă spaţiul politic al zilelor noastre!  

Este un istoric, jurnalist, eseist, om politic român şi din România, fost ministru al afacerilor externe în cabinetul Tăriceanu, remaniat, conferenţiar universitar şi profesor universitar, autor de cărţi de istorie a României (cu precădere a României comuniste), coautor de manuale de liceu, membru al Grupului de Dialog Social, membru PNL, senator în Parlamentul României, ales pe listele partidului său pentru judeţul Timiş, în anul 2004, europarlamentar ales la 1 ianuarie 2007, vicepreşedinte al Grupului ALDE din Parlamentul European...  

Operele sale de referinţă sunt : „Arhiva Durerii” (Editura Fundaţia „Academia Civică”, 2000), în colaborare cu Lucian Boia and Tom Sandqvist; „Scrum de secol. O sută una de poveşti suprapuse” (Editura „Curtea Veche”, 2011); „Focul ascuns în piatră. Despre istorie, memorie şi alte vanităţi contemporane” (Editura „Polirom”, Iaşi, 2002); „Ce Ceauşescu qui hante les Roumains. Le Mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste (Editions „Curtea veche” et „AUF”, 2004); „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (Editura „Curtea Veche”, 2005); „Sic transit gloria... Cronica subiectivă a unui cincinal în trei ani şi jumătate” (Editura „Polirom”, Iaşi, Colecţia Ego, Publicistica, 2006); „Geopolitica Matrioşkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială”, (2009); „Epoca de aur a incertitudinii”, (Editura „Curtea Veche”, 2011).  

Adrian Cioroianu, istoric înainte de toate, este atent la timp. Se observă chiar şi numai din titlurile cărţilor citate mai sus că scurgerea timpului lucrează la scoaterea în lumină a ce nu e ştiut şi la învelirea a ceea ce este ştiut. Odată închisă între coperţile cărţilor scrise de Adrian Cioroianu, multe dintre aceste rămân. Cei care fac istorie de la microfonul Parlamentului sunt ca întreţinătorii spaţiului verde care pentru cosirea unei palme de iarbă distrug cu gălăgia pistoanelor cositoarei, două palme de neuroni. Dar cei care vorbesc sau scriu ca Adrian Cioroianu, aşează în tăcerea operelor, o istorie care vorbeşte!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Adrian Cioroianu. Libertatea biografiei fără fixitate ştiinţifică / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1110, Anul IV, 14 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!