CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Ion C. Hiru         Ediţia nr. 374 din 09 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

ADIO VETERANI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Adio, veterani! 
  
Încet-încet se sting eroii 
  
De câte ori am ocazia aplaud gestul nemaipomeni al profesoarei domnişance Sorina Vasile Ştirboiu din Curtea de Argeş, care a venit cu un grup de elevi la Domneşti pentru a sărbători împlinirea unui veac de viaţă, în 2010, a veteranului Nică lu' Boşcănici. 
  
Dispar veteranii, duc cu ei o istorie destul de tristă. Dintr-o groază de voinici rămăserăm numai „cinci”, îmi spunea cu tristeţe nenea Lucă lu' Pătrunjel (Moraru). Câţi vom mai număra la sfârşitul lui 2012? 
  
Se sting veteranii, se sting eroii şi odată cu ei o pagină a istoriei noastre zbuciumate. Se sting, dar nu mor, ci vor dăinui în conştiinţele noastre şi a celor ce vor veni după noi. Ei sunt stâlpii de susţinere a neamului 
  
Şi iată că 2012 a micşorat numărul celor cinci veterani. O veste tristă a umplut de durere Domneştiul. Clopotele bisericii „Buna-Vestire” aruncă peste întregul sat vălul cernit al morţii celui mai vârstnic fiu al său, care pe 4 ianuarie împlinise 102 ani. 
  
S-a stins nenea Nică Boşcănici, de ziua lui, de Sfântul Ioan, primul veteran în ordinea vârstei celor cinci rămaşi. Mai sunt patru supravieţuitori, veterani, ai celui de-al Doilea Război Mondial. 
  
A plecat în eternitate la 102 ani, lucid, dar obosit de vremi şi vremuri. S-a stins cu gustul amar al unei ţări prădate, bolnave, cu nişte români trişti. S-a stins neputându-i da răspunsurile la întrebările pe care mi le pusese astă-vară, când păştea calul pe zăvoi: „cât mai e zahărul, dar pâinea?” 
  
Fie-ţi ţărâna uşoară nene Nică! 
  
...Şi unul câte unul se topesc încet-încet veteranii... 
  
Prof. Ion C. Hiru 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ADIO VETERANI / Ion C. Hiru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 374, Anul II, 09 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion C. Hiru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Hiru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!