CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Adevăratele minuni
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Când seara încet îmi bate la geam, simt o bucurie lăuntrică, o nerăbdare care-mi aduce un zâmbet pe buze...
Ştiu că în sfârşit, pot să mă aşez pe fotoliul bătrân, de lângă cămin...
Aici, în acest colţişor de cameră, îmi adun gândurile obosite de umbletul de peste zi... şi le las să se odihnească într-un... vis frumos.
Răsfoiesc cu căldură în suflet, albumul ce mă aştepta parcă, pe măsuţa de lângă fotoliu.
Nu vreau să fiu tristă... Fiecare fotografie mă transportă într-un timp trecut şi tot ce este departe..., mă întristează.
Inchid albumul şi mă las purtată... pe aripa unei melodii care se împrăştia prin cameră, împletindu-se cu căldura mângâietoare care răzbătea din cămin.
Era o melodie care se mlădia ca o liană şi îmi pătrundea adânc în suflet... o melodie duioasă, plină de nostalgie.
Inchid ochii... plutesc odată cu această melodie tot mai sus...  

Sunt un fluture cu aripioare pline de culori...; albastrul l-am primit în dar de la mărinimosul cer... ; am coborât apoi aşezîndu-mă pe un trandafir minunat rugându-l să-mi împrumute un pic din roşul său catifelat...
Mi-am întins aripioarele şi m-am oprit apoi pe un firicel de iarbă, atât de verde şi atât de viu, încât l-am rugat frumos, să-mi dea şi mie un pic din verdele lui...  

Melodia care m-a fermecat făcându-mă să visez, ajunsese la sfârşit...
Am deschis ochii şi în acelaşi moment am gândit la ceva foarte curios şi neaşteptat... : am gândit la cele şapte minuni ale lumii...  


Oare de ce m-a dus gândul la aşa ceva?
Să fi fost visul meu scurt, de vină?
Culorile aripioarelor fluturaşului în care m-a transformat visul meu, să fi fost de vină?
Răspunsul nu a ezitat să-şi facă apariţia: melodia aceea aşa de minunată mă făcuse să visez că sunt un fluture cu aripioare dantelate.
Atunci, când am mângâiat trandafirul, am simţit catifeaua petalelor şi am mirosit acel parfum minunat, pe care numai un trandafir ni-l poate dărui...
Când am poposit pe firicelul de iarbă, i-am simţit mângâierea mlădioasă...
Când am întins aripioarele şi mi-am luat zborul spre cerul albastru, i-am văzut culoarea sa atât de senină...  

Acum ştiu de ce gândul m-a dus la cele şapte minuni ale lumii!
Toată lumea cunoaşte acele minuni...:
1. Pyramidele din Giza
2. Taj Mahal
3. Grand Canyon
4. Kanalul Panama
5. Empire State Building
6. St. Peters Dom in Vatikan
7. Marele zid din China
Da! Toată lumea vorbeşte despre ele şi le admiră, le studiază şi le fotografiază ori de câte ori se iveşte ocazia...  

Insă pe această lume există atât de multe alte minuni!
Adevăratele minuni, de care nici nu ne dăm seama, considerându-le ca ceva normal, sunt cu totul altele...
Fiecare om de pe acest pământ (cu excepţii...) poate să vadă, să audă, să mângâie, să miroase, să râdă..., să iubească şi să simtă...
Toate acestea, pe care noi oamenii le credem că ar fi o normalitate banală... şi deseori nici nu le luăm în seamă, sunt adevăratele minuni din viaţa noastră!
Toate acestea care nu se pot cumpăra şi nici nu se pot prelucra... (sau obţine în fabrici, ateliere...), sunt cele mai preţioase lucruri din lume!
O mângâiere sinceră, o privire duioasă, o inimă care iubeşte, un zâmbet plin de bucurie şi optimism, audierea unei melodii..., lectura unei poezii, toate acestea nu se pot cumpăra nicicând, indiferent de sumele de bani pe care le-ar deţine cineva!  

Singurele momente în care oamenii sunt conştienţi şi preţuiesc cu adevărat aceste minuni..., sunt atunci când se naşte un copil...
In acele momente, mama are cea mai mare frică pentru copilaşul ei: prima întrebare pusă medicului, este, dacă copilaşul este sănătos.
Doctorul controlează imediat dacă noului născut i-au fost ”dăruite toate aceste minuni”... : auzul, văzul, sensibilitatea pielii, etc...  

Am gândit deseori la toate aceste ”mici detalii”, care ne împodobesc viaţa zilnică şi m-am surprins mulţumindu-i în gând mamei mele iubite, pentru toate ”minunile” dăruite mie atunci când m-a născut.
Am mulţumit lui Dumnezeu, pentru că veghează asupra noastră, din primul moment când vedem lumina zilei, până atunci, când ea... se stinge uşor din privirile noastre...
Dacă suntem sănătoşi, vedem, auzim, mângâiem, râdem, iubim şi... trăim, atunci, vom fi cei mai fericiţi oameni!  

Intr-adevăr, este minunat să ne lăsăm vrăjiţi de o melodie... şi datorită unui... ”fluture” să ne dăm seama, că nu avem nevoie de averi, pentru a fi fericiţi, ci doar de... minunile pe care le purtăm mereu în noi...  

© D. Theiss  

 

Referinţă Bibliografică:
Adevăratele minuni / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1136, Anul IV, 09 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!