CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 320 din 16 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Aceasta nu este o pasare cantatoare - expozitia pictorului Baruch Elron
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lydia Elron menţine în atenţia permanentă a publicului remarcabila creaţie artistică a regretatului pictor Baruch Elron. De data aceasta,  ne propune o tematică interesantă, "tablouri realiste şi surrealiste în care apare pasărea, ca simbol al aspiraţiilor, al libertaţii". 
Ea ne propune ca exemplu "o pasăre măiastră care face ceasuri în loc de ouă, alta care hrăneşte puii cuibăriţi într-o pălărie (simbol al maternităţii), sau o pasăre care duce veştile peste acoperişurile din Iaffo ori poartă...o mască de gaze". 
  
Această prezentare modestă poate fi, desigur, mult completată. Opera lui Baruch Elron este foarte bogată în simboluri. Creaţia, Natura, Omul se află în impact permanent, un impact care îmbină simultan elemente dintr-o lume conştientă, inconştientă şi subconştientă. O lume a visului conectată cu o viziune creativă de o mare originalitate. La el, procesul creativ se bazează pe simboluri şi metafore, pe echilibrul dintre contrarii, acesta fiind în esenţă condiţia progresului. 
  
Analogiile şi aspectele ambivalente servesc cu prisosinţă imaginaţiei şi limbajului pictural. Emblematica folosită de Elron poate fi percepută, desigur, în interpretări diferite. Arta lui se identifică cu şcoala realismului fantastic, acel stil care acceptă realitatea modernă prin înţelegerea complexităţii umane. Intuitiv şi logic, în creaţia sa conceptul timpului şi spaţiului variază spectaculos într-un bogat simbolism. Zborul păsării sugerează ideea de libertate, setea de infinit. Pasărea este considerată simbolul elevaţiei spirituale, dar şi al păcii, al dragostei. La Elron, păsările apar în picturile cu temă biblică, în cele erotice, în seria creaţiei, ca imagini ale luminii, alegorii ale dorinţei sau ale mobilităţii. Pasărea înseamnă şi abilitate, contemplaţie, măiestate, forţă, victorie a spiritului. 
  
Întreaga operă a pictorului are o bază filozofică, caută un echilibru între substanţă şi idee, între abstract şi imaginaţie, între vis şi realitate, chiar între copilărie şi bătrâneţe. Imaginaţia lui Elron nu are margini. Dar, în acelaş timp, vede lumea concretă ca un  sat global. Puterea sa de a exprima reacţiile adânci ale eului ne invită într-un labirint în care se gasesc frumosul, raţionalul, fantezia, imaginaţia. El ne conduce prin acest labirint (cu experienţa sa personală, dar şi cu cea colectivă), ne plimbă printre subiecte biblice, istorice sau sociale pentru a ne lasa la final convinşi că "aceasta nu este o pasăre cântătoare" ci un simbol al multor inţelesuri, pe care sântem liberi să le interpretăm conform cu personalitatea individuală a fiecăruia. 

Dr. DOREL SCHOR 
  
Expoziţia Elron (curator Daniel Cahana Levenson) e deschisă la Beit Gabriel, pe malul Kineretului.


 

  
Referinţă Bibliografică:
Aceasta nu este o pasare cantatoare - expozitia pictorului Baruch Elron / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 320, Anul I, 16 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!