CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Angela Monica Jucan         Ediţia nr. 252 din 09 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Acasă, din îndepărtate zări
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: „România mea personală. O port aici, în suflet, ca pe un mugur de fluier” (Delia R. Hornfeck) 
  
Aşa o risipire a românilor, ca în ziua de azi, n-a mai fost în toată istoria noastră – obişnuită cu băjenii, pribegii, iar la nivel înalt, exiluri - şi fenomenul tinde să ia o şi mai largă anvergură. La vârsta primului salariu, copiii îşi întind aripile şi zboară până cine ştie unde. Vatra Ţării pare că va rămâne, în câţiva ani, pustie. 
  
În realitate, despărţirea de ţarina asta sărăcită şi compromisă nu se întâmplă niciodată. Ducem cu noi, până departe şi pentru totdeauna, limba care, uitată de tot de-ar ajunge, tot maternă rămâne, ducem amintiri, ducem un fel de a fi şi o mentalitate, o fizionomie singulară strânsă din chipurile părinţilor, bunicilor, străbunicilor, ducem un nume, ducem o capacitate de muncă, de gândire, de iubire. Şi dăm, din ele, şi altora. Lăsăm urmă. Lăsăm un spaţiu mai bogat. 
  
Se ştie, în general, că „diaspora” înseamnă „împrăştiere”; mai puţin atenţi suntem la componentele cuvântului: greceştile „dia” („prin”, „peste”, „între”, „printre”) şi „spora” („sămânţă”). Deci, înţelesul întreg al cuvântului este: seminţie/neam/gintă presărată peste/prin/între/printre alte popoare. Trăieşte, de fapt – risipită pe mii de kilometri –, o lume românească, de multe ori, fără legături între oamenii ei – suspendaţi numai în izbucnit sau înăbuşit Dor. 
  
În orice situaţie de izolare, comunicarea este vitală pentru că dă sentimentul de solidaritate. Iar solidaritatea - „ţinerea laolaltă a celor ce se află despărţite” – amintindu-ne de Heidegger, este însăşi identitatea. Tot el defineşte bine limba ca fiind „locul de adăpost al fiinţei”. Refugiul în dimensiunea de securitate a graiului părintesc şi „ţinerea laolaltă”, crearea unui liant al celor de viţă românească, păstrarea identităţii, este şi ceea ce reuşesc revistele diasporei, dar editate, câteva, şi în Ţară, în format electronic care asigură accesul universal-planetar instantaneu, inclusiv al celor rămaşi (într-o altfel de izolare) între hotarele României. Aceste seriale sunt, de obicei, de tip magazin, acoperind o tematică vastă, pentru toată lumea, iar colaboratorii – adunaţi de pe tot Pământul - sunt mai înzestraţi, mai exersaţi, sau mai manufacturieri în arta scrisului. Eşti contrariat, uneori, ca cititor, cum a fost acceptat un articol nu tocmai îndreptăţit să primească „bun de tipar”. Dar am înţeles că nu-i decât atât de specifica îngăduinţă românească – proverbială, de-a dreptul – cu „Lasă!”, „Lasă-l şi pe el”, şi o pornire de ospitalitate, emblematică şi ea pentru români, şi ideea că „oameni suntem”. 
  
Şi m-am dus în josul paginii uneia din aceste reviste, apoi a alteia, m-am uitat mai bine şi m-am pomenit pe uliţe româneşti mirosind a sat la vremea înserării, cum de ani nu mai avem, aievea, nici în România, dar sat al cărui spirit există, în continuare, oricât ne-am fi urbanizat şi occidentalizat. La o portiţă, se istorisea o întâmplare senzaţională, dincolo era în curs un taifas (articol mai colocvial redactat), mai încolo, se intona o doină, ceva mai departe – un vers mai puţin reuşit, apoi, un discurs cam impulsiv (şi de-astea se-ntâmplă), pe urmă – povestea unei reuşite româneşti, din cinstea căreia simţim că avem şi noi o parte, că, doar, suntem din acelaşi neam. Dintr-un cuptor, tocmai ieşea o pâine adevărată, cum o făcea mama, cum a făcut-o şi străbunica. Uite şi-un înscris în care, la un cuvânt, autorul a pus un „i” în loc de doi. – Dar, ce? Moare lumea din asta? 
  
Nu moare. Dimpotrivă. Din risipiri pe mii de kilometri se-adună în noduri de comunicaţii publicistice potecile inimii circulate de români. Pentru câteva minute, pentru o oră, pentru două, regăseşti vorbe de-ale noastre – prietenoase, blajine sau mai aspre, fraze curat construite ori mai fără meşteşug, dar pornite de la oameni de omenie. Te simţi Acasă, într-o românitate reunită, scuturată de rigorile locului de muncă străin, deshămată, aşa, ca-n faptul cinei, de la grijile practice, dezlegată de legile fără număr care, prin străinătate, zice că se şi aplică, nu ca pe la noi – corectitudini de care românii noştri se declară mulţumiţi, cărora li se conformează pe-acolo, pe unde i-a dus soarta, le-ar dori existente şi în România, dar, pitit în fundul inimii, îl poartă, o viaţă, până la capătul lumii, de e să fie, pe „Lasă!” 
  
Din văi sublime dar străine şi din umila, umilita, însă ca nicio alta în lume albie – încă – a Ţării, revistele online de rostire românească strâng ce are esenţial neamul nostru, făcându-se punct de întâlnire pentru românii de peste tot, într-o atmosferă de românitate autentică – primitoare, concesivă, cuviincioasă, cumsecade, identificată prin (sigur vă amintiţi) „Poveşti şi doine, ghicitori, eresuri”. 
  
În mii de ecrane, ochii cititorului de limbă română se odihnesc pe mesaje de suflet adunate din „împrăştiere”. Da, dragă Delia, fără pământ delimitat, dar strânsă definitiv în conturul inimii fiecăruia, împărţită între câţi şi la care pe unde suntem, dar niciodată destrămată, e aici, vie, „România mea, România ta. România noastră”. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Acasă, din îndepărtate zări / Angela Monica Jucan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 252, Anul I, 09 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Angela Monica Jucan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Monica Jucan
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!