CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Studii >  

A AVUT EMINESCU COPII?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Despre poetul naţional Eminescu orice notă biografică trebuie luată în seamă. O întrebare care a stârnit interesul biografilor lui a fost şi aceasta: a avut Eminescu copii?  

Ştim din însemnările contemporanilor şi din poezia lui că Eminescu a fost un copil precoce şi presupunem că şi-a început viaţa sexuală de timpuriu. Ne aducem aminte de idilele lui din sat cu iubita din poezia „Seara pe deal”. Poezia aparţine perioadei de tinereţe (1871). Şi este o amintire proaspătă a trăirii din sat. Cadrul rustic al începutului înserării, răsunetul clopotului, toaca, oamenii care se întorc acasă de la muncă, pregătesc starea emoţională tulburătoare a poetului:  

 

„ Ah! în curând satul în vale-amuţeşte,  

Ah! în curând pasu-mi spre tine grăbeşte;  

Lângă salcâm sta-vom noi noaptea întreagî,  

Ore întregi spune-ţi-voi cât îmi eşti dragă!  

Te-i rezema, dulce copil, de-al meu umăr-  

Şi fir cu fir păru-ţi aurit am să-l număr,  

Ap-am să beau din a ta gură frumuseţe,  

Dulci sărutări din ai tăi ochi de blândeţe.  

 

Îmbrăţişaţi noi vom şedea la tulpină,  

Fruntea-mi în foc pe-ai tăi sâni se înclină,  

Ce-alături cresc dulci şi rotunzi ca şi rodii-  

Stelele-n cer mişcă-auritele zodii.  

Ne-om rezima capetele-unul de altul  

Li surâzând vom adormi sub înaltul,  

Vechiul salcâm,- astfel de noapte bogată  

Cine pe ea n-ar da viaţa toată?”.  

 

Fiorul întâlnirii cu fiinţa iubită cuprinde nu numai sufletul poetului, ci şi natura care-l ocroteşte. De altfel dragostea la Eminescu în toate poeziile lui se desfăşoară în „marea carte a naturii”, în codru mai ales. Bunica lui Mihai spunea că băiatul „ sta pi la horă şi să-ndemna la gioacă”.  

Se ştiu puţine lucruri despre acestă fată. Să fie fata din „Mortua est”? e greu de spus. Dar poetul, după moartea ei „Am sfărâmat arfa-şi amea cântare/S-a înăsprit, s-a adâncit, s-a stins.”Iubita de la Ipoteşti apare în diferite ipostaze în poezia lui şi nu se stinge nici în ciclul veronian.  

Augustin Z.N. Pop, eminescologul care şi-a închinat toată viaţa lui Eminescu, făcând anchete pe teren cu privire la viaţa şi opera lui, între 3 şi 9 iulie 1955 s-a deplasat la Ipoteşti, obţinând precizări utile despre familia Eminovicilor şi despre copilăria şi adolescenţa lui Eminescu, din amintirile sătenilor. (Vezi: „Noi contribuţii documentare la biografia lui Mihai Eminescu”)  

Contemporanii poetului au ştiut că Eminescu a avut un fiu natural pe nume Mihail Lăzăreanu, născut la 19 iunie 1877 a cărui mamă, Ileana de 25 de ani, era căsătorită cu pădurarul Ioan de 32 de ani. Peste ani, când Ilie Lăzăreanu, cum fusese declarat la naştere, împlinea vârsta de 50 de ani, a cerut Tribunalului Botoşani să-i rectifice identitatea, alăturându-i numele de Mihai, „fiul real al tatălui său”, renunţănd la Ilie. Având martori legali, avocatul Dumitru Mănăstireanu, cu discreţie, prin depoziţie orală şi atestare scrisă, a susţinut autenticitatea celor revendicate. Copilul s-a născut la Ipoteşti şi a fost botezat de Henrieta. Mihai Eminescu s-a interesat de el când era elev la Pomârla, vizitându-l. Iată câteva rânduri din depoziţia petentului: „ tatăl reclamantului stătea în căsuţa boierească Ichim; iar peste drum stătea boierul Eminovici. Bătrânul Lăzăreanu era paznicul acestei păduri. Între noi se amesteca adesea şi juca cu plăcere mingea-ţic Mihai Eminescu, sau cum îi ziceam noi copiii satului: Cuconaşul Mihai. Reclamantul era de 5-6 ani pe vremea aceea, pe la 1883 sau 1884, şi duduca Hanrieta, sora lui Eminescu venind să privească şi ea hârjoana noastră a tuturora, aducea de mânuţă pe fiul paznicului, reclamantul de azi, pe care îl dezmierda şi îl numea într-una Mihai, zicând că ea l-a botezat şi ea i-a dat numele Mihai, ca şi fratele ei.”  

Mama reclamantului pe atunci era o frumoasă blondină, tânără, care stătea mai mult singură, bărbatul fiind plecat mai mereu în pădure. Mai mult, familia stătea poartă în poartă cu familia Eminovocilor, făcându-şi vizite reciproce. Dacă dăm nouă luni înapoi de la naşterea lui Mihai Lăzăreanu, descoperim că Mihai Eminescu fusese în octombrie 1886 pe la Ipoteşti, ceea ce ne întăreşte convingerea că întradevăr, omul nu minţea, era chir copilul lui Mihai.  

Mihai Lăzăreanu a devenit slujbaş fiscal la Botoşani, ducând o existenţă retrasă, fiind un om ciudat. A fost necăsătorit toată viaţa, a stat singur ca un pustnic şi a murit în anul 1944.  

Al doilea copil al poetului a fost pe punctul să-l aibă cu Veronica Micle în vara anului 1880. Dragostea pentru Veronica Micle este cunoscută cititorului şi nu mai e cazul să reamintesc relaţiile dintre ei. Cele mai frumoase poezii din ciclul veronian, eminescu le-a închinat ei. Virginia Micle-Gruber, fata Veronicăi, transmitea lui Victor Eminescu, fiul căpitanului Matei Eminescu, fratele poetului, care la rândul lui transmitea în scris lui Corneliu Botez: „După cât se pare, Veronica ar fi rămas însărcinată în iarna 1879-1880 de la Eminescu” De altfel şi Veronica recunoaşte într-o scrisiare adresată poetului „ scumpului şi iubitului meu Eminescu” din 2 noiembrie 1879, după mai bine de o lună de la revenirea ei de la Bucureşti, unde locuise la Eminescu în str. Buzeşti nr. 5, că rămăsese însărcinată: „ Eu am fost menită de soartă a plăti totdeauna scump un cias de mulţemire, şi fericirea mea nespusă care am simţit-o lângă tine, nebuniile fericite, de sigur că nu puteam decăt să le plătesc foarte scump, atât de scump încât mi groază a mă opri lung timp asupra acestui preţ.” De altfel sarcina s-a complicat şi Veronica a fost obligată să avorteze, deşi ea ar fi vrut să aibă un copil de la Eminescu.  

Ce-ar fi fost ca Eminescu să fi avut un urmaş de la el şi Veronica?  

Poate ar fi fost o împlinire a marii dragoste care s-a consumat între ei.  

 

Prof. ION IONESCU-BUCOVU  

Referinţă Bibliografică:
A AVUT EMINESCU COPII? / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 674, Anul II, 04 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!