CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

8 septembrie: Naşterea Maicii Domnului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sărbătorim astăzi, 8 septembrie, Naşterea Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului. Cea mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită decât serafimii. Pentru că nu există cinste mai mare decât Naşterea cu trup a Fiului lui Dumnezeu, şi care S-a sălăşluit printre noi oamenii. Biserică însufleţită născută de Ana cea bătrînă şi stearpă, la rugăciunile ei şi ale soţului ei Ioachim. Pentru că ce este cu neputinţă la oameni, este cu putinţă la Dumnezeu. Maica noastră a tuturor credincioşilor din lume. Aceea care a unit naşterea cu fecioria, singura Fecioară din întreaga istorie universală a lumii, hrănitoare de prunc! Şi nu de prunc oarecare ci de Dumnezeu!  

Acum, la deschiderea anului nou bisericesc să înălţăm şi noi rugăciunile noastre de suflet, către Preacurata Fecioară, cea anunţată de Dumnezeu încă de la căderea în păcat a protopărinţilor: „Duşmănie voi pune între tine (şarpele) şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul” (Facere 3.15). Şi la plinirea vremii, promisiunea lui Dumnezeu se împlineşte prin ea, prima care L-a primit pe Duhul Sfânt (Luca 1.35) şi prin Naşterea lui Hristos, se naşte cu trup Mântuitorul întregii lumi. Naşterea sa a fost preînchipuită de sfântul cort, poruncit de Dumnezeu lui Moise să-l facă din postav roşu şi din vison: ,,Iată, cortul lui Dumnezeu este cu oamenii şi El va sălăşlui cu ei” (Apoc. 21, 3).  

Ea a mai fost prefigurată de viziunea patriarhului Iacob ca scară care uneşte cerul cu pământul, de toiagul uscat al lui Aaron care a odraslit, de poarta cea încuiată vazută de Iezechiel, de rugul care, aprins fiind, nu se mistuia dar şi de porumbiţa lui Noe, simbolul salvării supravieţuitorilor de talazurile valurilor aflate veşnic în furtuna vieţii. Preacurata Fecioară care a unit firea dumnezeiască cu cea omenească, se naşte astăzi! Biserică vie, mijlocitoare a oamenilor înaintea lui Dumnezeu, pentru că din oameni s-a născut dar se alătură în cer iubirii dumnezeieşti pentru noi cei păcătoşi care dorim mântuirea.  

S-a născut în Nazaret unde locuiau părinţii ei iar Nazaret se tâlcuieşte floare, lăstar, rod sfinţit de care s-a legat speranţa mântuirii neamului omenesc. Cea prin care cuvântul lui Dumnezeu s-a unit cu firea oamenilor. Cea care a schimbat amărăciunea Evei în bucurie. Înţeleptul Solomon a zidit Domnului Templu de închinare în Ierusalim dar Cel Prea Înalt nu locuieşte în biserici făcute de mâini omeneşti. ,,Ce casă îmi veţi zidi mie, zice Domnul, sau care este locul odihnei mele?” Ea este casa în care a încăput Cel neîncăput! Înţelepciunea lui Dumnezeu şi-a zidit sieşi casă! Născută din viţa împărătească a lui David şi destinată celei mai înalte viţe împărăteşti, cea a cerului! Ea este deosebită de păcătoşii pământeşti, căci nici un păcat în toată viaţa sa n-a cunoscut. După căderea sa în păcat, David s-a tânguit cu lacrimi zicând: ,,Fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea”. Iar Preacurata singură grăieşte: ,,Fără de nelegiuire am alergat şi v-am îndreptat”. Este simbolul Ierusalimului cel nou care se coboară din cer şi lăcaş al lui Dumnezeu între oameni. Mulţi străjeri păzesc palatele împăraţilor pământeşti de cei ce vor să intre. Palatul viu al lui Hristos primeşte pe toţi rugătorii care se apropie cu inimă curată spre mântuire.  

Ea este împărăteasa despre care sfântul Ioan Damaschin spune: ,,Precum la toată femeia, bărbatul este slava ei cea din afară, aşa slava Născătoarei de Dumnezeu este înăuntru, adică rodul pîntecelui ei”, adică Hristos, piatra cea din capul unghiului, pe care se bazează credinţa noastră dreptmăritoare. Şi aşa cum Maica Domnului s-a născut din spiţă împărătească, aşa şi Fiul ei, Mântuitotul Hristos este şi Împărat şi Arhiereu.  

Referinţă Bibliografică:
8 septembrie: Naşterea Maicii Domnului / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 982, Anul III, 08 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!