CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

7 decembrie: sf.mc. Filofteia de la Curtea de Argeş
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfânta muceniţă Filofteia (numele său se traduce ,,iubitoare de Dumnezeu”) de la Curtea de Argeş s-a născut în cetatea Târnovo din Bulgaria la începutul sec.XIII într-o familie de creştini, oameni simpli lucrători ai ogoarelor. A fost crescută în spiritul faptelor bune, a păstrării curăţeniei trupeşti şi a castităţii. A rămas orfană de mamă de la o vârstă fragedă dar ea a continuat să ducă o viaţă curată de într-ajutorare a semenilor, mai ales a celor mai neajutoraţi. După moartea mamei, tatăl s-a recăsătorit şi cum se întâmplă în multe cazuri, mama vitregă nu o iubea deloc, ba chiar găsea pricini să-l pornească pe tată contra ei.  

Trebuind să ducă mâncare tatălui pe câmp, din pornirea sa milostivă, Filofteia împărţea şi săracilor pe care îi întâlnea în cale şi tatăl ei s-a arătat în mai multe rânduri nemulţumit că i se trimite prea puţină mâncare. Mama vitregă spunând că îi trimite destulă mâncare, tatăl ei a pândit sosirea fetei şi văzând cum împarte celor sărmani, s-a înfuriat afară din cale şi scoţând barda pe care o purta la brâu, azvârlind-o spre ea, a lovit-o la un picior din care a curs mult sânge iar ea şi-a dat în felul acesta sufletul în mâna lui Dumnezeu. Sfânta Filofteia avea atunci vârsta de 12 ani.  

Documentele arată că sfintele sale moaşte au rămas la Târnovo până după 1393 când ţaratul româno-bulgar a fost cucerit de către turci. Mircea cel Bătrân le aşează în Biserica Domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş. În timpul primului război mondial sunt adăpostite la mănăstirea Antim din Bucureşti iar apoi, revenind, sunt reaşezate în ctitoria lui Neagoe Vodă Basarab şi din 1949 se află in paraclisul acestei mănăstiri. Este considerată apărătoarea Ţării Româneşti şi cinstită ca ocrotitoare a copiilor, a tinerilor, în special a fetelor pe care le ajută să se căsătorească.  

La 28 februarie 1950 sfântul sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât generalizarea cultului sfintei Filofteia în toată ţara. Festivitatea de consacrare a avut loc în anul 1955, în prezenţa patriarhului Iustinian, la slujbă participând numeroşi ierarhi români şi străini dar şi un mare număr de credincioşi.  

În Erminia lui Dionisie de Furna este menţionată în ceasta fecioarelor fără să fie precizat modul său de reprezentare. Pe sfintele icoane sfânta Filofteia este pictată ca adolescentă purtînd iie, ilic şi catrinţă lungă cu dungi verticale, părul strâns la spate, ţinând în mâini cruce şi ramuri de finic. Mai multe biserici din România ca de exemplu: Dobroteasa şi Sfântul Gheorghe din Bucureşti, Sfânta Filofteia şi Sfânta Vineri din Ploieşti, Adormirea Maicii Domnului din Mizil au zugrăvite icoana sau scene din viaţa sfintei iar creştinii îşi împodobesc casele cu icoane ale sfintei. Numele de Filofteia este des întâlnit la fete dar şi la femeile care intră în monahism.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
7 decembrie: sf.mc. Filofteia de la Curtea de Argeş / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1072, Anul III, 07 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!