CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

6 martie: sfinţii 42 de mucenici
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfinţii 42 de mucenici au fost comandanţi de frunte în armata împăratului bizantin Teofil Travlos (829-842) şi care, apărând cetatea Amoreea, odată cu căderea acesteia prin trădarea unuia dintre luptători, pe nume Vaditis, au fost luaţi prizonieri de către turci. Printre aceştia se aflau: Constantin, Aeţiu, Teofil, Teodor, Meliseu, Calist, Vasoiu şi alţii, toţi bărbaţi viteji şi vestiţi în războaie.  
Cucerind cetatea, s-a făcut omor mare, înainte de toate a bărbaţilor buni de luptă iar femeile şi copiii au fost vânduţi ca robi pustiindu-se astfel cetatea Amoreea, patria împăratului.  
Şi s-a vărsat mânia lui Dumnezeu pentru răul făcut Bisericii lui Hristos de către împăratul luptător împotriva sfintelor icoane, încât acesta s-a îmbolnăvit de inimă rea şi a murit.  
Cei 42 de mucenici au fost închişi în temniţe întunecoase, legaţi cu lanţuri, cu picioarele prinse în butuci, au fost chinuiţi cu foame şi sete, pentru a-i sili să accepte credinţa în Mahomed dar ei au rămas neclintiţi în credincioşia lor.  
Timp de şapte ani s-au făcut presiuni asupra lor, au fost ademeniţi cu bogăţii, ranguri, averi şi cu promisiunea eliberării, li s-au oferit cadouri dar nimeni dintre ei nu s-a lepădat de Hristos.  
Au fost trimişi cei mai de frunte musulmani şi de rang înalt să poarte discuţii cu ei dar ei s-au dovedit buni cunoscători ai sfintei învăţături încât de multe ori trimişii părăseau temniţa fără cuvânt de răspuns.  
La ,,argumentul” că Dumnezeu a dat în mâinile otomanilor pământuri, bogăţii, victorie în războaie, comandanţii au răspuns că istoria este plină de victorii militare deşi combatanţii nu cunoşteau pe Dumnezeu şi se închinau la idoli, la foc, la stele şi altele asemenea.  
Nici încercarea de a demonstra că Mohamed este profet al lui Dumnezeu nu a avut sorţi de izbândă, venirea lui Hristos Dumnezeu printre oameni fiind propovăduită de mulţi proroci printre care şi de Isaia în care cred şi ei în timp ce Mahomed face figură palidă nefiind nici anunţat, nici confirmat de vreunul din proroci. Ba mai mult, chiar Isaia a declarat că Domnul va tăia într-o singură zi şi capul şi coada prorocului mincinos care nu este altul decât Mahomed (Isaia IX, 13,14).  
Mai departe, afirmaţia musulmanilor că toate vin de la Dumnezeu care le-a făcut şi pe cele bune şi pe cele rele a căzut de la sine când comandanţii au răspuns că Dumnezeu care înseamnă înainte de toate iubire şi nu numai atât, le-a făcut numai pe cele bune şi că nu există un Dumnezeu al celor bune şi un altul al celor rele care să se lupte între ei.  
Îndemnul lui Mahomed că de îşi va lepăda un bărbat femeia, acesta să nu o primească înapoi decât după unirea cu alt bărbat, este atât de scandalos că orice om cu mintea întreagă îşi poate da seama că nu vine de la Dumnezeu ci de la diavol. Dumnezeu nu poate să se contrazică şi nici să dea legi ruşinoase şi de necinste.  
Când li s-a adus la cunoştinţă că pentru ,,mărinimia” voievodului lor ar trebui să-i cadă la picioare rugându-se pentru sănătatea lui şi iubindu-l, comandanţii au răspuns cu demnitate că s-au rugat pentru el ca Dumnezeu să-i lumineze cugetul pentru a deosebi înşelăciunea de adevăr dar nu pot să-l iubească fiind că este duşman al lui Dumnezeu.  
Şi au fost scoşi din temniţe tăindu-li-se capetele tuturor, învrednicindu-se astfel de cununa vieţii veşnice pe care au primit-o din mâna lui Hristos.  
Iar vânzătorul Vaditis şi-a primit şi el răsplata, pe principiul că dacă i-a vîndut pe creştini, îi va vinde şi pe otomani dacă s-ar ivi ocazia, tăindu-i-se capul.  
Tot astăzi pomenirea: aflării cinstitei Cruci şi a piroanelor de către sf.Elena, a sf. Cuvios Arcadiu, sf.Cuvios Isihiu, sf. Cuvios Maxim, sf. mc. Eufrosin, sf. Iulian si Evul.  
 
 
Referinţă Bibliografică:
6 martie: sfinţii 42 de mucenici / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1161, Anul IV, 06 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!