CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

27 octombrie: Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Dimitrie Basarabov, numit astfel după numele satului de la sudul Dunării în care s-a născut, a fost păstor de vite şi mai mult ca sigur că provenea dintr-o familie nevoiaşă, silită să-şi câştige în felul acesta pâinea cea de toate zilele. Nu astrălucit prin fapte deosebite care să îl ridice în faţa oamenilor pentru că cinstea şi slava deşartă nu sunt bineplăcute înaintea lui Dumnezeu. Şi în liniştea şi armonia naturii pe care a intuit-o cu ochii sufletului, dar şi a celei interioare la care vafi ajuns, sfântul Dimitrie şi-a închinat sufletul său curat lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu l-a cinstit pe sfânt şi l-a arătat demn de cinstire în faţa atâtor generaţii care au urmat. Se ştie că şi-a petrecut o parte din viaţă la o mănăstire din apropiere undepostul, privegherea şi rugăciunile fac parte din viaţa celor aleşi care vieţuiesc asemeni îngerilor în trup. Şi aşa cum aurul se curăţă în topitoare de impurităţi, tot astfel îşi va fi curăţat şi sfântul Dimitrie sufletul său. A trăit ca un anonim şi tot astfel şi-a încheiat firul vieţii într-o peşteră din apropierea râului Lom. Şi când Dumnezeu a considerat potrivit, au început oamenii a zări flăcări deasupra mormântului său, bănuind că este vorba de vreo comoară sau de altceva neînţeles. Iar el s-a arătat unei copile bolnave în vis cu mesajul: ,,Dacă părinţii tăi mă vor scoate din ape, te voi vindeca!”  

Povestind visul şi mergând oamenii să cerceteze, au descoperit trupul său întreg, neputrezit şi frumos mirositor. Au depus cinstitele sale moaşte la biserica din sat unde veneau să se închine în zilele de sărbătoare. În timpul războiului ruso-turc (1769-1774), generalul rus Petru Saltâcov a vrut să ferească moaştele sale de profanare şi le-a adus cu sine la Bucureşti, voind să le trimită mai apoi în Rusia. Dar unul din prietenii săi, pe nume Hagi Dimitrie, l-a convins să le lase pentru închinare românilor iar el a luat cu sine numai o mână a sfântului pe care a depus-o la Lavra Pecerska din Kiev. Şi aşa se face că ele au fost depuse la Catedrala Mitropolitană din Bucureşti la data de 13 iulie 1774, în timpul păstoriei lui Kir Gigorie, mitropolitul Ţării Româneşti. Venind să se închine la racla sfântului, oamenii au înţeles că sfântul Dimitrie este iute ajutător la suferinţele lor mai ales în vreme de restrişte: război, ciumă, cutremure. Dar şi în rugăminţile personale s-a dovedit a fi împlinitor, fiindcă oamenii primeau mâgâieri şi vindecări, iar vestea răspândindu-se, el a început să fie considerat în chip legitim patronul şi ocrotitorul Bucureştiului. Official, Sfântul Dimitrie Basarabov a fost declarat ocrotitor al Bucureştiului în anul 1792 în timpul păstoririi mitropolitului Filaret al II- lea.În timpul primului război mondial moaştele sale au fost furate de nişte bulgari dar voia sfântului a fost ca ele să rămână la Bucureşti. S-a împletit astfel o comuniune de afinităţi între el şi cinstitorii săi şi e greu de spus dacă sfântul ne-a adoptat pe noi, românii, sau dacă noi l-am adoptat pe sfânt. În timpul celui de al doilea război mondial, a ferit catedrala de bombardamente. La racla cu sfintele sale moaşte vin să se roage nu numai bucureşteni ci şi pelerini din întreaga ţară în tot timpul anului, dar mai ales în perioada praznicului său la 27 octombrie şi să-i aducă mulţumiri pentru binefacerile sale. Este meritul de necontestat al patriarhului Justinian Marina care a propus canonizarea sa de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi aceasta a avut loc în anul 1955 cu dată de prăznuire la 27 octombrie.  

 

Referinţă Bibliografică:
27 octombrie: Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1031, Anul III, 27 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!