CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

26 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi a lui Maximian Galeriu (286-305). S-a născut într-o familie creştină şi de bun nume. Tatăl său era guvernatorul Salonicului şi tot astfel l-a crescut şi pe fiul său. Murindu-i părinţii şi cunoscându-l viteaz în războaie, Diocleţian l-a numit guvernator al cetăţii în locul tatălui său, cu poruncă să persecute pe creştini dându-i morţii.  

Moştenind destule averi şi bucurându-se un timp de demnitatea la care fusese ridicat de împărat, a făcut multe milostenii şi fapte bune pentru care îl iubea pe el tot poporul. Propovăduia deschis cuvântul lui Dumnezeu şi aducea pe mulţi oameni la credinţă. Aflând împăratul toate acestea şi întorcându-se din luptele cu sciţii, a poruncit mulţime de jertfe în cinstea idolilor şţi cercetându-l pe Dimitrie, acesta a mărtusit fără sfială pe Hristos. A fost închis continuând să se roage cu ardoare lui Dumnezeu. La jocurile împăratului lua parte şi un luptător de neam vandal, favorit al său, şi acesta robust fiind şi puternic, se lupta cu mulţi viteji pe care învingându-i, îi arunca de la înălţime în vârful suliţelor. Văzând câtă vărsare de sânge se făcea, s-a ridicat un tânăr creştin, cu suflet viteaz care se numea Nestor şi a cerut de la Sfântul Dimitrie binecuvântare să se lupte cu vandalul Lie. Deşi nu avea statura potrivnicului său, sfântul Dimitrie a făcut asupra lui semnul crucii şi l-a binecuvântat spunându-i: "Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!"  

Nestor îl învinge pe Lie care are parte de aceeaşi moarte hărăzită de el altora. Împăratul se întristează de moartea lui Lie şi porunceşte ca Nestor să fie omorât prin tăierea capului. Aflând apoi că Dimitrie îl încurajase să se lupte cu Lie, a trimis soldaţii să-l străpungă cu suliţele în închisoare. Şi văzând soldaţii venind către el, Dimitrie şi-a ridicat mâna dreaptă şi a fost străpuns în coastă, asemenea Mântuitorului pe cruce.  

Unul din slujitorii săi credincioşi, pe nume Lupul, primise de la Dimitrie inelul şi mantia sa, pe care înmuindu-le în sângele sfântului, a făcut cu ele multe vindecări. Şi răspândindu-se vestea, multă lumea îl căuta luând de la el vindecări de numeroase boli. Împăratul porunceşte ca şi lui să i se taie capul.  

În urma cercetărilor ulterioare, s-a aflat că martirizarea sfântului Dimitrie a avut loc la Sirmium, (Sremska Mitroviţa în Serbia).  

Mai târziu, Leontie, un om bogat din părţile Iliriei, bolnav fiind de o boală grea, a mers la mormântul Sfântului Dimitrie şi căpătând vindecare, a dorit să ridice în cinstea sa o preafrumoasă biserică pe care să o împodobească strălucit. Şi săpându-se pentru temelie, s-au descoperit moaştele sfântului din care curgea mir frumos mirositor cu care ungându-se cei bolnavi, căpătau vindecare. Acestea au fost aduse la Salonic la 26 octombrie 413 şi sfântul este considerat patronul oraşului.  

Şi de atunci multe vindecări şi minuni au loc la mormântul sfântului, după credinţa celor care îngenunchează în faţa raclei rugându-se.  

Referinţă Bibliografică:
26 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1030, Anul III, 26 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!