CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Dorina Şişu         Ediţia nr. 195 din 14 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

26 iunie 2010
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rămân cu iluzia lui există, rămân să amestec vise-n dorinţe, rămân un popas din retras...deci sunt! Vânătoarea vieţii se încheie aici.

- Să pleci la ora zece. Ai înţeles?
- Da. Voi pleca…
- Nu glumesc, o să schimb butucul la uşă. Îţi iei ce vrei din casă şi pleci. Dacă nu ai apucat să iei tot, asta e. Schimb butucul. Ai auzit?
- Da. Am auzit, acum sun după maşini. Nu am ştiut că mă dai afară azi…

Sunt chei peste tot, albastrul dezleagă, bate un vânt fericirea spre nori, ascultă hăul în tine un nume, nemurire, iubire, abisul şi eu. Suspinul mă leagă, o lacrimă pică pe mine de sus.
Nimicul formează în jurul nostru un cerc închis ce strânge - răsfrânge şi mai mult dorinţa fiinţării.. când întâmplarea te află, naşti nefericire.


Fetiţa îşi priveşte mama şi plânge uşor. E tristă şi tace. Adună jucării într-o sacoşă. Le luăm pe toate.
- Te rog să mă ajuţi. Am nevoie de maşină acum, în juma de oră.
- Bine, vin.
Uşa se deschide. Tabloul de la nuntă e aruncat pe pat. Uşoare zvâcniri simt în mine. Un calm ciudat mă cuprinde.
- Uite tabloul cu tine mireasă. Să-l iei de-aici.
- Da.
- Îl iei.
- Nu vreau, nu am unde să-l pun. Am doar o cameră, nu...
- Nu mă interesează, îl arunc la gunoi.
- Bine.
- Îl iei.
- Nu.
- Să pleci cu toate bagajele, faci un drum. Ai înţeles?
- Da, am înţeles.

Fetiţa îşi cuprinde mama.
- Nu plânge.
- Nu plâng.

Ne îmbrăcăm cu bine şi trecem în rău. Ne hrănim cu iluzia clipei frumoase, ne plângem, ne zbatem, animale fiori. Un doare de mine, un doare de sfânt, nedor de mormânt.

Bunica întinde o pâine.
- Să ai.
- Sărumâna. Plecăm. Îmi daţi şi-un chibrit?
- Îţi dau.
Şi mi-a dat, folosit şi uzat.
- Uite şi două linguri, o linguriţă şi două furculiţe.
- Sărumâna.
O uşă mereu se deschide ţipând.
- Ai înţeles?
- Ce?
- Schimb butucul.
- Să-l schimbi.

Prieteni ajunşi prizonieri în durere, bagajele duc la maşini. Tot plouă, e frig. Copilul tăcut, din ochi urmăreşte, rămasul în urmă al unui cămin. Se rupe de stare, îi vine să plângă, şi mama observă dar tace, sperând să nu plângă. Viaţa devine un zero. Povara de nou început ne ridică. O ploaie rece, un vânt mă cuprinde, acelaşi pe care mereu îl tot cânt. Mâinile, tremură şi parcă în sânge tot simt o şoaptă ascunsă...dar tac. Car spre maşini şi pat şi dulap. Nu pot să mai râd, copilul se plimbă, durerea în mamă se naşte ascuns. 
Referinţă Bibliografică:
26 iunie 2010 / Dorina Şişu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 195, Anul I, 14 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dorina Şişu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Şişu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!