CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

25 ianuarie: Bretanion, episcopul Tomisului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Primele ştiri despre episcopul Tomisului, Bretanion, datează din anul 369 când împăratul Valens (364-378) întorcându-se dintr-o campanie împotriva goţilor cu care încheiase o pace la Noviodonum (Isaccea de astăzi) îl întâlneşte pe Bretanion în catedrala tomitană şi încearcă să-l atragă la eresul arian. Episcopul îl înfruntă apărând învăţătura celor 318 părinţi a sinodului de la Niceea din anul 325 la care el însuşi luase parte, (deci cu 53 de ani în urmă!) ţine un discurs înflăcărat şi-l părăseşte pe împărat împreună cu clerul şi credincioşii mutându-se la o altă biserică pentru continuarea slujbei şi săvârşirea sfintei euharistii. Impăratul Valens suportă cu greu gestul sfidător, dă ordin să fie prins şi deportat dar revine la scurt timp şi renunţă la pedepsirea lui, crede istoricul Sozomen de teama unei răscoale. Sciţii se aflau la marginea imperiului şi constituiau totuşi un zid de apărare contra năvălirilor barbare. Întâlnirea de mai sus este relatată şi de Teodoret al Cyrului (392-458) care adaugă că el strălucea prin tot felul de virtuţi.  

Sfântul Bretanion era, se pare, capadocian de origine pentru că Sfântul Vasile cel Mare după ce primeşte moaştele Sfântului Sava de la Buzău, martirizat în 372, însoţite de o scrisoare frumos redactată într-o aleasă limbă literară (greacă desigur) pe care puţini o cunoşteau, scrisă probabil tot de el, îi adresează două scrisori în care adresându-i-se familiar îl considera cetăţean al patriei sale şi mlădiţă cu care patria mamă se poate mândri.  

Se pare că el a fost şi părintele spiritual al sfinţilor Gherman şi Cassian din Doborgea pe care Biserica îi pomeneşte la 28 februarie. Martirologiul roman l-a înscris pe data de 25 ianuarie şi de aici l-au preluat şi bisericile româneşti cu aceeaşi dată de prăznuire.  

Din volumul pr. prof. dr. Mircea Păcurariu ,,Sfinţi daco-romani si români” aflăm că acte martirice chiar mai timpurii, menţionează şi numele altor episcopi ai Tomisului ca de ex: Evangelicus, Efrem şi Tit, ceea ce înseamnă că activitatea creştină în episcopia Dobrogei era bine închegată si de sine stătătoare.  

A lăsat în urmă amintirea unei bune vieţuiri arhiereşti şi s-a mutat către Domnul în preajma anului 380 deoarece în 38 este semnalat la Tomis episcopul Gherontie.  

Referinţă Bibliografică:
25 ianuarie: Bretanion, episcopul Tomisului / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1121, Anul IV, 25 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!