CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

1 octombrie: Acoperamantul Maicii Domnului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sărbătoarea aceasta pe care o numim Acoperământul Maicii Domnului aminteşte o minune care s-a făcut în Biserica Vlahernei din Constantinopol în timpul domniei lui Leon cel Înţelept (886-912). La una din sfintele slujbe ale zilei de 1 octombrie, la patru ceasuri din noapte, s-a arătat în văzduh, deasupra mulţimii credincioşilor, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu împreună cu Sfântul Ioan, înconjurată de oşti cereşti şi mulţime de sfinţi în veşminte albe. Avem mărturie de la Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos şi de la ucenicul său, Fericitul Epifanie pentru că amândoi văzând, s-au înspăimântat. Împărăteasa cerului strălucea în lumină şi acoperind poporul cu cinstitul său omofor, se ruga Fiului iubit:,, Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine, şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile”. Nimeni din cei ce aleargă la ajutorul Preacuratei nu este ruşinat pentru că, zice Fericitul Anastasie Sinaitul, din vameşi a făcut apostoli iar pe desfrânate mai cinstite decât multe fecioare le face, luând pildă pe Maria Egipteanca, cea care din noroaie urât mirositoare a fost ridicată şi prin mijlocirea sa a ajuns să strălucească în împărăţia lui Hristos ca unul din luminători. Aşa cum aflăm din Apocalipsă că Ioan a văzut o femeie îmbrăcată în soare, la fel şi Sfântul Andrei a văzut-o pe Împărăteasa cerului împodobită în porfiră, ca soarele. Şi pentru că viaţa noastră pe pământ se închipuie ca o luptă necontenită cu toate răutăţile lumii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu coboară împreună cu oştile cereşti în ajutorul rugătorilor să ne ajute să trecem fără împiedecare cursele nevăzuţilor diavoli care se silesc să ne doboare, să ne coboare în întunericul cel mai adânc şi să ne despartă de lumina Tatălui ceresc. Turn de apărare şi zid nesurpat, dar şi rugătoare bineprimită către Dumnezeu pentru noi cei care alergăm cu încredere la sfânt acoperământul său. De aceea şi Biserica lui Hristos cântă la praznicul de astăzi: ,,Împlinirea prorocilor, slava apostolilor, podoaba mucenicilor, lauda fecioriei şi prea minunatul Acoperământ a toată lumea!”  

Referinţă Bibliografică:
1 octombrie: Acoperamantul Maicii Domnului / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1005, Anul III, 01 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!