CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

1961 O avarie minieră la mina Almaşul Mare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1961 O AVARIE MINIERĂ LA MINA ALMAŞUL MARE 
  
Mineritul nu a dus niciodată lipsă de acele accidente neprevăzute numite avarii. Termenul de avarie poate fi unul tehnic, neprevăzut, sau din greşeli umane. Indiferent de natura avariei, aceasta poate avea consecinţe mai mult sau mai puţin grave. 
  
După terminarea şcolii profesionale de mineri Zlatna, aproape toţi absolvenţii mineri din acel an am fost repartizaţi la mina cea mai îndepărtată a Întreprinderii Miniere Gheorghe DOJA Zlatna, respectiv Muncăceasca Vest, învecinată cu vechea Mină Stănija. Pentru a ajunge la aceste mine chiar dacă locuiam în colonia de barăci Almaşul Mare, sau şi mai greu dacă făceam naveta din Zlatna, era o adevărată aventura să ajungi la locul de muncă. 
  
În luna septembrie 1961 locuiam în colonia de barăci Almaşul Mare, undeva în apropierea capului de funicular ce transporta minereul produs de mină la Uzina de preparare a minereurilor Zlatna. Obişnuit, pentru a ajunge la mina Muncăceasca Vest, cu filonul principal 25, cu afloriment la suprafaţa, la mina Acra, mină veche de peste 2000 ani cu vechi inscripţii romane în interior. Personalul trebuia sa traverseze galeriile de legătură de circa 3 (trei) kilometri din Almaşul Mare la Muncăceasca Vest. 
  
Într-o luni seara a lunii septembrie 1961 fiind schimbul trei, am fost anunţaţi că va trebui să mergem peste muntele Neagra, deoarece în apropiere de ieşirea minei Muncăceasca Est unde se lucra la betonarea galeriei principale s-a produs o surpare şi nu se mai poate circula. Aveam şi noi cei de la barăci câţiva colegi care erau tocmai în schimbul doi; Slăvulete şi Bărănescu. Îmi aduc amintesc de ei fiindcă i-am reîntâlnit la Moldova Nouă. 
  
Dacă voiam să mergem la lucru, trebuia să urcăm muntele Dealul Negrii, şi să coborâm în valea unde erau gurile de mină, pe nişte cărări prin pădure pe care nu le cunoşteam prea mulţi. De fapt ce se întâmplase? 
  
La schimbul 2 se surpase o parte a galeriei de legătură dintre cele două mine, blocând astfel circulaţia de orice fel. Situaţia nu era chiar gravă din punct de vedere tehnic, dar având în vedere că la Muncăceasca Vest lucrau şi deţinuţi, situaţia devenea cumva dificilă. Noi civilii am fost informaţi despre asta, dar şi cei care aveau în pază ca obiectiv principal colonia de deţinuţi erau desigur îngrijoraţi. La locul avariei s-au mobilizat forţe suplimentare, pentru remediere şi în mod special pentru redarea circulaţiei. Spre fericirea tuturor nu au fost victime umane şi nici pierderi materiale deosebite. 
  
Când am ajuns la gura minei Muncăceasca Vest, era o pază militarizată întărita şi mult mai numeroasă. După efectuarea obişnuitului apel, nu ni s-a permis intrarea prin orizontul zero fiind îndrumaţi spre intrarea superioară a minei. Astfel că trebuia să urcăm muntele şi de acolo să coborâm în mină. Nu era neapărat un program de avarie pentru mulţi dintre noi, ci doar pentru cei care lucrau la orizontul zero. La acea vreme mina avea cinci orizonturi de câte 30 metri fiecare, la o înclinare a filonului de 30 grade. De ce a trebuit să urcăm muntele? Fiindcă jos la intrarea în mină, orizontul Zero, erau masaţi deţinuţii care nu ştiau se pare de această avarie. Dacă porţile minei s-ar fi deschis se puteau întâmpla multe, chiar evadarea unor deţinuţi. 
  
Avaria s-a remediat în cursul schimbului trei, şi activitatea minei a fost reluată. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
1961 O avarie minieră la mina Almaşul Mare / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 528, Anul II, 11 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!