CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

13 iulie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În afară de Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafail şi al tuturor puterilor cereşti de la 8 noiembrie, Întâistătătorul cetelor îngereşti, Sfântul Arhanghel Gavriil, mai este cinstit de Biserică de două ori pe an: odată la 26 martie, adică a doua zi după Bunavestire dar şi astăzi, 13 iulie. Este unul din cei şapte îngeri de mare sfat care stau înaintea tronului lui Dumnezeu. El este trâmbiţa care duce veştile bune ale lui Dumnezeu pentru binefacerile şi mântuirea oamenilor.
Sărbătoarea de astăzi fost introdusă în sec. IX cu ocazia sfinţirii unei biserici din Constantinopol cu hramul său (biserica nu mai există astăzi) iar slujba ei a fost compusă de Iosif imnograful (prăznuit la 4 aprilie). El este acela care s-a arătat drepţilor Ioachim şi Ana anunţându-i că vor naşte o fiică, pe Maria, Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului, a lui Mesia cel aşteptat şi prin care se vor mântui toate neamurile. Aceasta este taina cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută. El le-a vestit magilor taina întrupării.El s-a înfăţişat şi lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul anunţându-l despre naşterea Înaintemergătorului şi pentru că acesta a primit vestea cu scepticism, a rămas mut până la împlinirea ei. El a rostit prima dată numele de Iisus! Părinţii Bisericii spun că tot el este acela care l-a însoţit pe Moise în pustie când a scris cartea Facerii, descoperindu-i minunatele taine de la zidirea lui Adam, despre despărţirea neamurilor, despre eliberarea poporului lui Israel din robia babiloniană, despre Naşterea Mântuitorului şi a celor care au urmat. El a tălmăcit prorocului Daniil vedeniile pentru vremile cele de pe urmă. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost păzitorul Preasfintei Fecioare Maria când se afla în Templu şi tot el a hrănit-o cu mâncare cerească. El este cel care i-a anunţat pe păstori la Betleem despre Naşterea Mântuitorului după care s-au auzit cântările minunate ale îngerilor: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pămînt pace; între oameni, bunăvoire! El i-a poruncit lui Iosif să meargă în Egipt cu Pruncul Sfânt şi cu Maica Sa şi tot el i-a spus să se întoarcă în Nazaret la vremea cuvenită. El este acela care s-a arătat Mântuitorului Hristos în grădina Ghetsimani întărindu-L în suferinţa Sa, pentru că numele său, Gavriil, se tâlcuieşte puterea lui Dumnezeu. El s-a arătat femeilor mironosiţe la Învierea Domnului, stând pe piatra mormântului. Şi tot el este acela care s-a arătat Maicii Domnului la rugăciunea de pe muntele Eleonului vestindu-i trecerea ei în Împărăţia cerurilor.
Ştiind mijlocirea Sfântului Arhanghel în faţa lui Dumnezeu pentru noi oamenii, Biserica dreptmăritoare îi aduce astăzi cuvenita prăznuire sobornicească.  

Referinţă Bibliografică:
13 iulie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 925, Anul III, 13 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!