CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 2322 din 10 mai 2017        Toate Articolele Autorului

DESPRE ELITE ȘI OLIGARHIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În fine, iată un consens internațional. Pretutindeni s-a constatat lipsa unei clase politice de calitate, a unor conducători politici capabili. În toată lumea se constată absența unei ELITE credibile, care să ne conducă spre un progres și stabilitate politică. Și mai ales rezistentă la tentațiile CORUPȚIEI. Pretutindeni, clasa politică este compusă din oameni mediocrii, coruptibili, ocupați cu interese materialiste. Nu au carismă și folosesc în discursuri texte depășite, pline de sloganuri ipocrite, patriotarde. 
  
Și totuși există conducători carismatici, care știu ce vor, capabili în realizarea dorințelor personale, care pot înflăcăra mase largi din populație de anumit nivel cultural. V. Putin este cel bun exemplu, (pentru ruși), iar Kim-Jong-Un al Coreei de Nord, cel mai terifiant. Se pare că în cursul Istoriei, astfel de personaje negative au ocupat un rol important în Istorie. Mai rău, astfel de personaje ajung uneori să se creadă....zei 
  
Dar problema elitei este în realitate mult mai complexă. Doi mari filosofi antici, Platon și Aristotel au definit încă acum peste două mii de ani OLIGARHIA, ca o formă de conducere a unei populații de către un mic grup de oameni în propriul interes. Un astfel de mic grup acumulează atât puterea politică (oligarhie), cât și bogăție materială (plutocrație). Oligarhia se opune monarhiei (conducerii unuia, regele), dar și democrației (puterea celor mulți). Toată Istoria Omenirii este plină de conflictele de interese ale acestor categorii, iar popoarele au oferit ....carnea de tun și au plătit cu viața și bunăstarea. 
  
Tot Platon a mai observat corect că accesul la grupul oligarhic de la conducere este determinat de ...averea personală, mai concret, de BANI. Evident, CORUPȚIA are rădăcini .... ancestrale, greu de combătut, dar nu imposibil, așa cum totuși s-a realizat în țările scandinave . Relațiile personale, de rudenie și nu talentul sau hărnicia constitue alt mecanism de promovare spre elită sau oligarhie. 
  
Împărțirea unei populații în elită, olgarhică și restul a funcționat și încă acțione- ează de mii de ani. Pretutindeni, Biserica și clerul au făcut parte din elită, ba chiar din oligarhie. Deabea din secolul XIX, în cadrul elitei au apărut încă două subdiviziuni, cea a oamenilor de afaceri, bancheri, dar și a intelectualilor mic burghezi (profesori, artiști, savanți). Astfel, oligarhia de la putere cu o compoziție mediocru calitativă s-a trezit că depinde și de o elită mai capabilă, dar ....care poate fi cumpărată sau cointeresată. Conflictele de interese, lupta pentru putere au devenit mai complexe, promovând astfel jocuri manevre subtile, comploturi și lovituri de stat. 
  
Știați că există o lege de fier a oligarhiei ? A fost lansată în 1902 de către sociolgul englez Robert Michels, după care orice organizație/partid degenerează în timp în oligarhie (subînțeles, dictatură). Vi se pare ceva cunoscut mai de mult sau mai recent în cursul istoriei ? 
  
Existența unei elite capitaliste și a alteia intelectuale a creiat nenumărate interacțiuni, dependențe și ...corupție cu oligarhia de la putere. Elita capitalistă formată din afaceriști, industriași, bancheri a știut întotdeauna în cursul istoriei să se protejeze, iar în caz de ocupare militară, străină a găsit căi de comunicare, de interese comune cu noua oligarhie. Pretutindeni s-a format un sistem militaro-industrial, care susține financiar oligarhia de la putere, cu interese comune. Istoria modernă conține nenumărate exemple prin care elita afaceristă poate impune o anumită oligarhie, ba chiar un regim dictatorial (Ex. Hitler). O astfel de realitate furnizează nenumărate scheme ale teoriei Conspirației. 
  
În schimb, elita intelectuală, având mulți idealiști gata de luptă și sacrificii...a plătit întotdeauna, scump. Incă din secolul XIX s-a practicat uciderea sau deportarea intelectualilor dintr-o țară ocupată, posibile surse de rezistență. Dar pârtia de represiune exista de mult. În Antichitate, prin ocuparea militară a unei noi țări, idolii vechi și preoții țării cucerite erau distruși. Desigur tot în scopul evitării unei rezistențe. Vă amintiți de decimarea clasei intelectuale de la noi și în țările vecine din anii 50 ? 
  
Progresul științifico-tehnic al civilizației noastre a schimbat și relațiile între categoriile elitei. Creația, arta și cercetarea științifică numai pot progresa fără o sponsorizare. De unde, de la cine și cu ce preț ? Pe locul întâi, de preferat ar fi de la stat (contracte) sau particulari ori de la ONG-uri, care beneficiază de donațiile unor afaceriști ..des-interesați. 
  
Lăsând la o parte masa largă a populației, care de multe ori este ne-educată sau dezinteresată, comunicarea între diferitele categoriile ale elitei variază geografic. Oligarhia de la putere comunică relativ satisfăcător cu elita capitalistă, găsind interese comune. Dar le lipsește strălucirea și stilul de rafinament al elitei intelectuale. De bună-voie sau obligat, mulți intelectuali trec de partea sistemului oligarho-afacerist. Sunt și ei oameni ! Dar 
  
în România a apărut o inițiativă originală. Politicieni mediocrii, dornici de a căpăta rapid o glazură intelectuală....devin Doctori în Științe. Mediul este permisiv, există Universități particulare specializate sau chiar cele de stat conduse de cadre coruptibile. Sună grozav, Phylosophical Doctor (Ph.D.) în avocatură, relații internaționale sau....comploturi (public relations, PR). 
  
Și astfel ajungem inevitabil la CORUPȚIE, motorul universal al relațiilor între diferite categorii ale elitei, mai ales al oligarhiei. Pretutindeni, înțelepciunea populară a recunoscut de mult că nu există politician sau afacerist bogat .... cinstit. Și dacă există totuși, ori este foarte deștept sau ....este un mutant neînțeles ! 
  
Referinţă Bibliografică:
DESPRE ELITE ȘI OLIGARHIE / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2322, Anul VII, 10 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!