CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 2113 din 13 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

DESPRE LUCRĂRI ȘTIINȚIFICE ȘI DOCTORATE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După opiniile mai multor intelectuali de calibrul domnilor A.Pleșu și G.Liiceanu, trăind în România contemporană, ar trebui să nu ne așteptăm la surprize. Și totuși..., săptămânal, apar noi surprize din mai multe domenii, mai ales politic, învățământ și sănătate. Acum, la noi, pe valul cel mai mare sunt două subiecte anacronice, indisolubil legate, cum sunt lucrări științifice în pușcării și doctorate la politicieni !!! Normal, ambele subiecte frizează ridicolul ! 
  
Se știe că, publicarea de lucrări științifice a început acum aproximativ 300 de ani în Europa Occidentală și cuprindea domeniul Științelor, de la Matematică și Astronomie la Biologie și Medicină. In epoca noastră, lucrările științifice sunt publicate în reviste specializate, apre-ciate (cu rating) internațional . Numai suntem în secolele 18 – 19, ca un articol științific să rezulte din munca unui singur savant. Acum, un articol științific cuprinde munca unei echipe supra-specializate, ce folosește echipamente de mii de dolari/euro. Publicarea unui articol, impune examinarea rezultatelor de cel puțin trei specialiști independenți, iar valoarea concluziilor stabilește valoarea și eventualitatea apariției într-o revistă de mare renume/prestigiu. 
  
Desigur, în decursul anilor, publicarea de articole s-a generalizat, cuprinzând toate domeniile culturii, de la Literatură și Artă la Drept și Legislații, inclusiv Sociologie și Politologie. Standardele de originalitate, valoarea concluziilor, metodele utilizate au rămas, principial aceleași, în domeniul Științelor Sociale....pretențiile sunt mai mici, dar totuși prezente. Acestea includ mai ales originalitatea concluziilor, dar mai ales o cinste în munca și prelucrarea datelor. Există o lege nescrisă, dar acceptată riguros internațional . Descoperirea unor date falsificate sau copiate în unele lucrări științifice și prezentarea lor publică duce inexorabil la descalificare, discreditare și chiar concedierea autorilor. Desigur, lucrările din domeniul legislativ, în care partea originală constă în reinterpretare și comentarii, contribuția autorului este subiectivă și discutabilă. 
  
Dar în ce categorie sunt cuprinse lucrările științifice scrise în pușcării ? Probabil că inițiatorii acestei legi ciudate, se gândeau la vreun savant închis pe nedrept care își apăra teoriile ? Toate așa zise lucrări științifice scrise în pușcării sunt CĂRȚI din domeniile economic sau mai ales sportiv, bazate mai mult pe amintiri. Situația anacrocronică a acestor lucrări, cu autori discutabili implică mai multe autorități academice, universitare și legislative cu putere de decizie. 
  
Ce facem cu puzderia de doctori – politicieni, o altă trăsătură autothonă ? Titlul de doctor în științe este internațional și este menționat în limba română ca de exemplu Popescu, Dr în științe sau internațional, ca Popescu Ph.D. (Phylosofical Doctor/ Dr în Filoso- fie ) . Acest titlu conferă un grad de respect și autoritate celui ce îl obține după obținerea unor calificative bune la unele examene de specialitate, dar mai ales a publicării unor lucrări științifice în reviste consacrate și prezentarea coerentă și originală a unei teze de doctorat. In domeniul Științelor exacte, obținerea unui titlu de Dr în Științe este riguros respectată (cu unele devieri la noi, după 1990). Doctorandul muncea 2 – 5 ani la proiect sub conducerea unui Conducător de Doctorat, de obicei un profesor universitar autorizat de Comisia Superioară de Diplome al Ministerului Învățământului. Și în cazul doctoratului, prezentarea unor date falsificate sau copiate se pedepsește riguros (cândva și la noi). Lipsește un comentariu ! Ce i-a făcut pe politicienii noștri (auto-proclamați) să-și dorească titlul de Ph.D. ??? Inainte de 1989, această tentație era blocată de tov. Elena Ceaușescu. Dar ulterior, această tendință a explodat cuprinzând toate partidele. Remunerația suplimentară de doctor, doar de câteva sute de lei nu este justificată, dat fiind lefurile astronomice ale parlamentarilor. Probabil, acest titlu (în concepția unor politicieni) ar putea sugera comparativ ranguri similare de conte, marchiz sau duce ? Sau sugerează posesia unei inteligențe și grad de cultură mult superioară ? Dat fiind gradul de cultură profesională sau generală destul de modest, implicarea politicienilor în munca de strângerea de date, articole, etc pare improbabilă. Foarte plauzibilă este aranjamentul politic ai unor conducători de doctorate cu rang și alegerea unor doctoranzi asemănători prin înțelegere/aranjament. In acest fel, după 1990, în eșichierul politic al României au apărut sute de Doctori în Științe cu teze scoase la indigou (pardon copy – paste) . 
  
La noi, schimbările legislative au loc, fie în urma unor presiuni interne (coaliție de parlamentari interesați) sau datorită unui mare scandal. Și iată că scandalul titlurilor de Dr, acordate pe bandă rulantă a luat proporții, determinând bravul Senat să scoată din funcție activă CNATDCU (Consiliul Național de Atribuire Titluri), urmată de demisia șefului acestui, academician Viorel Barbu. Scandalul și urmările lui nu s-au terminat. Așteptăm noi episoade mai suculente. Dar ne putem mândri cu o clasă politică și un Parlament intelectualizat și cu titlurile de Dr. Nicio similitudine cu titlul de Ph.D. Puțină decență ! 
  
Referinţă Bibliografică:
DESPRE LUCRĂRI ȘTIINȚIFICE ȘI DOCTORATE / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2113, Anul VI, 13 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!