CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 2569 din 12 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

M-AM NĂSCUT CU EMINESCU ÎN CASĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
M-AM NĂSCUT CU EMINESCU ÎN CASĂ  
  
https://youtu.be/5MisB8KzzTc Imnul - LUI EMINESCU  
  
Versuri: Marin Voican-Ghioroiu, muzica: Valentin Mandric  
  
Cântă Soprana Rodica Anghelescu, la pian Angelica Todea  
  
Dragii cititori, mulţi dintre domniile-voastre o să vă întrebaţi: „...Cum, un copil de la ţară, din Dealu Viilor, care abia trecuse în clasa a V-a, să memoreze atâtea poezii, douăzeci şi cinci?”, pe care le învăţasem cu atâta uşurinţă fiindcă-mi plăceau cum îmi sunau în urechi: şopot de izvor cristalin din Fântâna Zânelor, freamăt de codru îndrăgostit, şoptiri dulci „ca un fagure de miere”, fiindcă tote versurile pentru mine erau o muzică divină trimisă de Luceafărului nemuritor. Nu pot să uit acea zi când tata Ilie mi-a făcut cel mai frumos dar din viaţa mea, minunata carte „POEZII” de MIHAI EMINESCU (într-o zi însorită de 1 Aprilie, când împlinisem 12 ani). Era aşa de încântat de mine, şi nu era petrecere la care să nu mă pună în faţa cunoscuţilor să le recit versurile mirifice ale demiurgului din Ipoteşti, iar el cânta cu multă patimă ”Pe lână plopii fără soţ” şi „Nu voi mormânt bogat” alături de unchiul Predoiu Ilie, (ţârcovnic la sfânta Biserică de la Vale, cu hramul Sfântului Dumitru) fiul mamei Lisaveta, soră cu bunica Ana Voican de la Ştirbeşti.  
  
Doamne, cum mai călătoream pe aripile imaginaţiei... însoţit de bădiţa Mihai: la „izvorul zânelor” în care-mi răcoream „piciorul gol”, săream „în barca mică îngânat de glas de ape”, iar seara „la măsuţa mea de brad” priveam în tavan cercul luminos ce-l desena flacăra lămpii cu gaz, când liniştea era perturbată de neastâmpăraţii şoricei ce se zbenguiau în pod, pe care-i ascultam „...cum învelişul/ De la cărţi ei mi le rod” , iar în dimineţi senine, „în zumzet de albine” alergam în „câmp râzând” şi nu-mi ajungea ziulica toată ca să mă joc şi să mă bucur de frumuseţea codrului „bătut de gânduri” a poienilor „smălţuite” în razele soarelui binefăcător, admirând florile şi ascultând armonii celeste „dulcea batere de vânt” , şi glasul singuratic al unui corn ce-şi anunţa ciobanii că în curând „se lasă seara peste sat”, semnalul la care „tresăream” şi mă îndreptam spre „căsuţa copilăriei” ... fiind frânt de oboseală, dar atât de fericit, ca acum să-mi pun aceiaşi întrebare „unde eşti copilărie cu pădurea ta cu tot?”  
  
LUI EMINESCU  
  
 
  
Despărțită-i țara-n două,  
  
Codrii Bucovinei plâng;  
  
Vrem o Românie Mare,  
  
Între noi nu vrem hotare!  
  
 
  
Poet iubit şi sfânt...  
  
Te coboară, dă-ne nouă  
  
Har în luptă vitejeacă –  
  
Basarabia trăiască!  
  
 
  
Părinte drag, Poet iubit!...  
  
În poarta sfântă de la Rai  
  
Cu Dumnezeu în ceruri stai,  
  
Că ai muncit şi ai trudit...  
  
 
  
Ca versului să-i dai mărire,  
  
Când chipul mamei ai slăvit –  
  
În aur fin l-ai dăltuit...  
  
În inimi pentru nemurire;  
  
 
  
Prin armonii seducătoare,  
  
În ritmul muzicii cereşti,  
  
Ai pus arome pământeşti  
  
Cu murmur dulce de izvoare  
  
 
  
Drag poet iubit părinet,  
  
Parcă nici n-ai fi plecat!...  
  
Am rămas cum ne-ai lăsat:  
  
Cu speranţe ne-mplinite  
  
 
  
Marin Voican-Ghioroiu  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
M-AM NĂSCUT CU EMINESCU ÎN CASĂ / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2569, Anul VIII, 12 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!