CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

OMAGIU POETEI RENATA VEREJANU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Vreau vârsta-mi să fie nu multă, -senină,  
 
Zărită de tineri, dis-de-dimineață,  
 
Potecă-s cotită, și abruptă, de viscol se-anină,  
 
De pare că fuge pe alături de viață..."  
 
("Drum spre adevăr", Renata Verejanu  
 
din cartea "Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare")  
 
În eseul, care face parte din Antologia de poezie și eseuri, editat anul curent, o văd și o surprind, în amintiri, pe poeta Renata Verejanu ca fiind "o enigmă poetică nemilos de tânără". Cu adevărat , versurile Domniei Sale și însăși firea acestei impecabile Doamne vorbesc de la sine. Mereu tânără, energică, cu multă dăruire de sine, ea este întruchiparea energiei divine adevărate, Dumneaei e o"potecă fulger", și e cea care menține să "ardă în suflete pașnic căminul..." În ziua omagierii poetei supranumite și poet european, pentru activitățile pe care le desfășoară având statutul de membru al Consiliului Europei, îmi exprim admirația pentru realizările și putința Domniei Sale de a -și croi calea care va fi predestinată artei și frumosului. Poeta Verejanu Renata​. Cu acest nume, am întâmpinat poezia adolescenței și liniștea zorilor, imensitatea cerului și seninul ochilor mamei, mi-am ținut drumul spre școală și am simțit nostalgia așteptării toamnelor.  
Din an , în an, visele se calcinează, se transformă într-un calcar prețios, peste care nu are putere nici o apă de ploaie, nici o avalanșă de omăt sau alte multiple vicisitudini, dar și nici o altă calamitate politică sau sufletească. Iar din acest incontestabil și admirabil țesut chimic, a izbucnit, miracolul poetic, intitulat sugestiv- Poeta metaforei în flăcări, un diamant sufletesc, poetic și uman, prețios, alături de care am avut marea fericire și responsabilitatea civică să mă aflu.  
Pe bună dreptate, poeta, omul de artă și cultură, Renata Verejanu a încins, prin forța ei poetică, universul poeziei, astfel încât nu este cazul, citindu-i și penetrându-i arta poetică, să ne lăsăm flatați și umiliți în fața vreunui curent literar în vogă etc..  
Atașată de reverberațiile clare și concludente ale procesului de sincronizare a literaturii, Renata Verejanu scrutează meridianele globului pământesc, prin propria-i valoare artistică, culturală dar și beletristică. Dincolo de trecerea anilor, poeta Renata Verejanu rămâne a fi expresivă cu toamnele-i, ce-i impregnează firea, și pe care le domină, an de an, cutreierând și depășind porțiuni mici și mari ale mapamondului, în căutarea și aducerea, în lumina adevărului, a marilor mici talente, pe care Domnia Sa le cataloghează, cu multă afecțiune și, de cele mai multe ori, succesoral, ne-accidental , în cartea viselor de copil și de om realizat pe tărâmul mizicii, creației, poeziei și succesului. În acest sens, îmi amintesc despre Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu.  
Ea însăși fiind reprezentanta și întruchiparea omului de succes, omului de valoare; or, este potrivită în acest context afirmația, despre necesitatea de a fi mai întâi un om de valoare. De aici și succesul pur personal, care îi aparține Domniei Sale, în exclusivitate.  
Biografia poetei, pe care o recitesc, nu e o biografie deloc întâmpătoare, ci reprezintă un adevărat urcuș și un incontestabil drum spre ceea ce a meritat și merită să fie mereu Doamna luptătoare Renata Verejanu, exemplul actual al femeii care muncește cu spirit neresfățat, inocent, cald și care adună în jurul său atâta lume și reușește să divinizeze, cu forța cuvântului ei, biblioteci, săli de lectură, locașe culturale din întreaga republică și peste hotarele ei, muncind, creând și dedicându-se cu multă dăruire pentru popor, țară și pentru generațiile care sunt și care vin. Să îi doresc aș vrea din suflet multă inspirație, tinerețe perpetuă și un car cu flori pentru suflet, să ajungă pentru o viață întreagă, care încă e mult înainte!  
 
LA MULȚI ANI VICTORIOȘI, ADMIRABILĂ POETĂ!  
 
Lilia Manole​  
 
Referinţă Bibliografică:
OMAGIU POETEI RENATA VEREJANU / Lilia Manole : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1755, Anul V, 21 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!