CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  



PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE: „Orizont“ V
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
*  
  
 
  
Ion Pachia-Tatomirescu  
  
 
  
PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE:  
  
 
  
Orizont“  
  
 
  
V  
  
 
  
În revista Orizont, nr. 13 (833) / 31 martie, 1984**, pe întreaga pagină a 8-a („de la mijloc“), după cum se ştie şi din ediţiile nr. 2612, 2613 sqq., apărute de la 24 februarie, 2018, încoace, sunt publicate facsimilat şapte poeme caligrafiate de Nichita Stănescu (din „arhiva Belgradul în cinci prieteni-1972“, partea păstrată de marele său prieten timişorean, Anghel Dumbrăveanu);  
  
astăzi redăm Distinsului Receptor, „al patrulea poem, Pasărea Fönix a Serbiei“ ( Orizont, nr. 13 / 31 martie, 1984, pagina a 8-a), nu numai întru luare-aminte la caligrafia ens-ului de unic şi inimitabil Geniu Pelasg > Valah, ci şi întru o analiză mai profundă a ecuaţiilor cuvintelor şinecuvintelor“ în textul Poemului;  
  
şi rog − în repetare − a se lua termenul necuvânt (cum n-au înţeles niciodată pelicanii criticii literare din România secolului al XX-lea / al XXI-lea) în accepţiunea pur-stănesciană, de „corespondent“ al cuvântului, cel din rostirea Omului – structurat din materie −, la termenul / semnificat-semnificantul, cel din rostirea fiinţătorului alcătuit din antimaterie, adică a Fant-Omului / Omului-Fantă (ce are, tot în corespondenţă, şi celelalte organe de simţ: nevăzul, neauzul etc.) surprins în 11 elegii, 1966, sau, tot în structurare paradoxist-ontologică a Logosului, cu accepţiunea de nonCuvânt ca între organele de simţ din averea Fant-Omului / Omului-Fantă similară Cuvântului dintre organele de simţ din zestrea Omului – ceea ce mi-a certificat însuşi Nichita Stănescu, duminică, 16 octombrie 1983, la întâlnirea-i − pare-se, ultima − cu tinerimea receptoare a poeziei sale, întâlnire înalt-sărbătorească pe care i-am organizat-o în marea sală de festivităţi a Liceului Industrial Nr. 10 din Timişoara-Freidorf / Dacia.  
  
Paradoxist, în „binomul mitic“, Foc (Pasăre-Phoenix / Reînvietoare-din-Propria-Cenuşă ca Serbia cea încercată, din anii 1980 – 1982, de revolte etnice / naţionaliste care au dus la cumplitele războaie de destrămare a Iugoslaviei dintre anii 1991 − 1995) – Zbor (ca „îmbrăţişare a două pietre... de aer“), interogativele îşi capătă „contrafortul“ în enunţiative şi enunţul exclamativ / imperativ − din poemul Pasărea Fönix a Serbiei, scris de Nichita Stănescu la 27 octombrie 1982, în Belgrad, îşi găseşte bastonul lirosofării / înţelepciunii în „interogaţia-bumerang“:  
 
Pasărea Fönix a Serbiei  
  
(varianta rea)  
  
 
  
Pasăre ! Tu eşti Pasăre ?  
  
Pasăre ?  
  
Sbori ? Tu eşti sborul  
  
sborului,  
  
sburătoareo !  
  
Eu sunt eu ?  
  
Eu ‒ Eu ?  
  
Hai,  
  
ia-mă cu tine să sburăm !  
  
Sau,  
  
lasă-ne îmbrăţişaţi  
  
ca două pietre de aer !  
  
1982, Beograd, 27 X, 4 prieteni / şi 5 cu Serbia.  
  
 
  
___________________________  
  
 
  
* Nichita Stănescu, Pasărea Fönix a Serbiei * / facsimilul, supra; din revista Orizont, XXXV, nr. 13 (833), 31 martie, 1984, p. 8.  
  
**Distinsul Receptor este invitat „să completeze“ articolul Orizont, de Ion Pachia-Tatomirescu, cu „partea-i ultimă“ publicată („în trena articolului Orient Latin“) în revistele:  
  
Singur (Târgovişte, ISSN 1584-0557; fondator / redactor-şef: Ştefan Doru Dăncuş), numărul de 6 martie 2013 ‒ cf.  
  
  
Confluenţe literare ‒ ISSN 2359-7593; directori-fondatori: Octavian Lupu / Bucureşti şi George Roca / Australia ‒, anul al VII-lea, ediţia nr. 2492, vineri, 27 octombrie 2017 ‒ cf. http://confluente.org/ion_pachia_tatomirescu_1509074956.html.  
  
(Continuare într-o ediţie viitoare.)  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE: „Orizont“ V / Ion Pachia Tatomirescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2616, Anul VIII, 28 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion Pachia Tatomirescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Pachia Tatomirescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!