CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

baciyelmică...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acum câteva luni am mers la o conferinţă a scriitorului spaniol Luis Landero, la Institutul Cervantes din Bruxelles. Habar n-aveam cine e respectivul... nici măcar ce a scris, dar am mers... şi a meritat; au fost câteva ore plăcute de destindere. La un moment dat, vorbind despre propria-i viaţă, despre diverse situaţii literare, despre arta scrisului Landero a folosit un termen: baciyelmică!!! şi apoi baciyelmo... am rămas stupefiat: ce vrea să zică?!? Dar când a rostit „Don Quijote” m-am luminat... explicaţia care a urmat mi-a dat dreptate: cuvintele spaniole bacin (vas, lighean, printre alte sensuri) şi yelmo (coif), baciyelmo sau altfel spus, faimosul ligheano-coif al lui Quijote (şi toată polemica din jurul acestui obiect)! struţo-cămila lui Cervantes: coiful cavalerului sau ligheanul bărbierului... şi dintr-o dată m-am trezit în casa ţărănească a bunicilor în camera de zi cu pereţii ei gălbui cu diverse modele, cu cele două paturi, cu soba de teracotă (când eram de-o şchioapă era încă de pământ, albă, parcă diformă, dar atât de frumoasă), cu fotografiile de pe pereţi, cu calendarul ortodox şi candela păzind Estul... pe masa dintre cele două paturi îşi fac apariţia oglinda, pămătuful, aparatul de ras, cana cu apă, pasta de ras, prosopul şi ligheanul de aluminiu... tataie se aşază pe scaun în faţa mesei din dreptul ferestrei care dă spre grădina din faţa casei... îşi pune ligheanul cu apă pe picioare, îşi potriveşte oglinda... înmoaie pămătuful şi îl trece o dată pe toată barba... apoi întinde pasta de ras pe toata faţa (uneori mă moscolea şi pe mine: cât de deosebit mi se părea mirosul acela, parcă venea din alte lumi)... cu gesturi calculate trece lama pe toata faţa... întotdeauna am fost fascinat de felul în care bătrânul se bărbierea! era una dintre bucuriile copilăriei să-l văd cum se bărbiereşte... senin, atent, revărsându-şi înţelepciunea-i caracteristică... privirea aceea lucitoare! 
  
în câţiva ani deja ştiam să citesc... bărbieritul bătrânului continua să mă fascineze... de fiecare dată lăsam cartea de poveşti şi mă pierdeam în gesturile sale şi în privirea din oglindă... albeaţa spumei de ras dispărea lăsând un chip limpede, lucitor... apoi mă întorceam la cărţile mele, la poveşti, la lumea aceea imaginară... ţin minte că uneori, seara, bătrânul îmi povestea din tinereţile sale sau îmi înşira geografia lumii atât de pe-ndelete ca şi cum ar fi călătorit în toată lumea... cât har!!! şi reveneam la cărţile mele de poveşti... la prinţi şi cavaleri cu coifuri... mai toata ziua era o joacă... iar când poveştile deveneau realitate îi furam bătrânei oalele şi sitele ca să-mi fac coifuri... uneori, bătrânul îmi făcea fie arcuri de răchită, fie coifuri din foi de ziar... ce timpuri neprihănite... 
  
... baciyelmo... mai târziu, m-am trezit jucând pe diverse scene ale lumii, ca actor amator... astfel, m-am confruntat cu cea mai baciyelmică situaţie dintre toate: jucându-l pe Quijote... cât de bine m-am înţeles cu Quijote! cu nebunia şi copilăria lui pe care le simţeam până în ultimele capilare: erau aceleaşi senzaţii plăcute ca în curtea bătrânilor sau a vecinilor când ne lăsam furaţi de poveştile citite, călărind Rosinante şi purtând tot felul de coifuri... iar finalul piesei era un gest calculat, simplu, de a înmuia pămătuful în ligheanul de aluminiu, de a îmbălsăma barba cu spuma albă şi apoi de a trece lama de-a lungul, de-a latul şi în răspăr pentru a lăsa acel chip limpede, senin... la urmă rămânea privirea: tandră şi plină de înţelepciune... apoi reflectoarele se stingeau încet, aşa cum prosopul ştergea chipul bătrânului... privirea era aceeaşi... curios e că niciodată nu l-am jucat pe Quijote cu coif... cât de baciyelmic e totul... şi cât de simplu e de înţeles Quijote! tot ce trebuie să ştii e ce-i acela un baciyelmo, adică: trebuie doar să-ţi pui o oală-n cap şi să nu uiţi de ligheanul de aluminiu când te bărbiereşti... 
  
20 ianuarie 2004 
  
Bruxelles 
  
Referinţă Bibliografică:
baciyelmică... / Ioan Adrian Trifan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1532, Anul V, 12 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Adrian Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Adrian Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!