CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Heidi S Simon         Ediţia nr. 1976 din 29 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Heidi S. SIMON - ÎNTÂMPLĂRI NECUNOSCUTE DIN VIAŢA UNOR SAVANŢI ROMÂNI (3) HERMAN OBERTH ŞI ŞERBAN ŢIŢEICA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Facem astăzi cunoştinţă cu un renumit astro-fizicean, Herman Oberth, un cetăţean român de origine germană, născut în Sibiu în anul 1894. A absolvit liceul la Sighişoara, după care a studiat fizică, matematică şi astronomie la Cluj, continuând la Munchen şi Gotingen aprofundarea acestor studii. Înteresant că atunci când şi-a susţinut prima dizertaţie la Heidelberg având ca temă zborul cosmic, aceasta a fost respinsă, nefiind înţeleasă de oamenii de ştiinţă din acea vreme. Paralel cu munca didactică, Oberth se ocupă în continuare de studierea şi de răspândirea ideilor sale - adevărate dar premature, despre legătura vieţii pământenilor cu existenţă diverselor forme de viaţă în Univers şi stabilira legăturii cu acestea. Astfel, a publicat la Munchen o carte întitulată „Rachetă spre spaţiile Interplanetare” care ulterior a fost reeditată de 7 ori. Astfel Herman Oberth a intrat în noua familie a savanţilor dedicaţi studiului Spaţiului Cosmic, elaborând 30 de lucrări în acest domeniu. În anii ’60 el a asistat la lansarea lui Apollo 11, a fost membru de onoare al unor institute de cercetări spaţiale din Germania, S.U.A., Anglia, Australia şi Grecia. În onoarea lui s-a instituit premiul internaţional „Herman Oberth”.  
 
În toamna anului 1929, în Germania, Herman Oberth a lansat prima rachetă cu combustibil solid, concepută de el. La lansare au asistat studenţii săi, printre care şi viitorul savant german cunoscut în lume, Werner von Braun, cu care Oberth a colaborat în anii ’60 la munca de cercetare spaţială în Statele Unite. Iar în anul 1969 amândoi au participat la lansarea misiunii Apollo 11, când primii oameni au făcut „Marele şi primul pas” pe Lună. Este o frumoasă poveste despre un om care a prevăzut viitorul, dar a muncit pentru transformarea în realitate a acestei previziuni, ajungând să-i vadă şi realizarea. Herman Oberth a trăit până în 1983, lăsând omeirii o preţioasă contribuţie la avântul ştiinţei. În încheiere încerc să descriu o fotografie care reprezintă trei titani ai ştiinţei moderne: Rudolf Nebel, Herman Oberth şi Werner von Braun, cu menţiunea explicativă: „După 30 de ani de colaborare, trei mari pionieri ai spaţiului se reântălnesc!”  
 
Un alt savant deosebit de important şi cunoscut în ştiinţa românească a fost Şerban Ţiţeica (1908-1989), unul dintre cei mai mari fiziceni ai secolului trecut, care şi-a adus contribuţia în mecanica cuantică, fizica statică, termodinamica, fizica nucleară. Întrebat de către un gazetar care este deosebirea dintre ştiinţă şi tehnică, Ţiţeica a răspuns: „Ştiinţa este... ştiinţă, adică în primul rând, cunoaştere! Aplicarea nu mai este ştiinţă propriu zisă, este tehnică! Nu se pot confunda domeniile lor de activitate, sunt distincte...”.  
 
Şerban Ţiţeica era de părere că ştiinţa fizicii are o componentă comună cu poezia, şi anume, imaginaţia, care este indispensabilă atât fizicianului teoreticean, cât şi creaţiei poetice. Pentru a crea concepte noi, pentru a inventa metode şi aparate noi, pentru a crea noi aplicaţii, este nevoie de multă imaginaţie, ca şi în poezie,dealtfel!  
 
Întrebat, în plină „epocă de aur” despre aportul mondial al fizicii teoretice româneşti, profesorul Şerban Ţiţeica a răspuns cu luciditate şi curaj: „Există multe contribuţii ale fizicii româneşti, dar nici una la nivelul de a primi un Premiu Nobel. De ce? Deoarece în România nu există o şcoală românească de fizică, un mod românesc de a face fizică”. În vremurile când savantul şi-a exprimat liber această părere s-a putut considera că a comis un act de curaj. Adevărul este însă că România a dat lumii oameni talentaţi, capete luminate în toate domeniile ştiinţei, ale căror studii şi lucrări şi-au lăsat amprenta asupra progresului omenirii...  
 
Sfârşit  
---------------------------------------------------------------  
Mulţumiri domnului dr.ing. Andrei Ciontu pentru informaţiile preţioase pe care ni le-a pus la dispoziţie în cartea sa „Pagini anecdotice din viaţa unor savanţi români”.  
 
Heidi S. SIMON  
29 mai 2016  
Israel  
 
Referinţă Bibliografică:
Heidi S. SIMON - ÎNTÂMPLĂRI NECUNOSCUTE DIN VIAŢA UNOR SAVANŢI ROMÂNI (3) HERMAN OBERTH ŞI ŞERBAN ŢIŢEICA / Heidi S Simon : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1976, Anul VI, 29 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Heidi S Simon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Heidi S Simon
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!