CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Heidi S Simon         Ediţia nr. 1975 din 28 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Heidi S. SIMON - ÎNTÂMPLĂRI NECUNOSCUTE DIN VIAŢA UNOR SAVANŢI ROMÂNI (2) GEORGE C. MOISIL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am prezentat recent o carte deosebit de interesatntă care ne dezvăluie momente şi întâmplări adevărate din viaţa unor savanţi români.Cartea a fost scrisă de către dl.dr.ing. Andrei Ciontu, care şi-a luat această sarcină de onoare să păstreze memoria celor mai luminate capete din ştiinţa românească,făcându-ne cunoscută şi activitatea acelora care mai există printre noi,continuându-şi munca binecuvântată spre binele omenirii întregi. Şi eu nu fac altceva decât să povestesc în continuare despre alte personalităţi ştiinţifice ,înspirându-mă din valorosul volum primit direct din mâna autorului.  
 
Deci, astăzi despre George C.Moisil, ilustrul frate al renumitului matematician Grigore Moisil, a fost profesor de fizică şi şef de catedră la Institulul Politehnic din Bucureşti, autor al unor cursuri universitare şi tratate de fizică teoretică, şi al unor cărţi de popularizare a fizicii. Dar în afară de astea toate, George Moisil era un mare om de cultură generală umanistă, cu un simţ al umorului prea cunoscut şi o gândire politică evident dezidentă în raport cu vremurile în care a trăit.  
 
Lăsând de o parte amânuntele ştiinţifice din bogata activitate a savantului,ne vom opri asupra părerilor sale despre diferite aspecte ale vieţii. De pildă, despre imoralitatea... moralei, el spune: „Morala curentă e profund imorală, căci amestecă manifestările extravirtuoase la un loc cu acţiunile cele mai odioase, clasificând drept imorale beţia, tutunul, stupefiantele, laolaltă cu mârşăviam laşitatea, trădarea, crima... Se amestecă în aceeaşi oală adulterul cu dragostea ilegală, prostituţia şi curvia veritabilă pe cont propriu... picanteria sexuală cu violul sălbatic. Crima e odioasă dacă e făcută cu toporul, dar scuzabilă dacă e făcută cu limuzina!” Iar dacă tortura ,mutilarea fizică sau psihică sunt auroleate cu nimbul unui interes „general” ele trec în rândul actelor onorabile şi făptaşii trăiesc cu sentimentul datoriei împlinite. Aluzia este destul de limpede pentru a mai cere explicaţii.  
 
Fizicianul George Moisil era conştient de respectul pe care omul trebuie să îl acorde naturii şi păstrării ei intacte. Ca ecologist convins, el s-a exprimat în felul următor despre această temă: „Există pe lume o jivină uşor de recunoscut, fiindcă peste tot, pe unde trece, spurcă. Peste câmpuri şi dealuri a întins o plasă de şosele puturoase, râurile le-a otrăvit prin lăturile pestilenţiale deversate în ele. În cele mai pitoreşri locuri înalţă furnale metalurgice, uzine şi fabrici, care exaltă cele mai scârboase duhori.”  
 
Se înţelege despre cine vorbeşte savantul, jivina vinovată de actele criminale faţă de minunăţia naturii este nu alta,decât „Homo Poluans”! Şi acum ,câteva aforisme lăsate de către George Moisil:  
- Nu mă îngrozeşte atât prostia omenească,ci mai ales uriaşa ei... forţă!  
- Când întălneşti un analfabet cu diplomă, să nu râzi de el, ci să îi plângi pe cei care au trebuit să i-o confere...  
- În ultima vreme filosofii s-au ocupat prea intens să schimbe lumea. A venit timpul să o şi interpreteze.  
- Prefer idei înoitoare spuse demult, unor idei retrograde afirmate de oameni moderni.  
- Gândirea fără acţiune este un lux. În schimb, acţiunea fără gândire poate deveni uneori un genocid.  
 
În încheiere, câteva vorbe adevărate despre bătrâneţe:  
- Când visurile sunt înlocuite cu regretele, principiile cu ideile fixe şi dorul de viaţă cu teama de moarte, este semn sigur că ai îmbătrânit.  
- În viaţă omul are parte de mai multe vârste: a învăţăturii, a dragostei, a nunţilor, a botezurilor, a divorţurilor, a înmormântărilor. Şi dacă este longeviv, ultima vârstă este a... singurătăţii.  
- Ceea ce rămâne după ce ai uitat totul este ...scleroza,,  
 
***  
 
Profesorul George Rulea, specialist în radiocomunicaţii, s-a întălnit cu autorul prezentei cărţi, după ce tocmai s-a întors din Occident, unde a fost delegat la un simpozion ştiinţific.  
- Ia spune-mi, cum se numesc românii care se înapoiază în ţară de la întălniri internaţionale?  
- Cum se numesc? Patrioţi!  
- Aşi, se numesc „înapoiaţi”! Pur şi simplu, înapoiaţi!  
 
Cu altă ocazie, prof. Rulea îi explică unui amic ce înseamnă „Perestroica” realizată de Gorbaciov:  
- Leaderul sovietic nu a intenţionat să aducă pace şi dreptate pentru alte popoare, ci a vrut numai, prin măsuri reformiste superficiale, să salveze... Colosul U.R.S.S.!  
- Nu e clar? Am să-ţi fac o exemplificare: Un câine e legat de coteţul său cu un lanţ de 10 metri lungime, iar strachina cu mâncare se află la 11metri de coteţ. Stăpânul câinelui lungeşte lanţul acestuia la 15 metri,dar strachina cu mâncare la 16 metri de coteţ.Ce i-a folosit câinelui?  
- Acum e clar cum e cu... perestroica!  
-------------------------------------  
Hedi S Simon, inspirată din cartea „Pagini anecdotice din viaţa unor savanţi români” de dr.ing. Andrei Ciontu (foto)  
 
Va urma  
--------------------  
Heidi S. SIMON  
20 mai 2016  
Israel  
 
Referinţă Bibliografică:
Heidi S. SIMON - ÎNTÂMPLĂRI NECUNOSCUTE DIN VIAŢA UNOR SAVANŢI ROMÂNI (2) GEORGE C. MOISIL / Heidi S Simon : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1975, Anul VI, 28 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Heidi S Simon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Heidi S Simon
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!