CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

George ROCA - LUCKY MARINESCU, ACEASTĂ MINUNATĂ DOAMNĂ A MUZICII UŞOARE ROMÂNEŞTI A PLECAT LA CERURI...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Notă: Azi. 11 ianuarie 2018, am aflat cu durere, aici pe pământ australian, departe de Bucureştiul iubit, că Lucky Marinescu*, minunata doamnă a muzicii uşoare româneşti a plecat la ceruri. Dumnzeu să o odihneasca! iata un articol pe care l-am scris despre dânsa în urmă cu ma bine de opt ani...  
---------------------------------------  
* (Născută în Cahul, Basarabia, la 12 iulie 1934, decedată la Bucureşti, la 10 ianuarie 2018)  
 
Joi, 17 septembrie, 2009, am avut bucuria să o reîntâlnesc după mai bine 30 de ani pe această minunată doamnă a muzicii uşoare româneşti. Înainte de masă lansasem o carte de-a mea la „Biblioteca Metropolitană” din Piaţa Amzei, când una dintre bunele mele prietene, editoarea Rodica Lupu, îmi spune: „Astă seară ţi-am pregătit o surpriză! Te vei reîntâlni cu Lucky Marinescu!”. Am fost de-a dreptul surprins de veste... Pe Lucky Marinescu? Vai, o plăcere deosebită pentru mine! Şi m-am lăsat copleşit de amintiri...  
 
O cunoscusem personal, pentru prima dată, pe la sfârşitul anilor ’60 la Eforie Nord, unde îmi petreceam vară pe litoral, lucrând în vacanţele studenţeşti. Lucky era deja o cântăreaţă consacrată pe scena muzicii uşoare româneşti. Cântă la barul „Western” din Eforie Nord împreună cu Willy Donea, un alt mare artist. Acolo cântăreţii intrau în spectacol călare pe cal! Lucky era vedetă! Atrăgea publicul ca un magnet! Noi, “litoralenienii” tineri, eram cu toţii îndrăgostiţi de frumoasă doamnă. Atunci când intră Lucky Marinescu pe mica scena se făcea linişte, toţi spectatorii barului o sorbeau cu privirea şi începeau să cânte împreună cu ea. În vecinătatea barului „Western” era un alt bar faimos numit „Can-can” condus de maestrul de balet Grădinaru. Acolo cânta Tana (Taniana Radu), o solistă talentată dar totuşi nu de talia vedetei de la „Western”. Când Lucky începea show-ul la „Western” se golea de clienţi nu numai la „Can-can”-ul ci şi promenada. Se adunau pe la intrare toţi cei care îşi făceau plimbarea de seară pe vestita alee nord-eforiană „Hotel Belona – Hotel Union”.  
 
Îmbrăcată în costum de amazoana, cu frumosul său păr lung, lăsat pe spate, părea căzută din serialul „Bonanza”. Se făcea linişte, flăcăul de la tobe bătea mărunt, de parcă anunţa un număr de circ de extremă dificultate. Lucky începea să cânte! De obicei melodii din repertoriul american, muzica country, jaz, blues, swing, rock & roll dar şi multe melodii româneşti. Cântă cam o oră, după care aplauzele necontenite o aduceau la scenă pentru încă atâta vreme. Era tânără, puternică şi neobosită. Apoi se retrăgea, lăsând în urmă ei un oftat – un oftat al admiratorilor care ar mai fi dorit să o asculte. Uneori revenea pe scenă după o oră de relache. Era de-a dreptul neobosită! Îi plăcea să cânte...  
 
Ce cânta Lucky? Muzica bună, melodii alese, şlagăre la modă. De la George Gershwin la Sile Dinicu şi de la Henry Mălineanu la Radu Şerban via americanii Cole Porter, Duke Ellington, Billie Holiday, Aretha Franklin, până la italienii Mina, Milva şi Adriano Celentano. Totuşi melodia lui Nicolae Kirkulescu, „Aşa începe dragostea” a fost cea mai iubită din repertoriul cântăreţei.  
 
Şi cum spuneam la începutul articolului, după mai bine de 30 de ani, am avut privilegiul să o reîntâlnesc pe această mare cântăreaţă. Unde? La „Clubul pensionarior fără vârstă”, de la Piatţa Mihai Bravu, din Bucureşti. Local select, lume bună, mâncăruri alese, orchestră live. Acolo îmi organizase Lucky împreună cu editoarea mea a doua lansare a cărţii „Evadare din spaţiul virtual”. O lansare artistică, cu muzică şi poezie, cu peste 200 de spectatori. A fost o seară de neuitat! La microfon s-a cântat, s-au recitat versuri, s-au spus glume! Am cunoscut acolo o lume nouă. Lucky a fost la înălţime! A cântat ca pe vremuri la „Western”! Lumea a aplaudat-o cu frenezie... A fost din nou aceea Lucky pe care o cunoscusem pe litoral, la Eforie Nord. O doamnă minunată, o voce de aur! Căci bine spunea un comentator pe un forum al unei mult-citite publicaţii româneşti: „O artistă greu de egalat!”.  
-------------------------  
George ROCA  
Sydney, Australia  
Septembrie 2009 – Ianuarie 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
George ROCA - LUCKY MARINESCU, ACEASTĂ MINUNATĂ DOAMNĂ A MUZICII UŞOARE ROMÂNEŞTI A PLECAT LA CERURI... / George Roca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2569, Anul VIII, 12 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!