CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

George ROCA - RADIO PRODIASPORA ÎN CEI ŞAPTE ANI... DE-ACASĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto:  
„Ţi-e dor de ţară? Stai liniştit,  
Radio Prodiapora e lângă tine!”  
 
La începutul lunii mai 2016 se împlinesc şapte ani de existenţă a postului de radio „Prodiaspora”, unul dintre cele mai cunoscute posturi de radio româneşti care pot fi accesate on-line, atât de către românii de acasă cât şi de cei din afara perimetrului naţional.  
 
Înfiinţat în anul 2009, de către Ecaterina Câmpean din Bucureşti (România) şi Robert Landmann din Zirndorf (Germania), acesta emite 24 de ore pe zi on-line, accesând adresa http://www.prodiaspora.de, având o grilă de programe bine definită, care conţine emisiuni atât de muzică, cât şi de varietăţi, umor, informaţii, buletine de ştiri, recitaluri de poezie, dezbateri literare... Printre realizatorii actuali aş cita câteva nume binecunoscute şi emisiunile lor de notorietate: Mădălina Corina Diaconu (Pilula de Cultură), Adrian Gelu Radu (Magic Romance), Ion Ciobanu (DoReMiX), Dana Severin (H'Armony), Gelu Severin (La Porţile Dorului), Octavian Sandulescu (Rock InZăNait), Mihaela Colin (Cafeneaua ProLitera), Carmen Solomie (Caruselul Vârstelor), Constantin Bahrin (Aşa-i neamul nostru dat), Ion Stelian (Teatru RadioFonic), Elena Toma (Club XXL), Ecaterina Câmpean (Viaţa în paşi de dans), Cornel Bucşa (Portativul Stelelor), Marian Filip (Cântă cu mine), Elena Oprea şi Valentin Eduard (Rambo Mix), Viorel Vintila (Tonomatul Oldies)...  
 
Literatura este prezentă în paginile unei reviste adiacente, cu nume specific, „ProLitera” înfiinţată în 2011, de subsemnatul. De atunci, colaborarea noastră este foarte fructuoasă... aducându-se în atenţia cititorilor - în timp ce aceştia ascultă muzica favorită – peste 3.000 de materiale literare de excepţie, scrise de autori talentaţi. Combinaţia dintre muzică şi literatură o consider ca pe un moment de relaxare benefic. Să asculţi o muzică plăcută şi să citeşti între timp o poezie, sau un eseu, este un lucru minunat care atrage din ce în ce mai mulţi internauţi.  
 
Începutul nu au fost uşor. Un post de radio trebuie să-l creşti ca pe un copil. Să-l înveţi să se mişte, să se dezvolte, să se educe, să se acomodeze cu lumea, să se acomodeze cu gusturile celor care îl cauta, să devină interesant, atrăgător şi plăcut celor care îl asculta. Toate aceste faze le-a trecut destul de uşor, micul post de radio „Prodiaspora, un radio de... vis”, cum a fost numit de unul dintre cei care l-au fondat. Un „Radio de vis” în imaginaţia noastră, cu speranţa să fie iubit şi plăcut de cei care îl ascultă, câştigând astfel tot mai multă notorietate! Vorba unui frumos cântec interpretat de Aurelian Andreescu: „Vise, vise... cu tristeţi şi bucurii, vise, vise, bat la poarta inimii...”  
 
Iată că s-au împlinit „cei şapte ani de acasă”, cei şapte ani de existenţă, iar micul post de radio supunându-se rigorilor necesare unei bune dezvoltări, a crescut mare, s-a făcut cunoscut, desigur, graţie internetului, în Europa, cele două Americi, Asia, Africa de Sud, inclusiv, în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, adică şi aici la Antipozi, în Ţara Cangurului.  
 
Radio ProDiaspora - un radio de VIS, viaţă, iubire şi speranţă, ne informează că: „are menirea să creeze un spaţiu radiofonic, informaţional şi cultural, unic, în care valorile să circule nestingherit, pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi, comori ale sufletului românesc. Acest post de radio on-line îşi propune să aducă bucurie în sufletele românilor plecaţi de acasă, românilor de pretutindeni, făcându-le sufletul să vibreze, ascultând cântece şi vorbe strămoşeşti. Suntem datori să transmitem tradiţiile şi obiceiurile care definesc spiritul poporului nostru, să păstrăm vii în inimile noastre valorile spirituale ale neamului românesc, să păstrăm limba română şi să o transmitem mai departe...”  
 
Un alt compartiment al Radio ProDiaspora, este „Asociaţia ProDiaspora”. După cum ne declară doamna Ecaterina Câmpean, director general al acestui post de radio, această asociaţie îşi propune: „să contribuie la coagularea comunităţilor româneşti din diaspora printr-un liant ce vizează pattern-uri tradiţionale şi culturale în contextul unei societăţi globalizate, a unei pieţe, a muncii rigide, a prejudecăţilor şi excluziunii; susţinerea şi promovarea artei şi culturii româneşti de reală valoare în spaţiul autohton, european şi internaţional, prin iniţierea de proiecte specifice vizând manifestări ale artei contemporane din toate domeniile, precum şi prin proiecte având drept scop cunoaşterea şi preţuirea artei, culturii naţionale, tradiţiilor, meşteşugurilor tradiţionale; să susţină proiectele creatorilor şi ale jurnaliştilor, a grupurilor de editură şi presă, a instituţiilor culturale, precum şi promovarea colaborăriilor cu instituţii similare din ţară sau din străinătate, încurajarea cooperării culturale şi a proiectelor internaţionale. De asemenea prin efortul membrilor acestei asociaţii se propune identificarea şi organizarea unor proiecte de anvergură care să promoveze cultura românească atât pe plan intern cât şi internaţional”.  
 
*  
„Asociaţia ProDiaspora” se bazează pe câteva concepte-cheie: interacţiune, solidaritate, utilitate, dialog, autenticitate, comuniune şi tradiţie mobilă. Scopul acesteia este acela de a angaja decisiv comunităţile de români în sensul unor acţiuni reflexive de identificare cu locul natal, cu muzica tradiţională, cu obiceiurile, printr-o serie de manifestări artistice cu tematică variată astfel încât să acopere o gamă cât mai variată de gusturi, în acord cu specificul fiecăruia, în funcţie de criterii socio-demografice (zonă geografică de origine, vârstă, nivel de educaţie), preferinţe de consum cultural”.  
 
*  
„Radio Prodiaspora prestează următoarele servicii: programe, publicitate radio şi web. Produsele şi serviciile radioului au ca „piaţă principală de desfacere” România, toate ţările europene, dar şi statele extraeuropene. În prezent, Radio Prodiaspora emite din România, Belgia, Spania, Franţa, Slovacia, Italia, Olanda, Germania, Africa de Sud şi S.U.A. Printre realizatorii emisiunilor sunt solişti de muzică populară, folk, poeţi, medici, persoane care au lucrat în radio mai mult sau mai puţin. Prin emisiunile variate, Radio Prodiaspora atrage numeroşi ascultători din lumea întreagă.  
 
Ceea ce ne dorim noi, ca post de radio este să intrăm în casele oamenilor, în sufletul romanilor aflaţi în diaspora să-i facem să se bucure, să ne aprecieze, să rezoneze alături noi, să ne caute, să fie alături de emisiunile noastre, să-i facem mai buni, mai iubitori, să-i asigurăm de solidaritatea noastră în sentimentul apartenenţei la cultura românească şi la consolidarea stabilirii reperelor într-o societate în plină schimbare de paradigmă”.  
 
*  
Dragă „Radio Prodiaspora”, Australia te salută şi îţi doreşte mulţi ani de existenţă!  
-------------------------------------  
George ROCA  
redactor şef al Revistei ProLitera  
Sydney, Australia  
mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George ROCA - RADIO PRODIASPORA ÎN CEI ŞAPTE ANI... DE-ACASĂ / George Roca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1957, Anul VI, 10 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!