CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Eugen Lupu         Ediţia nr. 2472 din 07 octombrie 2017        Toate Articolele Autorului

ORASUL MEU STRICAT, Ep. 4
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ORASUL MEU STRICAT, EP.4  
 
Datoriile prezentului sunt ale celor ce muncesc astăzi și în viitor, beneficiile sunt ale celor care conduc prezentul. Cum să ai și datorii și beneficii în același timp!? Cineva stă prost cu matematica!  
 
Astăzi, la fabrică, este vânzoleală mare. Centrul de greutate al zilei este dat de către vizita în incinta fabricii a unei delegaţii politice.  
 
„Regele a murit, trăiască regele!”  
 
După căderea guvernului datorita incompetentei, cu politici economice falimentare, partidul care l-a dat, susţinut de majoritari, se pregătește să continue. Ca să continui din eșec în eșec, trebuie să îmbrăţișezi posibilitatea eșecului. Asta vrea și delegaţia de oameni politici care vizitează fabrica, să-i facă pe muncitori să îmbrăţișeze posibilitatea eșecului.  
 
Hala în care este programată vizita este imensă: se intră în ea cu camionul, cu trenul...cu ce vrei. Odata, la începuturile lui pe aceste locuri, directorul a vrut să intre cu bicicleta. I-au zis șefii lui: stai, tu ce vrei acum, să ne strici imaginea!? Atunci au construit un vagon de CFR copiind unul regal și trec cu vagonul prin secţii, pe calea ferată uzinală, trec de se duc și vin privind de după geamul fumuriu al vagonului...tot. Oamenii de jos, adică cei care nu sunt în vagonul regal, nici nu știu ce se întâmplă dincolo de geamurile fumurii. Cine este, cu cine și ce pot face!  
 
Hala are două travee. Ȋn prima travee sunt aşezate mașinile unelte, în cealaltă plouă prin acoperișul găurit. Este prea sus acoperișul găurit ca să se apuce cineva să-l repare. Dacă afară plouă o zi, aici, sub acoperișul găurit, plouă trei zile. Oamenii de jos au un folos, care întrece oricare așteptare, de pe urma acestui fenomen; și-au plantat aici roșii, castraveţi, fasole oloagă, fasole căţărătoare, răzoare de verdeţuri de tot felul...Au adaptat locul la noile posibilităţi de exprimare ale picăturilor de apă, de sub acoperișul găurit.  
 
Pe prima travee, ici-colo câte un om încearcă să învărtă câte un utilaj, dacă nu ruginit atunci fără culoare, şi dacă reuşeşte să-l învârtă se vede că este ceva forţat pentru că scoate mult zgomot si mult fum!  
 
Geamurile laterale ale halei, în majoritatea lor lipsesc și dacă nu lipsesc este datorită unui material înlocuitor, ce ori nu acoperă tot golul, ori este strâmb, pus acolo de un nepriceput.  
 
Încălzirea halei se face zonal, fiecare lângă utilajul lui, în nişte resturi de ţeavă metalică. Diametrul ţevii este de 30 centimetri, iar înalţimea de aproximativ 100 de centimetri. Ȋnălţimea ţevilor nu este la fel, depinde de ce a găsit fiecare...dar toate au câte o fereastră decupată în partea de jos, pe unde se introduce materialul care arde, iar partea de sus este liberă, ca să iese fumul şi să urce spre tavan, pentru a mai usca din ciuperca igrasiei, nelipsită şi greu de învins.  
 
Este un spaţiu părăsit de fapte bune, al halei, cel puţin așa arată la prima vedere.  
 
Cel mai usor si cea mai ieftina modalitate prin care dobandesti avantaj competitiv, putere, recunoastere este creativitatea. Este o resursa umana care se gaseste in toate organizatiile si care nu necesita costuri mari. Si mai este si un mod natural de lupta impotriva prostiei.  
 
În războaiele economice din ziua de astăzi trebuie să fii inventiv ca să ai profit. Altfel mașinile scot fum, produsele nu ţi se vând și crește iarba peste ele acolo unde le depozitezi, iar datoriile sunt mai mari decât hala în care îţi desfășori activitatea.  
 
Din păcate omenii au ales să accepte conducători care se pricep doar la pescuit, care au dorinţe, dar sunt peste puterile lor. Care dintre conducătorii de astăzi seamănă cu Ştefan cel Mare, cu Mihai Viteazu, cu Brâncoveanu?...Niciunul!  
 
- Directore, hai să batem cu piciorul...această alee limitată pe laterale de mașinile astea, ale voastre... strunguri, freze...văd că aveţi din toate; aveţi de un metru, de doi metri, de trei metri...? zice șeful delegaţiei politice.  
 
- Mister, avem și de zece metri, și de douăzeci de metri, și de treizeci de metri...răspunde directorul și este într-o stare de deplină mulţumire sufletească pentru că nu este pus în dificultate. Deocamdată se pare că are la el răspunsurile care trebuie.  
 
Coboară cu toţii din vagonul construit în stil regal și pornesc să bată cu piciorul aleea dintre mașini. Nu vor să se plimbe cu trenul prin hală, vor pe jos pentru că vor să facă o... „baie de mulţime”.’Baia de mulţime” trebuie încercată, măcar așa cum încerci apa unui ocean cu degetul. Asta fac doar cei care au in cap un plan al unei viitoare fapte bune. Oamenii care vor să te facă să îmbrăţișezi posibilitatea eșecului lor merg la sigur, fiind convinși că-i vei urma! Ei nu au nevoie să încerce ceva.  
 
- Aici avem un strung de cinci metri, zice directorul Drăgutz sărind în faţa lor ca să domine prim-planul.  
 
- Ce aveţi voi aici zici că este un strung!? se aude o voce care încearcă să acopere o nedumerire.  
 
Sunt obiecte care fac parte dintr-o discuţie și care nu se rotesc așa cum sunt prezentate în cărţi. Acest strung are între varfuri o bară metalică care se sucește învârtindu-se cu ce are pe ea; găini, raţe, curci...Iar pe batiu sunt cărbuni care ard.  
 
- Uauuu!..., continuă vocea din grupul delegaţiei, asta înseamnă să fii analfabet?...ţi se pare că o carte îţi dă prea mult de lucru!?  
 
- Care-i problema, intervine conducătorul delegaţiei, eu am înţeles intermediul inabilității de a supraviețui fără această abilitate!  
 
- Oamenii folosesc acest strung de cinci metri pentru prepararea hranei de parânz, continuă directorul Drăgutz. La sărbători, la Crăciun și Paște, folosesc un strung de zece metri; atunci se înșiruie pe bara porci, miei...  
 
- Directore, insiști prea mult pe detalii irelevante pentru noi care ne mai și solicită consum de enegie cu privitul! Hai să mergem mai departe!  
 
Pe la mijlocul halei se află un strung carusel care are diametrul platoului de zece metri. Este un strung destinat prelucrării pieselor de mari dimensiuni, de greutăţi mari și care sunt prinse pe un platou orizontal. Strungurile carusel au axul dispus vertical, iar platoul se rotește în plan orizontal, ceea ce facilitează montarea pieselor voluminoase și grele, dificil de prins în strungurile orizontale. Sunt mașini unelte sofisticate și costă foarte mulţi bani.  
 
Zece birouri sunt amplasate pe platoul strungului carusel, iar platoul se rotește și face o rotaţie completă în câteva minute. La fiecare birou este așezat un tânăr și are în faţă un laptop care arată ceva.  
 
- Măi, recunosc, nu le-am făcut eu pe toate!...Așa că, întreb și eu; ce fac oamenii ăștia aici!?zice mister, șeful delegaţiei și își încrucișează braţele peste piept privindu-i pe cei ce își au birourile pe platoul strungului carusel.  
 
- Ăștia-s oamenii inteligenţi ai fabricii cărora nimeni nu știe ce să le dea de lucru! răspunde directorul Drăgutz. Ei vor un tratament special; oportunităţi extraordinare de avansare, libertate de creaţie, oportunităţi de învăţare în echipă şi, în cele din urmă, recunoaştere şi apreciere pentru munca lor . Ei sunt dintre cei care se prezintă la concursurile organizate de noi, nu le arată nimeni subiectele concursului, dar au cele mai bune răspunsuri. Mai mult de ce au aici nu pot să le ofer!...Poate, dacă îi iau acasa și-i culc cu mine! Din când în când și foarte des în ultima perioada dispare câte unul; se aude că s-a mutat în alt oraș sau în altă ţară...  
 
- Oamenii ăștia au măcar apă pentru băut!?  
 
- Avem pe macara un butoi cu apă, când au nevoie, la un semn macaraua ajunge deasupra lor, un furtun coboară și-și pot pune în pahar apă!  
 
Ajung la capătul celălalt al aleii. În cadrul grupului de oaspeţi se naște o concluzie care-i face să nu fie convinși de oportunităţile oferite.”Baia de mulţime” a lipsit. Pentru un om politic atenţia celor din jur contează. Ori, în cadrul acestei vizite, tocmai asta a lipsit.  
 
- Ascultă, directore; ceee...faci tu aici!? Băi, eu te-am pus director, eu te dau jos...Oamenii tăi trebuiau să fie pe alee, toţi, și să bată din palme precum focile! Tu-ţi baţi joc de mine!?zice șeful delegaţiei.  
 
- Mister, mi-au zis oamenii că au o piesă de zece metri la prelucrat, pe o mașină de zece metri...mașinile sunt proaste, daca opresti mașina iese din parametri și când o repornești are alţi parametri și se strică piesa...  
 
- Băi, îmi bag picioarele în piesa ta de zece metri, dacă se strică îţi cumpăr alta, ai înţeles!?...Te duci și-i scoţi pe toţi pe alee, acum...! Eu am de dus un program de guvernare până la capăt. Gata, dă-i drumul, nu mai am ce discuta cu tine!  
 
Şeful delegaţiei se răsucește de câteva ori pe călcâie,departe de ceilalţi...cu gândurile. Nu obişnuieşte să-şi amestege gândurile cu ceilalţi, care toţi îi sunt subalterni. Ţine nasul pe sus că nu poate vedea decât foarte departe. Dă mărunt din buze și, foarte curând, îşi dă seama că este așa de șocat că-l dor și creierii.  
 
- Este cineva de la reper expres și fără argument!?zice el după pauza lui de aroganţă.  
 
- Da!  
 
- Mâine să scrii că am fost la ei, că am discutat despre datoriile lor istorice la bugetul de stat și că am promis punerea acestor datorii... acolo unde trebuie...!  
 
- Mister, dar despre aceste datorii am tooot scris în ultimii zece ani!  
 
- ...vrei să scrii numai despre morţi!?  
 
Eugen Lupu  
 
08102017  
 
Referinţă Bibliografică:
ORASUL MEU STRICAT, Ep. 4 / Eugen Lupu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2472, Anul VII, 07 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!