CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Eugen Lupu         Ediţia nr. 2328 din 16 mai 2017        Toate Articolele Autorului

PRIMARUL, Ep.9
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMARUL  
 
Ep.9  
 
MAJORITATEA  
 
sau  
 
În majoritatea cazurilor câștigă cei slabi, cei puternici doar în război!  
 
...........................................................................................................  
 
- Eu nu înţeleg cum vine asta, în această ţară; majoritatea oamenilor cred că majoritatea oamenilor sunt proşti!  
 
- Mă lași cu aiurelile astea, ale tale! Baţi câmpii în timp ce tu stai cu ochii închiși, în casă! Ţi-am zis; mai bine-mi dai două plame, pac-pac, și gata; decât să ascult aiurelile tale...Mai le și publici, ca să afle toată lumea cât de aiurit ești.  
 
- Nu, dar ce zici, are logică!? Să zicem că avem o încăpere unde sunt foarte mulţi oameni. Încăperea asta are doar două uși; una spre libertate si una spre un gol infinit. Nimeni nu știe cum sunt distribuite cele doua destinaţii. Majoritatea oamenilor cred că majoritatea oamenilor sunt proști! Tu ești între ei! Ce faci?  
 
- Au de mancare si de baut!  
 
- Da!  
 
- Ma culc si cand imi este foame sau sete ma scol!  
 
- Eiii, da!...păi despre asta este vorba, mama! Nu este ceva ce ţine de interpretare; este ceva care te macină zi de zi! Nu îţi macină zilele și nopţile; îţi macină nervii și ce să facem dacă există nervi care nu reușesc să transfome un caracter, nici măcar să-l modeleze prin niște părţi neesenţiale! Nu s-a gasit o metodă prin care o conexiune de neuroni să fie pedepsită pentru că nu reușește să modifice un caracter!  
 
- Mda!  
 
- Posesorul acestui melanj nereușit, reţea de neuroni incapabilă să influenţeze un caracter, trebuie sa ia măsuri ca să se protejeze, adică să părăsească turma din care face parte!  
 
- Aha, și pe care dintre uși?  
 
- Pe oricare ușă ar ieși merge spre libertate!  
 
- Mda!  
 
- De ce l-ai votat pe primarul ales, Io Io Io?  
 
- Toţi erau la fel!  
 
- Vezi, ce spun eu; tot majoritatea crede ca majoritatea nu poate face nimic! Mama, de ce l-ai votat pe primarul ales, Io Io Io!? Ştii că a lovit cu pumnul pe cineva în sala de şedinţa a Consiliului local şi acel cineva a stat în comă 24 de ore datorită acelei lovituri?  
 
- Au zis la tv că acel cineva a fost de vină!  
 
- Mama, acel cineva a fost fiul tău; nu ai ştiut asta, nimeni nu a ştiut! Eu am fost cel lovit! Nu aveam acte de identitate la mine şi când mi-am revenit am fugit din spital; mi-a fost frică de nebun şi de cei ce-l înconjoară! Cu nebunul ăsta de primar am fost coleg la scoala generală. Îl cunosc ca pe propriul meu buzunar. Cu toţii, foștii colegi de la școala generală, avem probleme de rezolvat cu acest om. Colegii care au mai rămas prin Reșiţa! Are însușiri superficiale ale unor maniere care ar trebui să fie civilizate și deprinderi tratate cu ușurinţă. Are o imagine cosmetizată care nu corespunde cu realitatea, dar despre asta puţini știu, asta este adevărat. Dacă toţi suntem la fel, înseamnă că lipsa mea se poate administra fără o părere de rău și pot să plec liniștit cât mai departe de acest loc, aşa cum a procedat şi sora mea, și majoritatea colegilor!  
 
- A pus și pe tine stăpânire gândirea conform căreia viaţa este doar pentru a obţine o pradă? Vei fi singur între oameni!  
 
- Singur între oameni!...dar departe de o majoritate care crede ca majoritatea oamenilor sunt proști!  
 
- Fără reciprocitate ajungi la dizarmonie și suferinţă!  
 
Mama începe să se manifeste cu mișcări grăbite și dezordonate. Își mută căruciorul pe distanţe scurte și repetate, încoace și încolo. Are probleme cardiace și nu poate utiliza picioarele pentru că ar fi nevoie de un efort prea mare și ar fi posibil să-și provoace un stop cardiac. Şansele ei de supravieţuire constau în faptul că locuiește într-o căsuţă la nivelul solului, are peste tot rampe de acces și un cărucior electric pentru deplasare, toate puse la dispoziţie de fiul ei.  
 
- Pe asta se bazează și primarul ales, Io Io Io; pe reciprocitate! Vă promite ceva ce nu o să vă dea niciodată, iar voi îi daţi ce are nevoie; sunteţi suportul acţiunilor lui! Dacă toţi suntem la fel înseamnă că şi copii sunt toţi la fel și cum sunt abandonaţi milioane de copii, îţi poţi lua unul dintre cei abandonaţi...care să mă înlocuiască!  
 
-Nu sunt că ai mei, ai mei sunt de neînlocuit! Să o ia naiba de lume crudă dacă tot ce ai nevoie este departe, foarte departe de tine!  
 
Mama lovește cu putere suportul pe care-și ţine mâna dreaptă și o sticlă cu apă, aflată într-un locaș pe acest suport, zboară câţiva metri și aterizează între niște flori, pe orizontală, și-și golește conţinutul încet către rădăcina florilor.  
 
- Mama, nu te enerva; ce să fac dacă alegerile tale mă afectează?  
 
- Vorbeam de reciprocitate, care pentru ca să existe are nevoie de cel putin doi oameni! Nu există pe această lume o întâlnire, la care să participe cel puţin doi oameni şi care să te facă să revii cu aceeaşi plăcere, ca o întâlnire în familie.  
 
- O fi așa cum spui tu!  
 
- Familia este un mod de a fi, care poate fi diferit faţă de al majorităţii în mijlocul căreia se află. Dacă nu ai o familie, tu vei trăi numai conform sistemului care guvernează majoritatea în mijlocul căreia trăieşti. Şi atunci pleci, de colo-colo, pentru că-ţi trebuie o schimbare!  
 
„ Ce să fac? Trăiesc un timp în care fuga te rupe de necaz; nu-ti convine ceva, pleci și-i lași în ale lor! Nu este nicio problemă în administrarea lipsei tale pentru că majoritatea oamenilor seamănă și nimeni nu este de neînlocuit. Este vremea majorităţilor. Individualitatea este un moft. Reșiţa a ajuns, în anul 2020, să mai numere câteva mii de locuitori, de la peste 100.000 de locuitori, nu cu mult timp în urmă. Primarul, Io Io Io, este de neoprit în a goli orașul de oameni. Când era la școala generală, în drum către școală a făcut pe el, în pantaloni, o treabă mare. Nu s-a oprit din drum, a continuat, a ajuns în clasă și s-a ajezat alături de colegi ca să asiste la ore. Mirosul împrăștiat în clasă i-a făcut pe colegi să plece, unul cate unul, din clasă și din școală. Așa a rămas actualul primar singur în clasă, în cele din urmă și fără profesor la ultima oră de curs, pentru că și profesorii s-au pus pe fugă ca să se rupă de necaz”  
 
Eugen Lupu 16052017  
 
Referinţă Bibliografică:
PRIMARUL, Ep.9 / Eugen Lupu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2328, Anul VII, 16 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!